Terugblik op 2023
Hoe was het jaar 2023 voor het Radboudumc? We nemen u in vogelvlucht mee langs onze hoogtepunten.
Direct naar
Impact 2023
Op deze webpagina leest u welke impact het Radboudumc in 2023 heeft gehad.
Bekijk ook
Strategische thema's: mijlpalen in 2023
Duurzaamheid
Voor het Radboudumc betekent duurzaamheid: het minimaliseren van onze negatieve impact op het milieu en het maximaliseren van onze positieve impact op mens en maatschappij.
lees meerDuurzaamheid
Voor het Radboudumc betekent duurzaamheid: het minimaliseren van onze negatieve impact op het milieu en het maximaliseren van onze positieve impact op mens en maatschappij. Duurzaamheid gaat over circulariteit, over zuinig zijn met energie en goed omgaan met onze wereld. Over het borgen van financiële gezondheid.
Maar het gaat ook over de toekomstbestendige inzetbaarheid van onze medewerkers en het creëren van gelijke kansen voor iedereen. En over de manier waarop we onze zorg leveren en een gezonde omgeving bevorderen. We stimuleren in het Radboudumc een duurzame beweging, die breed gedragen wordt. Op onze website vindt u onze duurzame ambities en duurzaamheidsbeleid.
Enkele mijlpalen in 2023:
- De milieu-impact van diverse behandelingen is in kaart gebracht. Want als we weten wáár die impact zit, kunnen we bijsturen en de negatieve impact verminderen.
- Met de overige umc’s werkten we aan een gezamenlijke visie op de integratie van Planetary Health in het onderwijs.
- Afdelingen van Radboudumc en Radboud Universiteit deden mee aan de Radboud International Travel Challenge, een competitie om milieubewust beleid voor internationaal zakelijk reizen te ontwikkelen.
- We hebben een Leernetwerk Diversiteit, Inclusie en Kansengelijkheid opgericht. Het Leernetwerk screent bijvoorbeeld onderwijsmaterialen op inclusiviteit.
- We doen onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en klimaatverandering en milieuvervuiling. Bijvoorbeeld naar de rol van pesticiden bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
- We verduurzamen onze laboratoria, onder andere met het Green Lab Initiative en het programma LEAF.
- We gaven verder vorm en inhoud aan onze vitaliteitsprogramma’s voor medewerkers in de verschillende levensfasen.
- Als inclusieve werkgever, geven wij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een arbeidsbeperking de kans om hun capaciteiten in te zetten. In 2023 is de samenwerking met Pluryn in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de toekomst verder bestendigd. En DROOM kwam erbij als vaste samenwerkings-partner.
- Circa 20 Green Teams zorgden onder ander voor: afschaffing van de single-use plastic beddenhoes, een Green Health Week voor studenten en een landelijk vervolg van het succesvolle project tegen verspilling van medicijnen door heruitgifte.
- De CO2 -footprint is in 2023 met 4,2% gedaald ten opzichte van 2022.
Lees hier meer over de strategie van het Radboudumc.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Voorkomen van ziekte – én terugval ervan – staat voorop in het Radboudumc en we stimuleren gezond gedrag. We willen maximaal bijdragen aan een gezonde samenleving. Preventie is een grote, brede opgave die we concreter hebben gemaakt door te gaan voor toevoeging van minimaal twee gezonde jaren aan de levensverwachting van de inwoners van onze regio. Een ambitie die we niet alléén kunnen waarmaken, we doen dit samen met onze partners in bijvoorbeeld de eerste lijn en sociaal domein.
Enkele mijlpalen in 2023:
- Door middel van wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer over het voorkomen van ziektes. Bijvoorbeeld in 2023 naar het effect van bewegen op hart- en vaatziekten en naar de invloed van gezond leven op de terugkeer van blaaskanker.
Uit ander onderzoek bleek dat een operatie voor een gescheurde meniscus nog te vaak onnodig uitgevoerd en dat beleid beter gericht kan worden op preventie en een persoonlijke aanpak met fysiotherapie. - Met programma’s als Fit4Surgery, Beter Gezond, Beter uit Bed stimuleren en ondersteunen we een gezonde leefstijl voor een effectieve behandeling en goed herstel.
- Het Leefstijlzorgloket ging van start, waar patiënten een gesprek kunnen krijgen over leefstijl en gezondheid.
- We zijn in Nijmegen gestart met Fieldlabs voor gezondheid en welzijn. In deze werkplaatsen in de wijk werken bewoners, professionals, docenten, praktijkbegeleiders, onderzoekers en studenten samen aan gezondheid.
- We ontwikkelden leermiddelen gericht op infectiepreventie, met behulp van extended reality.
- Betere kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid stonden centraal in ons voedingsaanbod voor medewerkers, bezoekers en patiënten. Met een goed voedingsaanbod proberen we (welvaarts)ziekten te voorkomen en de gezondheid te verbeteren.
- Gerdine Fransen-Kuppens werd benoemd tot bijzonder hoogleraar Populatiegerichte Preventie, dankzij de GGD Gelderland-Zuid. Zij onderzoekt hoe preventiebeleid nog beter kan.
Lees hier meer over de strategie van het Radboudumc.
Zingevende, zinnige zorg
Het Radboudumc kiest voor zingevende zinnige zorg: dat wat we doen, voegt waarde toe. De behandelmogelijkheden, wensen en kwaliteit van leven van patiënten zijn altijd onderwerp van gesprek.
lees meerZingevende, zinnige zorg
De ontwikkelingen in zorg en behandeling gaan hard. Er kán veel, maar niet alles wat kán, hoeft. Het Radboudumc kiest voor zingevende zinnige zorg: dat wat we doen, voegt waarde toe. De behandelmogelijkheden, wensen en kwaliteit van leven van patiënten zijn altijd onderwerp van gesprek. Niet het aanbod staat centraal, maar de vraag: wat heeft u nodig om verder te gaan? En wat is maatschappelijk acceptabel?
