Over de Basiskwalificatie Onderwijs
De Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) is een bewijs van de didactische bekwaamheid van docenten in het wetenschappelijk onderwijs. lees meerOver de Basiskwalificatie Onderwijs
De Nederlandse universiteiten hebben in VSNU-verband een keurmerk opgesteld voor docenten. Deze zogeheten Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) is een bewijs van de didactische bekwaamheid van docenten in het wetenschappelijk onderwijs. In 2008 hebben alle Nederlandse universiteiten de overeenkomst getekend omtrent wederzijdse erkenning van de BKO. De landelijk vastgestelde BKO-eisen kunnen qua uitwerking enigszins verschillen per instelling of per faculteit.Eigen BKO-profiel Radboudumc
Op basis van de landelijke eisen is binnen het Radboudumc een eigen BKO-profiel ontwikkeld. Hierbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de onderwijskundige basisprincipes van studeren in de Nijmeegse curricula.Aanmelden
Als je je wilt aanmelden, vraag dan eerst een intakegesprek aan. stuur je e-mailIn het kort
-
Docenten van het Radboudumc die betrokken zijn bij de initiële academische opleidingen.
lees meer
Voor wie
In samenspraak met je afdelingshoofd kun je besluiten of je een BKO wilt gaan behalen. Voor alle docenten van het Radboudumc van de wetenschappelijke staf in vaste dienst, met een onderwijsaanstelling van >0.2 FTE, is het behalen van een BKO verplicht.
Een BKO is een voorwaarde voor benoeming tot Universitair Hoofddocent en Junior Principal Lecturer en voor benoeming in bepaalde centrale onderwijsrollen, zoals kwartaalregisseur of lijncoördinator. -
De startdatum wordt bepaald tijdens het intakegesprek.
-
Houd rekening met 1 tot 1,5 jaar. Het groepstraject duurt 1 jaar. De tijd die nodig is voor afronding van het portfolio kan variëren.
-
Toelating wordt besproken tijdens het intakegesprek. Daarnaast ben je in het bezit van de Startkwalificatie.
lees meer
Zo word je toegelaten
Het Radboudumc kent een Startkwalificatie als een algemene opstapkwalificatie binnen het onderwijs. Deze is verplicht voor alle docenten en wordt behaald door het afronden van de cursus Startkwalificatie (voorheen Introductie Nijmeegse curricula).
Vanuit de Startkwalificatie kan worden toegewerkt naar twee hogere kwalificatieniveaus:- Basiskwalificatie Onderwijs
- Uitgebreide Kwalificatie Onderwijs
Je moet in het bezit te zijn van een Basiskwalificatie om een Uitgebreide Kwalificatie te kunnen behalen.
Competentieprofiel BKO
Bekijk hier de BKO-competenties per cluster. lees meerHoe behaal je de BKO?
Je doorloopt een BKO-traject met een peer-group en maakt een individueel portfolio. lees meerHoe behaal je de BKO?
Als je nieuw bent binnen het Radboudumc, kun je rekenen op een gemiddelde duur van anderhalf jaar voor het samenstellen van een portfolio. Dit is mede afhankelijk van de mate waarin je bij aanvang van een traject reeds aan de beoordelingscriteria voldoet en de mate waarin je materiaal hebt om dit aan te tonen.Bij de verschillende stappen in het traject zijn online documenten beschikbaar, die je kunnen helpen bij het samenstellen van jouw portfolio.
- Docent en afdelingshoofd maken afspraak
- Docent vraagt intakegesprek aan
- Intakegesprek
- BKO-traject: docent gaat traject in met peer-group en maakt portfolio
- Startbijeenkomst
- Vijf peer consultancy bijeenkomsten
- Docent levert portfolio in bij coördinator docentprofessionalisering
- Coördinator controleert portfolio op compleetheid
- Stuurgroep Docentprofessionaliteit beoordeelt portfolio op inhoud
- Eindoordeel Stuurgroep Docentprofessionaliteit
- Uitreiking certificaat
Uitgangspunten
Het BKO-traject sluit aan bij de uitgangspunten van de nieuwe bachelorcurricula Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen:- Docenten worden bij de startbijeenkomst geactiveerd om na te denken over de invulling van hun BKO-traject. Ze komen net als de studenten in een peer-group, waarin ze gezamenlijk werken aan de constructie van hun portfolio, door intervisie en delen van ervaringen.
- Docenten werken samen in het traject (intervisie, peer review)
- Docenten kiezen zelfgestuurd onderdelen van hun traject, maar met vaste momenten van toetsing en het bijhouden van een portfolio
- Het nieuwe BKO-traject is volledig georiënteerd op de onderwijspraktijk van de docenten, en sluit daar door de zelfsturing zo goed mogelijk op aan.
Onderwijs Start Kwalificatie
Het behalen van de startkwalificatie is een voorwaarde voor het volgen van een traject voor de Basiskwalificatie Onderwijs.
lees meerOnderwijs Start Kwalificatie
Het behalen van de startkwalificatie is een voorwaarde voor het volgen van een traject voor de Basiskwalificatie Onderwijs.
Deze cursus geeft inzicht in opzet en achtergrond van de verschillende curricula binnen het Radboudumc. Daarnaast maak je kennis met onderwijskundige basisprincipes, die je op weg helpen bij je eerste stappen als docent.
Lees meer op Onderwijs Startkwalificatie voorheen Introductie Nijmeegse Curricula.
BKO schrijfsessies
Heb je moeite met het vrijmaken van tijd voor het schrijven van je BKO portfolio?
lees meerBKO schrijfsessies
Heb je moeite met het vrijmaken van tijd voor het schrijven van je BKO portfolio? Schrijf je dan in voor de BKO schrijfsessies.
We bieden zowel begeleide als onbegeleide schrijfsessies aan. Je kunt vragen over het portfolio stellen aan een BKO-begeleider en/of ongestoord aan je portfolio werken.
Kijk voor meer informatie in de online leeromgeving op BKO/UKO Schrijfsessies.