Algemene informatie
Stap voor stap naar een borstreconstructie
Als u een borstreconstructie krijgt, is het niet altijd meteen duidelijk welke operatie het beste bij u past. Samen bespreken we stap voor stap de mogelijkheden, zodat u goed voorbereid bent. Op deze pagina ziet u welke stappen u doorloopt tijdens het traject.
Stap voor stap naar een borstreconstructie
Wat is een borstreconstructie en wat kunt u verwachten?
Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie.
lees meerWat is een borstreconstructie en wat kunt u verwachten?
Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd verschilt per situatie. Soms combineren we het met de operatie waarbij uw borst(en) geamputeerd wordt. Soms is het beter om te wachten tot na een bestralings- of chemotherapiebehandeling.
Doorverwijzing naar Plastische Chirurgie
U kunt met uw behandelend chirurg bespreken of u hiervoor in aanmerking komt en wat een borstreconstructie precies inhoudt. Als u wilt, kan uw behandelend arts u doorverwijzen naar de afdeling Plastische Chirurgie. De plastisch chirurg of verpleegkundig specialist neemt de mogelijkheden die er voor u zijn met u door. Er zijn veel verschillende mogelijkheden; borstprotheses of een borstreconstructie met eigen lichaamsweefsel. Welke methode in uw situatie het meest geschikt is, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en van een eventuele andere behandelingen. Bijvoorbeeld of u een behandeling krijgt of heeft gekregen voor een tumor in uw borst.
Wat kunt u verwachten ?
Het is belangrijk dat u een reële verwachting heeft. De borst verschilt na een reconstructie altijd in vorm en gevoel van een natuurlijke borst. Hij voelt anders aan, u heeft littekens en het gevoel in uw borst is minder of helemaal weg. Bij een reconstructie aan één kant probeert de plastisch chirurg de borst zoveel mogelijk te laten lijken op de andere borst, maar dit is niet altijd mogelijk. Vaak zijn meerdere operaties nodig. Soms moeten we ook de andere borst aanpassen, zodat beide borsten op elkaar lijken.
Een borstreconstructie is een langdurig traject dat zowel geestelijk als lichamelijk zwaar is.
Waarom naar het Radboudumc?
Bij het Radboudumc gebruiken we de nieuwste technieken voor borstreconstructies met lichaamseigen weefsel, maar ook met protheses. Omdat we al deze technieken in huis hebben, kunnen we altijd de techniek kiezen die het beste past bij uw situatie.
lees meerWaarom naar het Radboudumc?
- Bij het Radboudumc gebruiken we de nieuwste technieken voor borstreconstructies met lichaamseigen weefsel, maar ook met protheses. Omdat we al deze technieken in huis hebben, kunnen we altijd de techniek kiezen die het beste past bij uw situatie.
- Voor patiënten met lymfoedeem door borstkanker kunnen we de borstreconstructie combineren met het verplaatsen van lymfeklieren van de lies naar de oksel. Dit helpt lymfoedeemklachten te verminderen en bevordert het herstel, met slechts één operatie.
- We hebben veel ervaring met lipofilling, een techniek waarbij we vet inspuiten om een borst te reconstrueren. Met deze methode kunnen we een borst maken die er zeer natuurlijk uitziet.
Voorbereiding op de operatie
Afspraken en onderzoeken
Afspraken en dingen die u zelf kunt doen
Om u voor te bereiden op de operatie heeft u een afspraak in het ziekenhuis met een verpleegkundig specialist. Daarnaast zijn er dingen die u zelf kunt doen om u goed voor te bereiden op de operatie, bijvoorbeeld het bestellen van speciale drukkleding.
Afspraken en dingen die u zelf kunt doen
Verpleegkundig specialist bij een borstreconstructie
Een verpleegkundig specialist begeleidt u tijdens het hele traject van uw borstreconstructie. Deze zorgverlener bespreekt uw wensen, bekijkt de mogelijkheden en voert lichamelijk onderzoek uit.
lees meerVerpleegkundig specialist bij een borstreconstructie
Een verpleegkundig specialist begeleidt u tijdens het hele traject van uw borstreconstructie. Deze zorgverlener heeft zowel medische als verpleegkundige kennis en werkt nauw samen met uw plastisch chirurg.
