Wat is een borstreconstructie en wat kunt u verwachten?
Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie.
lees meerStap voor stap naar een borstreconstructie
Voor een borstreconstructie heeft u veel afspraken in het ziekenhuis. Samen bespreken we stap voor stap wat u kunt verwachten, zodat u zich goed kunt voorbereiden.
lees meerBorstreconstructies
Behandeling DIEP-lap
Bij de DIEP-lap-reconstructie maken we een nieuwe borst van lichaamseigen weefsel van de onderbuik. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling PAP-lap
Bij de PAP-lap maken we een nieuwe borst met lichaamseigen weefsel van de binnenzijde van het bovenbeen, net onder de billen. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling LAP-flap
Bij de LAP-flap-methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderrug. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerBehandeling Borstreconstructie met prothesen
Bij een borstreconstructie met prothesen maken we een nieuwe borst met een borstimplantaat. Er zijn verschillende manieren om de prothese te plaatsen. Soms is het mogelijk om de prothese al tijdens dezelfde operatie te plaatsen waarin de borst wordt verwijderd.
lees meerBehandeling LD-lap
Bij de LD-lap-reconstructie maken we een nieuwe borst door de rugspier onderhuids naar voren te halen. Bij deze methode wordt vaak ook een prothese geplaatst.
lees meerBehandeling Borstreconstructie met lipofilling - AFT
Bij een borstreconstructie met lipofilling maken we een nieuwe borst van vetcellen uit uw eigen. Lipofilling wordt ook wel AFT genoemd. Dit staat voor 'autologous fat transfer' en betekent autologe vettransplantatie. Bij deze methode is geen prothese nodig.
lees meerMeer informatie
Vervolgbehandeling
Na een borstreconstructie kunnen er extra behandelingen nodig zijn om het resultaat te verfijnen en het uiterlijk van uw borst(en) gelijkmatiger te maken.
-
Lipofilling gebruiken we om de vorm van de gereconstrueerde borst verder te verbeteren.
naar pagina -
Als bij een enkelzijdige borstreconstructie de gereconstrueerde borst kleiner is dan de bestaande borst, dan kan de bestaande borst verkleind worden, zodat de borsten even groot worden.
naar pagina -
Na het verwijderen van weefsel kan er aan het uiteinde van het litteken een ‘dogear’ ontstaan. Dit betekent dat het litteken een klein beetje uitsteekt, wat storend kan zijn. Als dit het geval is kunnen we dit bij een volgende operatie corrigeren.
-
Als er na de operatie brede of strakke littekens achterblijven, dan kunt u voor een littekencorrectie kiezen. Bij deze ingreep wordt er een nieuwe incisie gemaakt in het litteken en wordt de huid opnieuw gehecht.
-
Bij een tepelreconstructie gebruiken we huid van uw borst om een tepel te maken.
naar pagina -
Na de tepelreconstructie kleuren we de tepel en de tepelhof met een tatoeage.
naar pagina
Kosten en vergoedingen
Een borstreconstructie wordt in bijna alle gevallen vergoed. Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar. informatie over zorgkosten
Afdeling Plastische Chirurgie
De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.
lees meer