Patiëntenzorg Aandoeningen Verslavingsstoornis

Wat is een verslavingsstoornis?

Als u verslaafd bent, kunt u niet meer zonder het genotmiddel. Verslaafd raken gaat meestal geleidelijk, in fasen. Niemand is direct verslaafd na één glas bier of een joint. Pas als u een genotmiddel veel meer en veel langer gebruikt, kunt u verslaafd worden. lees meer

Wat is een verslavingsstoornis?

Als u verslaafd bent, kunt u niet meer zonder het genotmiddel. Verslaafd raken gaat meestal geleidelijk, in fasen. Niemand is direct verslaafd na één glas bier of een joint. Pas als u een genotmiddel veel meer en veel langer gebruikt, kunt u verslaafd worden. Uw leven wordt beheerst door het verslavende middel.
  • Van sommige verslavende middelen worden mensen sneller verslaafd dan van andere.
  • Uw privé-situatie speelt ook mee: als u niet zo lekker in uw vel zit door bijvoorbeeld privéproblemen, kunt u sneller verslaafd raken.
  • Heeft u familieleden die verslaafd zijn? Dan bent u kwetsbaarder om zelf ook verslaafd te worden als u verslavende middelen gaat gebruiken.
Iemand die verslaafd is kan last hebben van psychische, lichamelijke en sociale problemen. Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot depressies. Cannabis kan leiden tot een psychose bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
 
De expertise van de afdeling psychiatrie ligt op het gebied van de behandeling van verslaving aan medicatie, zoals benzodiazepinen en opiaten.

Contact

Afdeling Psychiatrie

(024) 361 35 13
contactformulier

Diagnostiek

De combinatie van verslavingsstoornissen met eventuele andere psychiatrische en/of somatische aandoeningen vraagt een specifieke aanpak. De afdeling psychiatrie van het Radboudumc is gespecialiseerd in behandeling van gecombineerde stoornissen. lees meer

Diagnostiek

De combinatie van verslavingsstoornissen met eventuele andere psychiatrische en/of somatische aandoeningen vraagt een specifieke aanpak. De afdeling psychiatrie van het Radboudumc is gespecialiseerd in behandeling van gecombineerde stoornissen. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan of het blijven bestaan van een verslaving. Biologische, psychische en sociale factoren spelen daarbij een eigen, wisselende rol.

>> Naar de tijdlijn diagnostiek

Behandeling

De expertise van de afdeling psychiatrie binnen het Radboudumc ligt op het gebied van de behandeling van verslaving aan benzodiazepinen en opiaten. Daarnaast bieden wij ook klinische opname aan voor de afbouw van andere verslavende middelen. lees meer

Behandeling

De expertise van de afdeling psychiatrie binnen het Radboudumc ligt op het gebied van de behandeling van verslaving aan benzodiazepinen en opiaten. Benzodiazepinen worden veelal voorgeschreven voor rustgevende en ontspannende werking, kalmeringsmiddel. Opiaten krijgt u veelal voor pijnbestrijding. Voor beide middelen geldt: bij langdurig gebruik treedt gewenning op en bestaat het risico dat u afhankelijk wordt en steeds meer gaat gebruiken.
 
Daarnaast bieden wij ook klinische opname aan voor het ontgiftigen van alcohol (alcoholdetoxificatie) en  anderen middelen, zoals GHB, omdat de risico’s op lichamelijke ontwenning bij afbouw en staken van het middel aanzienlijk zijn. De afdeling biedt echter geen langdurige behandeling na detoxificatie aan; daarvoor zal u verwezen worden naar een instelling gespecialiseerd in verslavingszorg.

Wanneer is er sprake van een verslaving?

U raakt niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Zo lang er sprake is van matig gebruik, is er weinig aan de hand. lees meer

Wanneer is er sprake van een verslaving?

U raakt niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Er is sprake van verslaving als het gebruik uw dagelijkse leven gaat beheersen en u niet meer kan stoppen of minderen.


Afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc bieden we zorg aan moeilijk diagnosticeerbare en behandelbare psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om complexe problematiek door het gelijktijdig voorkomen van psychiatrisch stoornissen met somatische (lichamelijke) aandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet