Wat is een LAP-flap?

Bij de LAP-flap-methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderrug. U heeft hierdoor geen prothese nodig.

lees meer

Wat is een LAP-flap?

Bij een LAP-flap (Lumbar Artery Perforator flap) wordt weefsel uit uw lage onderrug verplaatst naar uw borst. Deze methode is een alternatief als andere reconstructietechnieken, zoals de DIEP-flap (weefsel uit de buik), niet mogelijk zijn. Net als bij andere flap-technieken geeft de LAP-flap een borst die qua gevoel en uiterlijk dicht bij een natuurlijke borst ligt.

Littekens

Deze methode is technisch ingewikkelder dan de DIEP-flap, omdat de bloedvaten korter en kleiner zijn. Daarom is vaak een extra bloedvat uit uw onderbuik nodig, wat een extra litteken op die plek geeft.

Door de operatie ontstaan er littekens op uw onderrug, borst(en) en onderbuik (waar het extra bloedvat is weggehaald). De plastisch chirurg doet zijn best om deze zo onopvallend mogelijk te maken. De plaats en grootte van de littekens verschillen per persoon en techniek.

De LAP-flap is mogelijk voor zowel een eenzijdige als een dubbele borstreconstructie. Als beide borsten worden gereconstrueerd, zijn er 2 operaties nodig met een tussenperiode van ongeveer 3maanden.


Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14

Stap voor stap naar een borstreconstructie

Voor een borstreconstructie heeft u veel afspraken in het ziekenhuis. Samen bespreken we stap voor stap wat u kunt verwachten, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

lees meer

Over de behandeling


Voor de operatie

Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u voor de operatie op een aantal dingen let.

lees meer

Voor de operatie

Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u voor de operatie op een aantal dingen letten.

Roken

Het is belangrijk dat u voor de operatie stopt met roken. In ieder geval in de periode 6 weken voor de operatie en 6 weken na de operatie. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor de wonden van de operatie niet goed genezen.

BMI

Daarnaast is het belangrijk dat uw BMI onder de 30 is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een BMI boven 30 zorgt voor een verhoogde kans op complicaties na een operatie.

Medicijnen

Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u dit al tijdens het eerste bezoek melden aan de plastisch chirurg.

Hulp in huis na de operatie

De eerste 6 weken na de operatie moet u het rustig aan doen. Het kan verstandig zijn om voor de periode na de operatie alvast hulp in huis te regelen, bijvoorbeeld voor ondersteuning bij huishoudelijke taken en het doen van boodschappen.


Tijdens de operatie

Tijdens de operatie verplaatst de plastisch chirurg huid- en vetweefsel van een andere plek op uw lichaam naar de borstkas.

lees meer

Tijdens de operatie

Een borstreconstructie vindt altijd plaats onder volledige narcose. Een operatie aan één borst duurt gemiddeld 6 tot 8 uur. Een operatie aan beide borsten duurt gemiddeld 8 tot 10 uur. Na de ingreep blijft u meestal 4 dagen in het ziekenhuis.

Tijdens de operatie verplaatst de plastisch chirurg huid- en vetweefsel van een andere plek op uw lichaam naar de borstkas. Met een microscoop worden de kleine bloedvaten van het verplaatste weefsel verbonden met de bloedvaten in de borstkas. Zo wordt de doorbloeding hersteld. Daarna vormt de chirurg het vetweefsel tot een nieuwe borst die er zo natuurlijk mogelijk uitziet.

Soms wordt de borstreconstructie gecombineerd met een borstamputatie. Deze ingreep voert een oncologisch chirurg uit.


Na de operatie

Na de operatie is goede zorg belangrijk. We controleren de doorbloeding, verzorgen de wonden en helpen u bij het herstel. In de eerste 6 weken na de operatie is het belangrijk dat u het rustig aandoet.

lees meer

Na de operatie

Controle van de doorbloeding

Na de operatie is het belangrijk dat de nieuwe borst(en) goed doorbloed blijven. Daarom controleren we de borst(en) ieder uur tijdens de eerste 24 uur. Daarna doen we dit elke 2 uur, tot 48 uur na de operatie. Vervolgens controleren we 3 keer per dag (om de 8 uur).

Wondverzorging

Na de operatie dekken we de wonden af met hechtpleisters. Deze blijven zitten tot de eerste wondcontrole op de polikliniek. U draagt de eerste 6 weken drukkleding om de wonden te ondersteunen en de genezing te bevorderen. We gebruiken vooral oplosbare hechtingen onder de huid. Eventuele uitstekende hechtingen verwijderen we bij de eerste wondcontrole.

Pijn en medicijnen

U krijgt medicijnen tegen de pijn. We controleren regelmatig of deze goed werken. Meestal doet de operatie zelf niet veel pijn, maar het wondgebied kan strak aanvoelen en vervelend zijn.

Wonddrain

Tijdens de operatie plaatsen we dunne slangetjes (drains) om extra wondvocht af te voeren. U kunt met één of meerdere drains naar huis gaan. We leggen uit hoe u ze verzorgt en wanneer ze eruit mogen. Dit gebeurt op de polikliniek. Zolang u drains heeft, mag u niet douchen.

