Diagnosefase
Diagnose-onderzoek
Het onderzoek
U heeft een afspraak met de gynaecoloog op de polikliniek. Hij of zij stelt vragen over uw algehele gezondheid, bijzonderheden in uw familie, medicijnengebruik en eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen.
lees meerInwendig gynaecologisch onderzoek
Inwendig gynaecologisch onderzoek is een onderzoek van de vagina en de baarmoedermond. De gynaecoloog gebruikt een spreider om uw vagina en baarmoedermond nauwkeurig te kunnen bekijken. De gynaecoloog bespreekt met u of dit onderzoek nodig is.
lees meerInwendig gynaecologisch onderzoek
De gynaecoloog bespreekt met u of dit onderzoek nodig is.
Over het onderzoek
Inwendig gynaecologisch onderzoek is een onderzoek van de vagina en de baarmoedermond. De gynaecoloog gebruikt een spreider (speculum) om uw vagina en baarmoedermond nauwkeurig te kunnen bekijken. Vervolgens brengt de gynaecoloog één of twee vingers in de vagina. De andere hand legt hij of zij op uw buik. Zo kan de gynaecoloog de ligging en de grootte van de organen in de buik beoordelen.
Soms wordt ook een vinger in de endeldarm gebracht. Hierdoor kan de arts beter de omgeving van de baarmoeder onderzoeken.
Biopsie
Als de arts afwijkingen ziet aan de baarmoederhals, kan hij of zij een stukje weefsel wegnemen. Dit heet een biopsie. Het weefsel wordt onderzocht door een patholoog. De patholoog kijkt onder andere of het om goedaardig of kwaadaardig weefsel gaat.
Colposcopie-onderzoek
Colposcopie is een onderzoek waarbij we uw baarmoedermond en vagina onderzoeken. Dit onderzoek wordt verricht bij een afwijkend uitstrijkje. Na het colposcopie-onderzoek volgt een lisexcisie behandeling of een behandeling met Imiquimod-crème.
lees meer

Samen beslissen
Als u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een beslissing te staan. Een operatie, medicijnen, of toch liever nog even wachten? Doorbehandelen of stoppen? Meerdere opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij u?
lees meerExtra onderzoek
Stadium van de tumor
Als bij de colposcopie en het weefselonderzoek blijkt dat er sprake is van baarmoederhalskanker, is het belangrijk om verder onderzoek te doen. Het stadium van de kanker wordt met één of meerdere onderzoeken vastgesteld.
lees meerStadium van de tumor
Als bij de colposcopie en het weefselonderzoek blijkt dat er sprake is van baarmoederhalskanker, is het belangrijk om verder onderzoek te doen. Het stadium van de kanker wordt met één of meerdere onderzoeken vastgesteld.
- Inwendig onderzoek, eventueel onder narcose
- Aanvullend radiologisch onderzoek
Inwendig onderzoek
De gynaecoloog verricht een inwendig onderzoek, vaak samen met een andere specialist zoals de radiotherapeut. Soms is onder narcose beter te voelen hoe groot de baarmoederhalskanker is en of deze zich al heeft uitgebreid buiten de baarmoedermond in het steunweefsel. Tijdens de narcose kan eventueel ook een cystoscopie of rectoscopie worden gedaan: dit zijn onderzoeken waarbij in de blaas of in het laatste deel van de dikke darm wordt gekeken naar doorgroei van de baarmoederhalskanker. Dit onderzoek onder narcose vindt plaats in dagbehandeling; u wordt kort opgenomen in het ziekenhuis. Of nog ander onderzoek nodig is, hangt af van de mate waarin de baarmoederhalskanker zich heeft uitgebreid.
Radiologisch onderzoek:
MRI (magnetic resonance imaging)
Een MRI-scan is een uitgebreide radiologische onderzoek. Hier kan de plaats, de grootte en de eventuele uitbreiding van de baarmoederhalskanker naar het steunweefsel en vagina en eventuele uitzaaiingen in de buik duidelijk zichtbaar worden gemaakt.
PET-CT:
Een PET-CT scan is een gecombineerd onderzoek. Dit onderzoek wordt zo nodig op indicatie verricht (bij verdenking op lymfeklieruitzaaiingen op de MRI) om uitzaaiingen verder in het lichaam op te sporen of uit te sluiten.
MDO (multidisciplinair overleg)
Voor de start behandeling wordt elke patiënt met baarmoederhalskanker besproken in dit team-overleg, waarbij naast gynaecologen ook radiotherapeuten, oncologen, radiologen en pathologen zitten. Hier worden alle onderzoeken naast elkaar gelegd tezamen met de bevindingen van de arts die u heeft onderzocht. Zo wordt een behandelplan gemaakt.
