Patiëntenzorg Behandelingen Azathioprine (Imuran®) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis

Over de behandeling

De behandeling met Azathioprine bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis richt zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen kleiner. lees meer

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen bij deze ziekten richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen die bij de aandoeningen voorkomen kleiner. De ziekte is niet te genezen door de behandeling met medicijnen. Na het afbouwen van of stoppen met deze medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Werking en gebruik

Azathioprine hoort tot de groep van immunosuppressiva. Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 of 50 mg. U neemt 1 of meerdere doseringen per dag. lees meer

Werking en gebruik

Werking

Uw behandelend arts schrijft meestal Azathioprine voor wanneer andere medicijnen niet of niet genoeg helpen of wanneer het niet lukt om langdurig prednisongebruik af te bouwen. Azathioprine hoort tot de groep van immunosuppressiva. Dit zijn medicijnen die de natuurlijke lichaamsafweer onderdrukken en zo ontstekingen in de darm of lever afremmen. Na 4 tot 8 weken merkt u de werking van Azathioprine.

Gebruik

Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 of 50 mg. U neemt 1 of meerdere doseringen per dag. Uw lichaamsgewicht bepaalt de voorgeschreven hoeveelheid. Om de bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd nemen en eventueel verspreid over de dag. Slik de tabletten met water in hun geheel door, kauw dus niet.

Bijwerkingen

Na het innemen van Azathioprine kunt u last krijgen van verschillende bijwerkingen. Waarschuw uw arts bij lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling. lees meer

Bijwerkingen

Na het innemen van Azathioprine kunt u last krijgen van:
  • Misselijkheid, overgeven, minder eetlust, buikpijn (bovenbuik) en diarree. Door de Azathioprine voor het slapen gaan te nemen, kunt u misselijkheid en overgeven voorkomen. U kunt ook uw maaltijden nemen op momenten dat de klachten minder zijn. Eet lichte maaltijden en eet vaker op een dag.
  • Huiduitslag (vooral bij zonnig weer en zonnebank).
Gebruikt u voor langere tijd Azathioprine dan kunt u last krijgen van  de volgende bijwerkingen:
  • Een grotere kans op ontstekingen (aanhoudende koorts en keelklachten). Door het medicijn kan de aanmaak van witte bloedlichaampjes verstoort raken. Witte bloedlichaampjes zijn belangrijk om ontstekingen af te weren.
  • Door een mindere weerstand bent u gevoeliger voor een virus wat wratten kan veroorzaken.
  • U kunt spontaan blauwe plekken krijgen doordat u minder bloedplaatjes aanmaakt.
  • Leverfunctiestoornissen. Meestal geeft deze bijwerking geen klachten, maar u kunt pijn in de bovenbuik en mogelijk geelzucht krijgen.
  • Bloedarmoede.
  • Alvleesklierontsteking. U kunt erge pijn boven in de buik of in de rug krijgen.

Belangrijk

  • Om op tijd lever- of beenmergbeschadiging op te sporen, controleert uw arts regelmatig uw bloed. Houdt u zich daarom goed aan de afspraak voor bloedonderzoek.
  • Waarschuw uw behandelend arts bij lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling. Is uw behandelend arts moeilijk bereikbaar? Waarschuw dan uw huisarts.
  • Als u erge bijwerkingen heeft, moet u, na overleg met de arts, tijdelijk stoppen met Azathioprine.

Maatregelen

Ziet u bij het openmaken van de verpakking kapotte tabletten? Sluit de verpakking dan weer goed en breng deze terug naar de apotheek. Voorkom dat poeder van de tabletten zich door uw huis verspreidt, zodat anderen in uw omgeving er niet mee in aanraking komen. Krijgt u wat poeder uit gebroken tabletten op uw huid of in uw ogen? Was uw huid dan goed. Spoel uw ogen met veel water. Komen anderen toch met dit middel in contact? Raad hen dan aan zich meteen af te spoelen. 

Wat te doen met urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel?

Voor uw directe omgeving is het verstandig om te zorgen dat ze niet in aanraking komen met uw urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel. Het geneesmiddel is hierin aanwezig. 

Contact opnemen

  • Heeft u andere klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. Overleg met uw huisarts over de griepvaccinatie in het najaar. De medicijnen onderdrukken namelijk uw afweersysteem. 
  • Zijn uw problemen of vragen niet dringend? Overleg deze dan met uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige tijdens uw controlebezoek aan de polikliniek. U kunt ook mailen naar ibd.mdl@radboudumc.nl. De IBD-verpleegkundige probeert uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Adviezen

  • Als u Azathioprine gebruikt, is het risico op huidproblemen groter, waaronder huidkanker.

    lees meer


    Azathioprine en zon

    Als u Azathioprine gebruikt, is het risico op huidproblemen groter, waaronder huidkanker. Vermijd daarom een te grote blootstelling aan zonlicht en UV-straling. Wij raden het gebruik van een zonnebank af. Draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

  • Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

    Voor zover we nu weten, heeft Azathioprine geen slechte invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Overleg met uw arts over uw medicatie als u graag zwanger wilt worden. Het is vaak nodig om met deze medicatie door te gaan bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een opvlamming van de ziekte is namelijk schadelijker voor moeder en kind dan de behandeling met Azathioprine. We raden het gebruik van Azathioprine tijdens het geven van borstvoeding af.

  • Andere medicijnen

    Stel uw arts op de hoogte als u naast Azathioprine ook urinezuurverlagende middelen gebruikt (bijvoorbeeld bij jicht, Zyloric of allopurinol). Gebruik Azathioprine niet als u ook middelen die overgevoeligheid verminderen gebruikt (desensibilisatiekuur). Raadpleeg uw arts.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet