Patiëntenzorg Behandelingen Azathioprine bij kinderen bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis

Over de behandeling

Azathioprine gebruiken we om de ziekte onder controle te krijgen en/of om opvlamming van de ziekte te voorkomen. Het is een medicijn dat de darm beschermt en ontstekingen afremt. lees meer

Over de behandeling

Azathioprine is een medicijn dat hoort tot de medicijngroep immunosuppressiva. Dit zijn medicijnen die het immuunsysteem of afweersysteem onderdrukken. Zo remmen de medicijnen ontstekingen af. Azathioprine gebruiken we om de ziekte onder controle te krijgen en/of om opvlamming van de ziekte te voorkomen. Het is een medicijn dat de darm beschermt. We kunnen Azathioprine toepassen om het afbouwen of stoppen van andere medicatie mogelijk te maken. Bijvoorbeeld prednison.
 

Contact

Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 44 15

Werking en gebruik van Azathioprine

Het duurt ongeveer 4 tot 8 weken voordat de werking van Azathioprine optimaal is. Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 of 50 mg. Uw kind neemt meestal 1 dosering per dag in. lees meer

Werking en gebruik van Azathioprine

Werking

Het duurt ongeveer 4 tot 8 weken voordat de werking van Azathioprine optimaal is. De arts kan Azathioprine voorschrijven in combinatie met andere medicijnen. 

Gebruik

Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 of 50 mg. Uw kind neemt meestal 1 dosering per dag in. Het lichaamsgewicht van uw kind bepaalt de voorgeschreven hoeveelheid. Om de bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken kan uw kind de tabletten het best tijdens de maaltijd innemen. Dit kan eventueel verspreid over de dag. Uw kind kan de tabletten met water innemen.

De behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Een klein deel van de patiënten heeft binnen enkele uren of dagen na de inname van Azathioprine last van bijwerkingen. Om op tijd lever- of beenmergbeschadiging op te sporen controleert de arts regelmatig het bloed van uw kind. lees meer

De behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Bijwerkingen

Een klein deel van de patiënten heeft binnen enkele uren of dagen na de inname van Azathioprine last van:
  • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree. Soms kunt u misselijkheid en braken voorkomen door uw kind de Azathioprine voor het slapen te geven.
  • Huiduitslag, vooral bij zonnig weer. De huid is erg gevoelig voor de zon. Veel blootstelling aan de zon raden we af. We adviseren om beschermende kleding te dragen, ook bij het zwemmen. Gebruik daarnaast zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 
Als uw kind voor langere tijd Azathioprine gebruikt dan is er een kleine kans op de volgende bijwerkingen:
  • Een grotere kans op infecties (aanhoudende koorts en keelklachten). Door het medicijn kan de aanmaak van witte bloedlichaampjes verstoort raken. Witte bloedlichaampjes zijn belangrijk om ontstekingen af te weren.
  • Een virus die wratten veroorzaakt. Door een verminderde weerstand kan uw kind gevoelig raken voor zo’n virus.
  • Spontaan blauwe plekken. Dit komt doordat uw kind minder bloedplaatjes aanmaakt.
  • Leverfunctiestoornissen. Meestal geeft deze bijwerking geen klachten, maar uw kind kan pijn in de bovenbuik krijgen en mogelijk geel gaan zien.
  • Bloedarmoede.
  • Alvleesklieronsteking. Uw kind kan erge, constante pijn boven in de buik of in de rug krijgen.

Belangrijk

  • Om op tijd lever- of beenmergbeschadiging op te sporen controleert de arts regelmatig het bloed van uw kind.
  • Waarschuw de behandelend arts bij bovenstaande genoemde verschijnselen of bij andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling. Is de behandelend arts moeilijk bereikbaar, waarschuw dan de huisarts.
  • Bij ernstige bijwerkingen kan het zijn dat uw kind moet stoppen met Azathioprine. Dit gebeurt in overleg met de arts.

Aanvullende informatie

  • Azathioprine bevat lactose. Lactose kan soms diarree veroorzaken.
  • Uw kind kan Azathioprine niet gebruiken in combinatie met middelen die overgevoeligheid verminderen (desensibilisatiekuur). Raadpleeg een arts.

Contact opnemen

  • Heeft uw kind andere klachten, neem dan contact op met de huisarts. De huisarts kan zonodig met de behandelend arts overleggen.
  • Als u of uw kind nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de verpleegkundige van de polikliniek voor kinderen en jeugdigen. U kunt bellen tussen 8.30 en 12.30 uur naar het verpleegkundig telefonisch spreekuur met telefoonnummer: (024) 361 44 13.


Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 788
  • Medewerkers
  • Intranet