Onderzoek Inwendig onderzoek onder anesthesie
Tijdens dit onderzoek stellen we zowel de plaats als het stadium van het gezwel vast. Minimaal 3 specialisten voeren het onderzoek uit: een gynaecologische oncoloog, een radiotherapeut en een assistent gynaecoloog.
lees meerOnderzoek MRI van de baarmoeder
Met een MRI scan kunnen met behulp van radiogolven eventuele afwijkingen in de baarmoeder zichtbaar worden gemaakt. lees meerOnderzoek PET-CT-scan met fluor-18-FDG
Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. We maken zowel een PET- als een CT-scan. lees meerBehandelfase
Behandelopties
Over de behandeling
Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte en plaats van de tumor en of u een kinderwens heeft. De arts bepaalt in overleg met u welke behandeling(en) u krijgt en in welke volgorde. De behandeling kan gericht zijn op genezing of op het remmen van de ziekte.
Behandeling Conisatie
Een conisatie is een van de mogelijke behandelingen bij een voorstadium van baarmoederhalskanker of baarmoederhalskanker in een vroeg stadium. De gynaecoloog verwijdert met een mesje een kegelvormig stukje van de baarmoedermond. De baarmoeder zelf blijft intact.
lees meerBehandeling Radicale vaginale trachelectomie
Een radicale vaginale trachelectomie is een operatie waarbij we de baarmoederhals en het steunweefsel daaromheen verwijderen. Daarnaast verwijderen we de lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie.
lees meerBehandeling Wertheim-Meigs-operatie
De Wertheim-Meigs-operatie is de standaard operatie bij baarmoederhalskanker, waarbij de baarmoeder inclusief baarmoedermond, steunweefsels en bovenste deel van de vagina verwijderd worden.
lees meerBehandeling Bestraling na operatie voor baarmoederhalskanker
Met een aanvullende bestraling (radiotherapie) na de operatie proberen we alle mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te besparen.
lees meerBehandeling Bestraling (met chemotherapie) bij baarmoederhalskanker
Met bestraling (radiotherapie) proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te besparen. Bij baarmoederhalskanker is bestraling de beste behandeling als de kanker in een gevorderd stadium is.
lees meerBijwerkingen bij kankerbehandelingen
Informatie voor patiënten over bijwerkingen van kankerbehandelingen bij baarmoederhalskanker kunt u hier lezen.
lees meerControlefase
Controle
Hoe vaak komt u op controle?
U komt tijdens het eerste jaar 4 keer voor controle naar de polikliniek. In het tweede jaar komt u 3 keer op controle. Tijdens de controlebezoeken krijgt u een algemeen lichamelijk en inwendig onderzoek.
lees meerHoe vaak komt u op controle?
U komt tijdens het eerste jaar 4 keer voor controle naar de polikliniek. In het tweede jaar komt u 3 keer op controle.
Tijdens de controlebezoeken krijgt u een algemeen lichamelijk en inwendig onderzoek. Er wordt alleen bloed geprikt of verder onderzoek verricht als daarvoor een aanleiding is.
Uitstrijkje na een radicale trachelectomie
Heeft u een (radicale) trachelectomie gehad, dan maakt de arts bij elk controlebezoek een uitstrijkje. Dat is nodig omdat er nog een rest baarmoederhals is.
Controle na rediotherapie
Heeft u radiotherapie gehad, dan komt u afwisselend bij de gynaecoloog en bij de radiotherapeut. Uiteraard kunt u altijd tussendoor contact opnemen met de casemanager en/of behandelend arts.
Expertisecentrum
Zeldzame aandoening
Zeldzame Aandoening Cervixcarcinoom
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met de zeldzame aandoeningen adenocarcinoom van de cervix en plaveiselcelcarcinoom van de cervix (zeldzame vormen van baarmoederhalskanker) terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
lees meerZeldzame Aandoening Cervixcarcinoom
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met de zeldzame aandoeningen adenocarcinoom van de cervix en plaveiselcelcarcinoom van de cervix (zeldzame vormen van baarmoederhalskanker) terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
Onze zorg en wetenschappelijk onderzoek
In het expertisecentrum krijgen patiënten met deze zeldzame vormen van baarmoederhalskanker, dezelfde onderzoeken en behandelingen, zoals die in de reguliere zorg nu ook al worden uitgevoerd. Zie voor diagnose en behandeling hierboven in het zorgpad of bekijk de website.
In het expertisecentrum cervixcarcinoom wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze vormen van kanker en is er Europese samenwerking.
Zeldzame aandoeningen
Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.
lees meer