Herstel en beweging

Bewegen helpt u om sneller te herstellen. Daarom stimuleren we u om snel weer in beweging te komen. Dit begint meestal op de eerste dag na de operatie, bijvoorbeeld door op de bedrand te zitten. Daarna breiden we dit stap voor stap uit. Voor de operatie krijgt u van de verpleegkundig specialist een overzicht met dagelijkse doelen. Deze helpen u om snel mobiel te worden en goed te herstellen.

Controle als u weer thuis bent 

Als u weer thuis bent, belt de verpleegkundig specialist u meestal binnen 1 tot 3 dagen op. Twee weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor controle.


CT-scan voor de ingreep

Voor de ingreep maken we een CT-scan met contrastmiddel.

lees meer

Drukkleding bestellen

Na de operatie moet u enkele weken speciale drukkleding dragen: een bh en buikband. Deze kunt u voor de operatie al bestellen. De verpleegkundige specialist helpt u de juiste drukkleding uit te zoeken. 

lees meer

Drukkleding bestellen

Na de operatie moet u enkele weken speciale drukkleding dragen: een bh en buikband. Deze kunt u voor de operatie al bestellen, zodat u de kleding mee kunt nemen als u geopereerd wordt. De verpleegkundige specialist helpt u de juiste drukkleding uit te zoeken. Daarna kunt u de drukkleding zelf bestellen in de webshop. Afhankelijk van de ingreep heeft u de volgende drukkleding nodig:

  • DIEP-lap: buikband ‘KP special’ of 'KPress' en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • LAP-flap: drukbroek ‘VH’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • LD-lap: post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • PAP-lap: drukbroek ‘TD (met gesloten kruis)’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • Prothese: post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • AFT (borstreconstructie met lipofilling): drukpak 'VD variant'

Kosten drukkleding

De kosten van drukkleding worden meestal niet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Wel krijgt u als patiënt van het Radboudumc 10% korting op drukkleding bij Lipoelastic. Gebruik hiervoor de code RADBOUDUMC.

Lipoelastic B.V.
+31 (0)73 203 2550
www.lipoelastic.nl/radboudumc


Beter voorbereid op uw operatie met Fit4Surgery

Een goede conditie helpt bij een sneller herstel na uw operatie. Het Fit4Surgery-programma van het Radboudumc biedt ondersteuning met training, voeding en mentale begeleiding. Zo gaat u fitter de operatie in én uit. Meer weten?

lees meer

Leefregels

Na uw borstreconstructie is een goed herstel belangrijk. Hier vindt u richtlijnen per week die u helpen te herstellen.

lees meer

Leefregels

Na uw borstreconstructie is een goed herstel belangrijk. Hier vindt u richtlijnen per week die u helpen te herstellen.



Risico's en complicaties

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Hier leest u welke complicaties kunnen optreden bij een borstreconstructie.

lees meer

Risico's en complicaties

Een borstreconstructie heeft dezelfde risico’s als andere operaties. Er is een kans op nabloedingen, wondinfecties, longontsteking of bloedstolsels in de longen (longembolie) of benen (trombose). Ook kunnen er problemen zijn met de wondgenezing of vochtophoping (seroom). Het wondgebied kan strak aanvoelen of trekken. Soms blijft het gebied tijdelijk of blijvend gevoelloos.

Een zeldzame, maar ernstige complicatie is een slechte doorbloeding van het getransplanteerde weefsel. Dit kan ertoe leiden dat (een deel van) de nieuwe borst afsterft. In dat geval bespreekt de plastisch chirurg andere reconstructiemogelijkheden met u.

Als er voor u nog andere specifieke risico’s zijn, bespreekt de arts deze met u.

Meer informatie


Vervolgbehandeling

Na een borstreconstructie kunnen er extra behandelingen nodig zijn om het resultaat te verfijnen en het uiterlijk van uw borst(en) gelijkmatiger te maken.

  • Lipofilling gebruiken we om de vorm van de gereconstrueerde borst verder te verbeteren.

    naar pagina


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Bij het Radboudumc gebruiken we de nieuwste technieken voor borstreconstructies met lichaamseigen weefsel, maar ook met protheses. Omdat we al deze technieken in huis hebben, kunnen we altijd de techniek kiezen die het beste past bij uw situatie.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

  • Bij het Radboudumc gebruiken we de nieuwste technieken voor borstreconstructies met lichaamseigen weefsel, maar ook met protheses. Omdat we al deze technieken in huis hebben, kunnen we altijd de techniek kiezen die het beste past bij uw situatie.
  • Voor patiënten met lymfoedeem door borstkanker kunnen we de borstreconstructie combineren met het verplaatsen van lymfeklieren van de lies naar de oksel. Dit helpt lymfoedeemklachten te verminderen en bevordert het herstel, met slechts één operatie.
  • We hebben veel ervaring met lipofilling, een techniek waarbij we vet inspuiten om een borst te reconstrueren. Met deze methode kunnen we een borst maken die er zeer natuurlijk uitziet.   
  • Medewerkers
  • Intranet