Wat doet de verpleegkundig specialist voor u?
- Wensen en mogelijkheden bespreken: Tijdens het eerste gesprek bespreekt de verpleegkundig specialist uw wensen en bekijkt wat mogelijk is.
- Onderzoek en behandelplan: De verpleegkundig specialist voert lichamelijk onderzoek uit, vraagt eventuele extra onderzoeken aan (zoals scans of foto’s) en stelt samen met u en de plastisch chirurg een behandelplan op.
- Praktische informatie: Voor de operatie bespreekt de verpleegkundig specialist wat u kunt verwachten en wat u moet regelen.
- Nazorg: Na de operatie blijft de verpleegkundig specialist betrokken en begeleidt u bij uw herstel. Tot 12 maanden na de ingreep komt u regelmatig bij haar of uw chirurg op controle.
- Aanspreekpunt: Heeft u vragen tijdens het traject? Voor alle niet-dringende vragen kunt u bij de verpleegkundig specialist terecht.
Samenwerking
De verpleegkundig specialist werkt samen met een team van specialisten, zoals plastisch chirurgen, oncologisch chirurgen en radiologen, om u de beste zorg te bieden. Dit team van specialisten noemen we een multidisciplinair behandelteam.
Voor de operatie
Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u voor de operatie op een aantal dingen let.
lees meerVoor de operatie
Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u voor de operatie op een aantal dingen letten.
Roken
Het is belangrijk dat u voor de operatie stopt met roken. In ieder geval in de periode 6 weken voor de operatie en 6 weken na de operatie. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor de wonden van de operatie niet goed genezen.
BMI
Daarnaast is het belangrijk dat uw BMI onder de 30 is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een BMI boven 30 zorgt voor een verhoogde kans op complicaties na een operatie.
Medicijnen
Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u dit al tijdens het eerste bezoek melden aan de plastisch chirurg.
Hulp in huis na de operatie
De eerste 6 weken na de operatie moet u het rustig aan doen. Het kan verstandig zijn om voor de periode na de operatie alvast hulp in huis te regelen, bijvoorbeeld voor ondersteuning bij huishoudelijke taken en het doen van boodschappen.
Medische foto’s bij een borstreconstructie
Bij een borstreconstructie is een medisch fotograaf betrokken. Deze maakt foto’s voor en na de operatie. We gebruiken ze bij de voorbereiding op de operatie en om het resultaat ervan vast te leggen.
Medische foto’s bij een borstreconstructie
Bij een borstreconstructie is een medisch fotograaf betrokken. Deze maakt foto’s voor en na de operatie. We gebruiken ze bij de voorbereiding op de operatie en om het resultaat ervan vast te leggen.
Waarom worden medische foto’s gemaakt?
Medische foto’s helpen om uw behandeling zo goed mogelijk te ondersteunen. Ze worden gebruikt:
- Bij de voorbereiding van de operatie, bijvoorbeeld om uw situatie en mogelijkheden te bespreken met andere artsen.
- Om het resultaat na de operatie vast te leggen.
- Daarnaast kunnen we foto’s gebruiken voor onderzoek, onderwijs en voorlichting, maar hiervoor vragen we altijd eerst uw toestemming.
Hoe gaat het maken van medische foto’s in zijn werk?
Uw behandelaar vraagt de foto’s aan en verwijst u naar de medische fotostudio. Vaak kunt u direct na uw afspraak terecht. Als dat niet lukt, plannen we in overleg een afspraak.
Bij het maken van de foto’s:
- Draagt u geen kleding of sieraden die op de foto zichtbaar zijn.
- Kan het nodig zijn dat u zich gedeeltelijk moet ontkleden. Dit hangt af van welke operatie u krijgt.
Naast gewone foto’s maken we ook driedimensionale (3D) foto’s. Deze techniek laat ons nauwkeuriger zien wat het effect van de behandeling is door meerdere beelden samen te voegen tot een beweegbare 3D-foto.
Wat gebeurt er met uw foto’s?
- De foto’s worden opgeslagen in uw elektronisch patiëntendossier. Alleen bevoegde artsen hebben hier toegang toe.
