Patiëntenzorg Behandelingen Gezins- en relatietherapie (systeemtherapie)

Over gezins- en relatietherapie

Niemand is alleen op de wereld. Dat geldt dus ook als u psychische klachten heeft. Net als iedereen beïnvloedt u anderen en wordt u beïnvloed door mensen met wie u omgaat. lees meer

Over gezins- en relatietherapie

Niemand is alleen op de wereld. Dat geldt dus ook als u psychische klachten heeft. Net als iedereen beïnvloedt u anderen en wordt u beïnvloed door mensen met wie u omgaat. Vaak lijdt niet alleen u, maar ook uw omgeving, onder uw psychische klachten. In de gezins- en relatietherapie is het van belang om zicht te krijgen op de wederzijdse beïnvloeding van u en uw omgeving en deze zonodig in positieve richting bij te sturen.

Contact

Afdeling Psychiatrie

(024) 361 35 13
contactformulier

De therapie

We nodigen u uit met uw naasten om samen over de wederzijdse beïnvloeding te praten. Dat noemen we een systeemgesprek. lees meer

De therapie

We nodigen u uit met uw naasten om samen over de wederzijdse beïnvloeding te praten. Dat noemen we een systeemgesprek. ‘Systeem’ heeft betrekking op allerlei groepen van mensen die emotioneel met elkaar verbonden zijn en min of meer een eenheid vormen, zoals een echtpaar, een gezin of een hechte vriendengroep.

Wie neemt u mee naar het gesprek ?

Als u zelf een gezin heeft neemt u in principe al uw gezinsleden mee. U kunt er ook voor kiezen om alleen met uw partner te komen. Als u geen eigen gezin of partner heeft, neemt u in principe alle leden van uw ouderlijk gezin mee. Als u zelf geen gezin of familie heeft dan kunt u een goede vriend of vriendin meenemen of bijvoorbeeld de leden van uw woongroep.
Het eerste gesprek
Het eerste gesprek is met name bedoeld om te zien hoe u met elkaar omgaat en wat de invloed is van de psychische klachten op uw systeem. De therapeut zal u onder andere vragen om met elkaar te praten over zowel de sterke kanten van uw gezin als over de problemen. Natuurlijk kunt u ook zelf aangeven waarover u wilt praten. Het gesprek duurt 1 à 1,5 uur. Bij het gesprek is een coassistent (dokter in opleiding) aanwezig die aantekeningen maakt zodat de therapeut zich op u kan concentreren. Aan het einde van het gesprek bespreekt de therapeut zijn of haar conclusies met u.

Het vervolg

Soms blijkt uit het eerste gesprek dat er behoefte is om nog een paar keer bij elkaar te komen, bijvoorbeeld omdat het makkelijker is om in aanwezigheid van een deskundige zaken uit te praten. Ook kan het zijn dat u niet zo goed weet hoe u samen zaken moet uitpraten. Wij kunnen u dan een aantal gesprekken aanbieden om u te leren beter met elkaar te communiceren. In een aantal gevallen kan het zijn dat we u aanraden om een wat langere therapie aan te gaan. Bijvoorbeeld als u door ervaringen in het verleden het moeilijk vindt om uw partner te vertrouwen of als u regelmatig dingen doet waar u later spijt van heeft, zoals schreeuwen of slaan. Ook als u door een psychische stoornis (tijdelijk) erg veranderd bent, kunnen wij u en uw naasten meer systeemgesprekken aanbieden om u te helpen met deze verandering om te gaan.

Voor wie?

De behandeling kan bij verschillende psychische klachten als (extra) therapie worden ingezet. Het kan gezinsleden bijvoorbeeld helpen om samen met de stoornis om te leren gaan. lees meer

Voor wie?

De behandeling kan bij verschillende psychische klachten als (extra) therapie worden ingezet zoals bij relatieproblemen, opvoedingsproblemen, rouw, depressie en angstklachten. Bij complexe psychiatrische stoornissen, zoals persoonlijkheidsstoornis of ontwikkelingsstoornis, kan systeemtherapie ook uitkomst bieden. Het kan gezinsleden bijvoorbeeld helpen om samen met de stoornis om te leren gaan. Het is belangrijk dat iedereen zich probeert in te zetten tijdens de therapie en bereid is naar de ander te luisteren. Individuele klachten worden ook afzonderlijk behandeld. Wanneer individuele behandeling in het verleden niet tot de gewenste resultaten heeft geleid kan systeemtherapie helpen.

Aanmelden

U kunt zich naar deze therapie laten verwijzen door uw behandelaar van het Radboudumc van de afdeling Psychiatrie. Vervolgens zal er een eerste systeeminventarisatie plaatsvinden.

Polikliniek Psychiatrie

Ingang: Ingang Oost
Gebouw: N
Verdieping: 0
Route: 961

bekijk route

Polikliniek Psychiatrie

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Ga naar Gebouw N, Verdieping 0 en volg route 961

Afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc bieden we zorg aan moeilijk diagnosticeerbare en behandelbare psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om complexe problematiek door het gelijktijdig voorkomen van psychiatrisch stoornissen met somatische (lichamelijke) aandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet