Wat is diagnostisch onderzoek?
Het diagnostisch onderzoek start vrijwel altijd met één of meerdere intakegesprekken. Dit gesprek voert één van onze specialisten of een arts/psycholoog/verpleegkundig specialist in opleiding onder supervisie van de specialist.Hoe werkt het onderzoek?
In het intakegesprek brengen we zo goed mogelijk in kaart wat er met u aan de hand is. We proberen een beeld te krijgen van alle factoren die van invloed kunnen zijn op uw toestand. lees meerHoe werkt het onderzoek?
In het intakegesprek brengen we zo goed mogelijk in kaart wat er met u aan de hand is. We proberen een beeld te krijgen van alle factoren die van invloed kunnen zijn op uw toestand. Dit betekent dat we naar de precieze aard van uw klachten en/of problemen kijken. We kijken ook naar andere factoren in uw leven in het heden en in het verleden die mogelijk van invloed zijn op uw klachten of problemen. Dit is nodig om goed in beeld te krijgen hoe we uw klachten en/of problemen moeten begrijpen. Tijdens het eerste intakegesprek wordt in de meeste gevallen ook kort lichamelijk onderzoek verricht.
Extra onderzoeken
Indien nodig doen we nog extra onderzoeken. Hierbij kunt u denken aan één of meerdere gesprekken met personen die u goed kennen, bijvoorbeeld uw partner of uw ouders. lees meerExtra onderzoeken
Indien nodig doen we nog extra onderzoeken. Hierbij kunt u denken aan:- Eén of meerdere gesprekken met personen die u goed kennen, bijvoorbeeld uw partner of uw ouders.
- Een vragenlijstonderzoek gericht op specifieke klachten.
- Onderzoek naar uw persoonlijkheid en hoe u met problemen, emoties en moeilijke situaties omgaat.
Aandoeningen die we kunnen vaststellen
-
Bij sommige kinderen en volwassenen overheerst een gebrek aan concentratie en rust. U of uw kind kan moeite hebben met het dagelijkse leven te organiseren en te plannen.
lees meer -
Angst is heel normaal en gezond. Iedereen is weleens bang. Maar u kunt ook angstig zijn zonder dat er gevaar dreigt.
lees meer -
Als u autisme heeft kunt u zich moeilijk inleven in anderen en ziet u weinig samenhang in de dingen om u heen.
lees meer -
Een bipolaire stoornis of manisch-depressieve stoornis kenmerkt zich door depressieve periodes met ernstige somberheid en verlies van plezier en interesse in het leven.
lees meer -
Als u een Borderline Persoonlijkheidsstoornis heeft, vindt u het moeiijk om om te gaan met uw emoties en impulsen en heeft u een instabiel zelfbeeld.
lees meer -
Een delier is een toestand van verwardheid die, net als koorts, regelmatig voorkomt als u een lichamelijke ziekte heeft.
lees meer -
Dementie kenmerkt zich door een geleidelijke of een stapsgewijze achteruitgang van het geestelijk functioneren.
lees meer -
Een depressie kan ertoe leiden dat u nergens meer plezier aan beleeft en dat uw eetlust en/of slaap verstoord raakt.
lees meer -
Er is sprake van een dwangstoornis of obsessief-compulsieve stoornis wanneer opdringende beangstigende gedachten en dwangmatige handelingen uw dagelijks leven overheersen.
-
Alles wat met eten en voedsel te maken heeft, is voor u beladen. Eten en de gedachte aan eten beheerst uw leven.
-
Bij een persoonlijkheidsstoornis is uw functioneren in gedrag, relaties en emoties zo verstoord dat dit grote problemen veroorzaakt in uw dagelijks leven.
lees meer -
Schokkende gebeurtenissen kunnen psychologische trauma's veroorzaken. Na de eerste schok komen emoties als verdriet en/of kwaadheid los.
lees meer -
Het kan zijn dat u helaas moeilijk kunt genieten van uw zwangerschap en het krijgen van een kind. In plaats van blijdschap overheerst in deze kwetsbare periode gevoelens van angst of verwardheid.
lees meer -
Bij het ouder worden verandert er het één en ander. U kunt te maken krijgen met verlieservaringen zoals het overlijden van uw partner, ernstige ziektes of het wegvallen van sociale contacten.
lees meer -
Een psychose is een toestand van ernstige verwardheid. Als u een psychose doormaakt, ervaart u gevoelens, indrukken en waarnemingen die niet overeenstemmen met de werkelijkheid.
lees meer -
De ziekte kenmerkt zich door periodes van vreemd en verward denken, praten en handelen: de zogenaamde psychotische perioden.
-
Er is sprake van verslaving als het gebruik uw dagelijkse leven gaat beheersen en u niet meer kan stoppen of minderen.
lees meer
Behandelingen die kunnen volgen
-
In ACT leert u zich te richten op zaken die u op directe wijze kunt beïnvloeden.
-
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie waarbij de nadruk ligt op het veranderen van aan de klachten verbonden gedachten en gedragingen.
-
Dialectische gedragstherapie (DGT) is een zeer effectieve behandelmethode gericht op het aanleren van verschillende vaardigheden om zo goed mogelijk op problemen te kunnen reageren.
-
Electroconvulsietherapie (ECT) wordt ook wel electroshocktherapie genoemd.
lees meer -
Emotieregulatietraining is een groepstraining waarbij u leert om uw emoties en gedrag beter onder controle te krijgen.
-
Farmacotherapie is een behandeling van psychische klachten met behulp van medicijnen.
lees meer -
We nodigen u uit met uw naasten om samen over de wederzijdse beïnvloeding te praten. Dat noemen we een systeemgesprek.
lees meer -
Inter-persoonlijke Psychotherapie (IPT) heeft tot doel de verschijnselen van depressie te verminderen en het functioneren te verbeteren.
lees meer -
Mindfulness Based Cognitieve therapie (MBCT) is een training die meditatietechnieken combineert met aspecten van cognitieve gedragstherapie.
lees meer -
U krijg van uw hulpverlener duidelijke uitleg over wat er met u aan de hand is (psycho-educatie).
lees meer -
Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode voor als u psychische stoornissen en -problemen heeft.
lees meer -
Bij Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS), ofwel herhaalde magnetische hersenstimulatie, wordt een spoel op een bepaalde locatie op uw hoofd geplaatst.
lees meer -
Runningtherapie is het therapeutisch toepassen van - met name - hardlopen als bewegingsvorm bij uw psychische stoornissen.
-
Vaktherapeutische behandelingen zijn handelings- en ervaringsgerichte therapievormen.
lees meer
Meer informatie
Afdeling Psychiatrie
Op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc bieden we zorg aan moeilijk diagnosticeerbare en behandelbare psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om complexe problematiek door het gelijktijdig voorkomen van psychiatrisch stoornissen met somatische (lichamelijke) aandoeningen.
lees meer