- Als een arts of specialist uw foto’s wil gebruiken voor onderzoek, onderwijs of voorlichting, vragen we hiervoor altijd eerst uw toestemming. Het wel of niet geven van toestemming heeft geen invloed op uw behandeling.
Hoe zit het met privacy en eigendom?
- De medisch fotograaf heeft een geheimhoudingsplicht.
- Het ziekenhuis blijft eigenaar van de foto’s, maar u kunt uw foto’s inzien door dit aan uw behandelend arts te vragen.
Drukkleding bestellen
Na de operatie moet u enkele weken speciale drukkleding dragen: een bh en buikband. Deze kunt u voor de operatie al bestellen. De verpleegkundige specialist helpt u de juiste drukkleding uit te zoeken.
lees meerDrukkleding bestellen
Na de operatie moet u enkele weken speciale drukkleding dragen: een bh en buikband. Deze kunt u voor de operatie al bestellen, zodat u de kleding mee kunt nemen als u geopereerd wordt. De verpleegkundige specialist helpt u de juiste drukkleding uit te zoeken. Daarna kunt u de drukkleding zelf bestellen in de webshop. Afhankelijk van de ingreep heeft u de volgende drukkleding nodig:
- DIEP-lap: buikband ‘KP special’ of 'KPress' en post-operatieve bh ‘Lipobra'
- LAP-flap: drukbroek ‘VH’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
- LD-lap: post-operatieve bh ‘Lipobra'
- PAP-lap: drukbroek ‘TD (met gesloten kruis)’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
- Prothese: post-operatieve bh ‘Lipobra'
- AFT (borstreconstructie met lipofilling): drukpak 'VD variant'
Kosten drukkleding
De kosten van drukkleding worden meestal niet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Wel krijgt u als patiënt van het Radboudumc 10% korting op drukkleding bij Lipoelastic. Gebruik hiervoor de code RADBOUDUMC.
Lipoelastic B.V.
+31 (0)73 203 2550
www.lipoelastic.nl/radboudumc
De operatie
De behandeling
Verschillende behandelingen mogelijk
Er zijn verschillende technieken voor een borstreconstructie. Samen met u bekijken we welke operatie het beste bij uw situatie past. Soms gebeurt de reconstructie direct bij de amputatie, soms later, bijvoorbeeld na bestraling of chemotherapie.
Verschillende behandelingen mogelijk
Behandeling DIEP-lap
Bij de DIEP-lap-reconstructie maken we een nieuwe borst van lichaamseigen weefsel van de onderbuik. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling PAP-lap
Bij de PAP-lap maken we een nieuwe borst met lichaamseigen weefsel van de binnenzijde van het bovenbeen, net onder de billen. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling Borstreconstructie met prothesen
Bij een borstreconstructie met prothesen maken we een nieuwe borst met een borstimplantaat. Er zijn verschillende manieren om de prothese te plaatsen. Soms is het mogelijk om de prothese al tijdens dezelfde operatie te plaatsen waarin de borst wordt verwijderd.
lees meerBehandeling LAP-flap
Bij de LAP-flap-methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderrug. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling LD-lap
Bij de LD-lap-reconstructie maken we een nieuwe borst door de rugspier onderhuids naar voren te halen. Bij deze methode wordt vaak ook een prothese geplaatst.
lees meerBehandeling Borstreconstructie met lipofilling - AFT
Bij een borstreconstructie met lipofilling maken we een nieuwe borst van vetcellen uit uw eigen. Lipofilling wordt ook wel AFT genoemd. Dit staat voor 'autologous fat transfer' en betekent autologe vettransplantatie. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerNa de operatie
Herstel en vervolgbehandelingen
Na de operatie
Na de operatie is goede zorg belangrijk. We controleren de doorbloeding, verzorgen de wonden en helpen u bij het herstel. In de eerste 6 weken na de operatie is het belangrijk dat u het rustig aandoet.
lees meerNa de operatie
Controle van de doorbloeding
Na de operatie is het belangrijk dat de nieuwe borst(en) goed doorbloed blijven. Daarom controleren we de borst(en) ieder uur tijdens de eerste 24 uur. Daarna doen we dit elke 2 uur, tot 48 uur na de operatie. Vervolgens controleren we 3 keer per dag (om de 8 uur).