Enkele mijlpalen in 2023:
- We hadden trajecten rondom Doen & Laten, Zorgevaluatie & Gepast Gebruik en Empower 2 Decide.
- Onderzoekers van IQ healthcare stelden een Beter Laten-lijst van verpleeg-kundige handelingen samen.
- We deden onderzoek op het gebied van zingevende, zinnige zorg. Zo wees onderzoek in 2023 uit, dat patiënten met atypische kraakbeentumoren niet meer onder het mes hoeven. MRI-scans ter controle volstaan.
- 12 nieuwe Betaalbaar Beter initiatieven werden opgestart. Met dit programma werken we in samenwerking met VGZ aan zorg die beter is voor de patiënt én betaalbaar blijft voor de samenleving. Eind 2023 hadden we in totaal 119 lopende initiatieven sinds de start van het programma. 76 daarvan zijn inmiddels duurzaam geïmplementeerd.
- Medisch specialisten volgden de training ‘het goede gesprek bij de acuut bedreigde patiënt’.
Lees hier meer over de strategie van het Radboudumc.
Datadriven & artificial intelligence
Er zijn steeds meer en betere data beschikbaar. Als umc is het onze maatschappelijke rol om die data te verzamelen en de juiste informatie eruit te halen om onze zorg, onderzoek en onderwijs te verbeteren.
lees meerDatadriven & artificial intelligence
Er zijn steeds meer en betere data beschikbaar. Als umc is het onze maatschappelijke rol om die data te verzamelen en de juiste informatie eruit te halen om onze zorg, onderzoek en onderwijs te verbeteren. We gaan op de juiste manier en veilig om met die data. Een voorbeeld om, gedreven door data, voor verbetering te zorgen, is kunstmatige intelligentie (AI). AI ondersteunt de zorg op veel manieren. Het helpt artsen bij diagnostiek en behandeling. Het leert ons meer over ziektes. En: het draagt bij aan het verminderen van werkdruk, personeelstekort en kosten van zorg.
Enkele mijlpalen in 2023:
- Vanuit Radboud AI for Health zetten we in 2023 de succesvolle podcast AI for Life voort.
- We deden wetenschappelijk onderzoek naar AI. Onderzoekers ontwikkelden bijvoorbeeld een computermodel op basis van gezichtsherkenning om de juiste diagnose te stellen bij kinderen met zeldzame syndromen.
- 4 nieuwe AI-labs gaan van start binnen het Radboudumc. Deze labs gaan AI ontwikkelen voor bijvoorbeeld nauwkeurige inschatting van de risico’s bij een vernauwde kransslagader en betere opsporing en behandeling van prostaatkanker.
- Geert Litjens werd benoemd tot hoogleraar AI voor analyse van medische beelden in de pathologie en radiologie.
Lees hier meer over de strategie van het Radboudumc.
Mechanismen van ziekten en nieuwe behandelingen
De moleculaire mechanismen van ziekten laten zien hoe het komt dat mensen ziek worden. En dus ook, na onderzoek, welke behandelingen mogelijk zijn voor die ziektes.
lees meerMechanismen van ziekten en nieuwe behandelingen
De moleculaire mechanismen van ziekten laten zien hoe het komt dat mensen ziek worden. En dus ook, na onderzoek, welke behandelingen mogelijk zijn voor die ziektes. Vanuit de nieuwsgierigheid en gedrevenheid die past bij ons umc, willen wij dit weten. Daarom doen we biomedisch onderzoek. We onderscheiden ons vooral op onderzoek op het gebied van genetica, infectieziekten, nierziekten, neurowetenschappen (waaronder Parkinson) en urologische kanker.
Enkele mijlpalen in 2023:
- Uit onderzoek bleek dat Colchine, een oud en goedkoop medicijn voor jicht, veelbelovend is voor de behandeling van artrose (samenwerking met de Sint Maartenskliniek).
- We deden onderzoek naar het effect van zeer intensief sporten door mannen ouder dan 50 jaar op kransslagaderverkalking.
- We deden onderzoek naar de rol van pesticiden bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
- De sterkste MRI-scanner ter wereld wordt gebouwd op het Radboudumc-terrein, maar zal beschikbaar zijn voor alle wetenschappers in Nederland. De nieuwe scanner is van groot belang voor onderzoek naar hersenaandoeningen.
- Een consortium onder leiding van Amsterdam UMC gaat nieuwe geavanceerde microscopie ontwikkelen om ziektes beter te begrijpen en nieuwe strategieën te ontwikkelen voor preventie, therapie en genezing. Hoogleraar Peter Friedl van ons Laboratorium voor Celdynamiek leidt het deel van het project (NL-BioImaging) in Nijmegen.
- Onderzoekers van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai (USA) en het Radboudumc gaan onderzoeken hoe stress de cardiovasculaire gezondheid beïnvloedt.
- Carolina Andrade en Rebecca Halbach ontvangen een NWO Veni-beurs. Halbach onderzoekt hoe genen gereguleerd worden tijdens de vroege ontwikkeling van de gelekoortsmug. Andrade analyseert welke rol het speeksel van muggen speelt bij de overdracht van malariaparasieten,
Lees hier meer over de strategie van het Radboudumc.
Opleiden van de professionals van morgen
De wensen en eisen van professionals en gezondheidsvragen veranderen. De opleiding van de (zorg)professionals van de toekomst moet op die ontwikkelingen aansluiten.
lees meer