Wat is lokale sclerodermie?
Sclerodermie is een ontstekingsziekte. De huid wordt glanzend en hard door de ontsteking. Bij lokale sclerodermie zijn alleen de huid en de onderliggende weefsels aangetast. Het kan ook het oog en de gewrichten aantasten.
lees meerWaarom naar het Radboudumc?
Het Radboudumc Expertisecentrum voor systemische auto-immuun ziekten heeft veel kennis en ervaring in de diagnostiek en behandeling van sclerodermie. We hebben een speciaal spreekuur waar kinderreuma- en kinderdarmatoloog samenwerken.
meer informatieOnderzoeken en behandelingen
Onderzoek
Door de buitenkant van de huid te bekijken kunnen we vaak al zien of het sclerodermie is of niet. Soms is het nodig om een huidbiopt af te nemen. Ook kan bloedonderzoek nodig zijn.
Behandeling
De behandeling is gericht op het stoppen van de ontsteking in de huid. Hierdoor stopt ook het ontstaan van nieuw littekenweefsel. De behandeling verschilt per kind.
lees meerBehandeling
De behandeling is gericht op het zo snel mogelijk stoppen van de ontsteking in de huid. Hierdoor stopt ook het ontstaan van nieuw littekenweefsel. De beschikbare behandelingen hebben weinig effect op het littekenweefsel dat al is ontstaan.
Als de ontsteking over is, kan het lichaam meestal zelf een deel van het littekenweefsel opruimen, waardoor de huid weer zachter wordt.
De behandeling verschilt per kind. Soms starten we niet direct met een behandeling met medicatie om te zien hoe de sclerodermie zich ontwikkelt. Bij andere kinderen starten we meteen met het gebruik van (lokale) corticosteroïden, methotrexaat of andere immuunmodulerende geneesmiddelen (zoals bijvoorbeeld mycofenolzuur of biologicals).
Meer informatie
Afspraak in het Amalia kinderziekenhuis praktische informatie
Heeft uw kind een afspraak of blijft uw kind één of meer nachten slapen in het Amalia kinderziekenhuis? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.
lees meer