Wondverzorging
Na de operatie dekken we de wonden af met hechtpleisters. Deze blijven zitten tot de eerste wondcontrole op de polikliniek. U draagt de eerste 6 weken drukkleding om de wonden te ondersteunen en de genezing te bevorderen. We gebruiken vooral oplosbare hechtingen onder de huid. Eventuele uitstekende hechtingen verwijderen we bij de eerste wondcontrole.
Pijn en medicijnen
U krijgt medicijnen tegen de pijn. We controleren regelmatig of deze goed werken. Meestal doet de operatie zelf niet veel pijn, maar het wondgebied kan strak aanvoelen en vervelend zijn.
Wonddrain
Tijdens de operatie plaatsen we dunne slangetjes (drains) om extra wondvocht af te voeren. U kunt met één of meerdere drains naar huis gaan. We leggen uit hoe u ze verzorgt en wanneer ze eruit mogen. Dit gebeurt op de polikliniek. Zolang u drains heeft, mag u niet douchen.
Herstel en beweging
Bewegen helpt u om sneller te herstellen. Daarom stimuleren we u om snel weer in beweging te komen. Dit begint meestal op de eerste dag na de operatie, bijvoorbeeld door op de bedrand te zitten. Daarna breiden we dit stap voor stap uit. Voor de operatie krijgt u van de verpleegkundig specialist een overzicht met dagelijkse doelen. Deze helpen u om snel mobiel te worden en goed te herstellen.
Controle als u weer thuis bent
Als u weer thuis bent, belt de verpleegkundig specialist u meestal binnen 1 tot 3 dagen op. Twee weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor controle.
Leefregels na de operatie
Na de operatie heeft uw lichaam tijd nodig om te herstellen. Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren. Uw lichaam zal aangeven als iets niet goed gaat. Voor een goed herstel zijn er bij elke operatietechniek specifieke leefregels.
lees meerLeefregels na de operatie
Na de operatie heeft uw lichaam tijd nodig om te herstellen. Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren. Uw lichaam zal aangeven als iets niet goed gaat. Voor een goed herstel zijn er bij elke operatietechniek specifieke leefregels. Denk bijvoorbeeld aan:
- voldoende rust nemen,
- welke bewegingen u wel en niet mag maken,
- wanneer u weer kunt douchen,
- hoe lang u drukkleding moet dragen,
- en wanneer u bepaalde activiteiten weer mag oppakken.
Deze leefregels vindt u op de webpagina van de behandeling die u krijgt.
Wondcontrole
2 weken na de operatie heeft u een afspraak met de verpleegkundig specialist. Tijdens deze afspraak bekijkt de verpleegkundig specialist de wond en bespreekt het verdere herstel.
Vervolgbehandeling
Na een borstreconstructie kunnen er extra behandelingen nodig zijn om het resultaat te verfijnen en het uiterlijk van uw borst(en) gelijkmatiger te maken.
-
Lipofilling gebruiken we om de vorm van de gereconstrueerde borst verder te verbeteren.
naar pagina -
Als bij een enkelzijdige borstreconstructie de gereconstrueerde borst kleiner is dan de bestaande borst, dan kan de bestaande borst verkleind worden, zodat de borsten even groot worden.
naar pagina -
Na het verwijderen van weefsel kan er aan het uiteinde van het litteken een ‘dogear’ ontstaan. Dit betekent dat het litteken een klein beetje uitsteekt, wat storend kan zijn. Als dit het geval is kunnen we dit bij een volgende operatie corrigeren.
-
Als er na de operatie brede of strakke littekens achterblijven, dan kunt u voor een littekencorrectie kiezen. Bij deze ingreep wordt er een nieuwe incisie gemaakt in het litteken en wordt de huid opnieuw gehecht.
-
Bij een tepelreconstructie gebruiken we huid van uw borst om een tepel te maken.
naar pagina -
Na de tepelreconstructie kleuren we de tepel en de tepelhof met een tatoeage.
naar pagina
Meer informatie
Vragen?

Afdeling Plastische Chirurgie
De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.
lees meer