Wat is een borstreconstructie en wat kunt u verwachten?
Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie. lees meerWat is een borstreconstructie en wat kunt u verwachten?
Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd verschilt per situatie. Soms combineren we het met de operatie waarbij uw borst(en) geamputeerd wordt. Soms is het beter om te wachten tot na een bestralings- of chemotherapiebehandeling.
Doorverwijzing plastisch chirurg
U kunt met uw behandelend chirurg bespreken of u hiervoor in aanmerking komt en wat een borstreconstructie precies inhoudt. Als u wilt, kan uw behandelend chirurg of verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een plastisch chirurg. De plastisch chirurg neemt de mogelijkheden die er voor u zijn met u door. Er zijn veel verschillende mogelijkheden; borstprotheses of een borstreconstructie met eigen lichaamsweefsel. Welke methode in uw situatie het meest geschikt is, hangt onder meer af van de behandeling die u voor de tumor in uw borst krijgt of heeft gekregen.
Wat kunt u verwachten ?
Het is belangrijk dat u een reële verwachting heeft. De borst verschilt na een reconstructie altijd in vorm en gevoel van een natuurlijke borst. Hij voelt anders aan, u heeft littekens en het gevoel in uw borst is minder of helemaal weg. Bij een reconstructie aan één kant probeert de plastisch chirurg de borst zoveel mogelijk te laten lijken op de andere borst, maar dit is niet altijd mogelijk. Vaak zijn meerdere operaties nodig. Soms moeten we ook de andere borst aanpassen, zodat beide borsten op elkaar lijken.
Een borstreconstructie is een langdurig traject dat zowel geestelijk als lichamelijk zwaar is.
Borstreconstructies
Behandeling DIEP-lap
Bij de DIEP-lap-reconstructie maken we gebruik van lichaamseigen weefsel van de onderbuik. Met deze methode reconstrueren we een borst zonder dat er een prothese nodig is.
lees meerBehandeling PAP-lap
Bij de PAP-lap maken we een nieuwe borst met lichaamseigen weefsel van de binnenzijde van het bovenbeen, net onder de billen. Bij deze ingreep is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling LAP-flap
Bij de LAP-flap-methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderrug. U heeft hierdoor geen prothese nodig.
lees meerBehandeling Directe plaatsing prothese
Bij deze borstreconstructiemethode plaatsen we de prothese onder de grote borstspier tijdens dezelfde operatie waarbij de borst wordt geamputeerd. lees meerBehandeling LTP-lap
Bij de LTP lap maken we gebruik van weefsel van de buitenzijde van het bovenbeen. Bij deze ingreep is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling S-GAP-lap
Bij de S-GAP maken we gebruik van weefsel van de bil. We passen de S-GAP-methode toe als er te weinig buikweefsel is of het weefsel van de buik niet gebruikt kan worden. Een borstprothese is niet nodig.
lees meerBehandeling LD-lap
Bij de LD-lap-reconstructie wordt de rugspier onderhuids naar voren gehaald om een nieuwe borst te vormen. Vaak wordt er ook een prothese ingebracht bij deze methode.
lees meerBehandeling Borstreconstructie met lipofilling - AFT
Een borstreconstructie met lipofilling wordt AFT genoemd. AFT is een afkorting van autologe vet transplantatie (autologous fat transfer) wat wil zeggen: lichaamseigen vet verplaatsing.
lees meerBehandeling Tissue expander en prothese
Een tissue expander is een ‘ballon’ die we gedurende een aantal weken langzamerhand vullen. Hierdoor wordt het huid- en spierweefsel opgerekt. Bij de daaropvolgende operatie wordt de tissue expander vervangen door de prothese. lees meerVervolgbehandeling
Na een borstreconstructie kunnen er extra behandelingen nodig zijn om het resultaat te verbeteren en het uiterlijk van uw borst(en) mooier te maken.
-
Lipofilling gebruiken we om de vorm van de gereconstrueerde borst verder te verbeteren.
naar pagina -
Als bij een enkelzijdige borstreconstructie de gereconstrueerde borst kleiner is dan de bestaande borst, dan kan de bestaande borst verkleind worden, zodat de borsten even groot worden.
naar pagina -
Na het verwijderen van weefsel kan er aan het uiteinde van het litteken een ‘dogear’ ontstaan. Dit betekent dat het litteken een klein beetje uitsteekt, wat storend kan zijn. Als dit het geval is kunnen we dit bij een volgende operatie corrigeren.
-
Als er na de operatie brede of strakke littekens achterblijven, dan kunt u voor een littekencorrectie kiezen. Bij deze ingreep wordt er een nieuwe incisie gemaakt in het litteken en wordt de huid opnieuw gehecht.
-
Bij een tepelreconstructie gebruiken we huid van uw borst om een tepel te maken.
naar pagina -
Na de tepelreconstructie kleuren we de tepel en de tepelhof met een tatoeage.
naar pagina
Kosten en vergoedingen
Een borstreconstructie wordt in bijna alle gevallen vergoed. Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar. informatie over zorgkostenAfdeling Plastische Chirurgie
De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.
lees meer