Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een darmziekte. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen Crohn. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun vijftiende en dertigste levensjaar. lees meerWat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een darmziekte. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen Crohn. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun vijftiende en dertigste levensjaar. Crohn komt iets meer voor bij vrouwen. Crohn lijkt veel op colitis ulcerosa, een ziekte waarbij de darm ontstoken is. Een verschil is dat de zweren bij Crohn soms veel dieper in de darmwand zitten. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt. Bij colitis ulcerosa zitten de zweren alleen in de dikke darm.Oorzaak
Bij de ziekte van Crohn ontstaan ontstoken plekjes (zweren) in de darmwand. Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal optreden, dus van mond tot anus. Meestal zit het in het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De ziekte is chronisch. Dit betekent dat de ontstekingen regelmatig terug komen. De oorzaak van de ziekte van Crohn is (nog) onbekend. De volgende dingen kunnen een rol spelen:- Het immuunsysteem kan in de war zijn en het eigen lichaam aanvallen.
- Erfelijkheid, vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met Crohn heeft de ziekte ook.
- Soms spelen bepaalde bacteriën een rol.
- Roken kan ook een rol spelen.
Onderzoek
Met een MRI (Magnetische Resonantie Imaging) maken we met een zeer sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam. Van de sterke radiogolven merkt u niets. De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 centimeter. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het te onderzoeken lichaamsgebied zit in het midden van de buis. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. U kunt tijdens het onderzoek met hem praten. Hij ziet u via een camera. Een radioloog beoordeelt het resultaat.Behandelingen Wat kunt u verwachten?
-
6-mercaptopurine hoort tot de groep van immunosuppressiva. U moet het vaak 2 tot 4 maanden gebruiken voordat u het effect merkt. U gebruikt 6-mercaptopurine in tabletvorm.
lees meer -
De behandeling met Adalimunab bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa richt zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen kleiner.
lees meer -
Azathioprine hoort tot de groep van immunosuppressiva. U neemt 1 of meerdere doseringen per dag. Na 4 tot 8 weken merkt u de werking van Azathioprine.
lees meer -
Mesalazine gebruiken we bij ontstekingen aan uw dikke darm. Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten, zetpillen, een klysma en granulaat (korrels).
lees meer -
MTX hoort tot de groep van immunosuppressiva. MTX bestaat in de vorm van tabletten en onderhuidse injecties.
lees meer -
Prednison remt de ontsteking en vermindert daardoor klachten van inflammatoire darmziekten. Prednison krijgt u in tabletvorm en neemt u 1 keer per dag in.
lees meer -
In een lage dosering heeft dit medicijn een gunstig effect op de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Neem dit medicijn bij voorkeur in op een lege maag.
lees meer -
Bij mensen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa is de belangrijkste reden voor het gebruik van zetpillen en klysma’s dat het medicijn rechtstreeks in uw darm komt.
lees meer
Behandelingen bij kinderen
-
Het duurt ongeveer 4 tot 8 weken voordat de werking van Azathioprine optimaal is. Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 of 50 mg. Uw kind neemt meestal 1 dosering per dag in.
lees meer -
MTX is verkrijgbaar in de vorm van tabletten of injecties. Uw kind krijgt 1 keer per week MTX.
lees meer -
Remicade is een geneesmiddel dat we uw kind via een infuus toedienen. Er zijn 2 behandelingsvormen: de inductietherapie en de onderhoudsbehandeling.
lees meer
Arbeidsgerichte zorg voor mensen met de ziekte van Crohn
Voor de gevolgen van ziekte op het gebied van opleiding en werk/inkomen kunt u verwezen worden naar de klinisch arbeidsgeneeskundige. lees meerArbeidsgerichte zorg voor mensen met de ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een chronische darmziekte. De ziekte van Crohn valt samen met de colitis ulcerosa onder de verzamelnaam IBD. Dit is een afkorting van de Engelse naam inflammatory bowel disease (ontstekingsziekte van de darm). Er zijn momenteel ruim 90.000 mensen in Nederland met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets minder dan de helft de ziekte van Crohn.
De ziekte van Crohn heeft soms ernstige gevolgen voor het dagelijkse functioneren, en afhankelijk van de leeftijd kunnen de ziekte en behandelingen ook gevolgen hebben voor de opleiding en/of het werk. Echter blijven of weer gaan werken kan ook positief bijdragen aan het herstel.
Voor deze gevolgen op het gebied van opleiding en werk/inkomen kunt u verwezen worden naar de klinisch arbeidsgeneeskundige die werkzaam is op de IBD-poli in het Radboudumc. Zie ook de website van het IBD-team van het Radboudumc.
Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten
Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.
lees meerErvaringsverhalen
Vier vragen aan een patiënte
Janine Verbruggen vertelt over de ziekte van Crohn: "Ik weiger de ziekte van Crohn de hoofdrol te laten spelen." lees meerVijf vragen aan Marcel grote Punt en maag-, darm- en leverarts Frank Hoentjen
"Het is belangrijk dat je als arts niet alleen de kwaal ziet, maar de hele mens." lees meerVijf vragen aan Marcel grote Punt en maag-, darm- en leverarts Frank Hoentjen
Marcel grote Punt (57) heeft de ziekte van Crohn. Hij onderging 36 keer op rij een operatie, zo ongeveer elke maand, om een pijnlijke euvel te verhelpen: abcessen rondom zijn anus. Telkens onder volledige narcose, en tóch wilde hij niet aan een stoma. Hij ging naar het Radboudumc. Inmiddels is hij klachtenvrij en zelfs van alle medicatie af.
1 Wanneer kwam u erachter dat u de ziekte van Crohn had?
"Ik heb altijd al een dramatische stoelgang gehad. Vijf jaar geleden liep het uit de hand op vakantie in Laos. Ik had wekenlang hoge koorts met diarree en bloedverlies. Terug in Nederland ging ik door de medische molen. De werking van mijn maag en darmen viel volledig stil, het bleek de ziekte van Crohn. Ik ben door het oog van de naald gekropen. Daarna kwamen die vreselijke perianale abcessen erbij. Elke maand ging ik onder het mes."
2 Hoe zag uw behandeling eruit?
"Volgens mijn arts was de enige oplossing om het onderste stuk van mijn dikke darm weg te halen en verder te leven met een stoma. Op dit cruciale moment kwam ik Radboudumc maag-, darm- en leverarts Frank Hoentjen tegen op een informatiedag van de patiëntenvereniging. Hij stelde voor om een drain met hele dunne plastic buisjes rond de fistel bij mijn anus te leggen, een zogenoemde seton. Via deze open verbinding loopt pus en vocht weg voordat een abces zich kan vormen. Ik heb daarna geen abces meer gehad. Een gezonde achterdocht voor de medische wereld is dus niet verkeerd: Als ik daar klakkeloos naar had geluisterd, had ik nu geleefd met een stoma."
3 Waarom besloot u om te stoppen met de medicatie?
"Om de ontstekingen te onderdrukken en tegen de pijn kreeg ik ontzettend veel medicatie, ik gaf bijna licht. Met ontzettend veel bijwerkingen: vermoeidheid, gewrichtsklachten, ik werd kaal, had een verminderde weerstand, diabetes, hartritmestoornissen en allerlei allergische reacties. Toen de ziekte tot rust kwam, vroeg ik aan de arts: “Kun je ook downsizen”. Ik wilde namelijk van alle medicijnen af, want die ervaarde ik als erger dan de kwaal. Frank was huiverig maar in onderling overleg zijn we er toch mee gestopt en ik voel me al een half jaar fitter dan ooit. Ik ben zelfs weer fulltime aan het werk. Het is belangrijk dat je als arts niet alleen de kwaal ziet, maar de hele mens."
Frank Hoentjen is maag-, darm- en leverarts en junior-principal clinician. Hij heeft samen met Marcel besloten om de medicatie volledig af te bouwen.
4 Hoe stond u tegenover de beslissing van Marcel om de medicatie te stoppen?
"Dat was echt een vorm van shared decision making. Marcel wilde graag zijn medicijnen volledig afbouwen. Ik kan wel zeggen dat het niet verstandig is, maar hij vindt dat de bijwerkingen een te negatieve invloed hebben op zijn kwaliteit van leven."
5 Hoe gaan jullie in het Radboudumc om met medicatie voor patiënten met chronische darmontstekingen?
"Bij ons komen circa 1.600 patiënten met chronische darmontstekingen die ergens anders weinig behandelmogelijkheden meer hebben. Er is inmiddels wel een hele reeks nieuwe medicijnen op de markt gekomen die verschillende ontstekingsroutes aanpakken. Deze biologicals kosten voor één patiënt soms wel 30.000 euro per jaar. Het is de maatschappelijke en academische taak van het Radboudumc om deze zo doelmatig, veilig en efficiënt mogelijk in te zetten. We proberen uit welk middel en welke dosering het beste aanslaat, maar onderzoeken ook of we veilig kunnen afbouwen. We proberen bijvoorbeeld nu met ondersteuning van ZonMw de interval van toediening van het middel Humira op te rekken van twee naar vier weken. Hierbij houden we de ontstekingswaarden goed in de gaten. De laagste dosering met het meest optimale effect, daar gaan we voor."