Onderzoek wat kunt u verwachten?

Als we bij u een bijnierincidentaloom vaststellen, doet de de arts bloed- en urineonderzoek om een bijnierincidentaloom op te sporen of uit te sluiten. Bij dit onderzoek hoort meestal ook een dexamethason suppressietest.

Dexamethason suppressietest

Met een dexamethason suppressietest stellen we vast of u het syndroom van Cushing heeft. Hiervoor neemt u om 23.00 uur 1 mg dexamethason in. DIti s een kunstmatig cortisolachtig hormoon. De volgende ochtend (voor 09.00 uur) nemen we op de polikliniek bloed bij u af om het cortisolgehalte te bepalen. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Bij gezonde mensen is er nauwelijks cortisol meetbaar. Als u het syndroom van Cushing heeft, is er wel cortisol meetbaar.
Patiëntenzorg Aandoeningen Bijnierincidentaloom

Wat is een bijnierincidentaloom?

Een bijnierincidentaloom is een afwijking van de bijnier die we per toeval ontdekken tijdens een CT-scan of MRI-scan van de buik.

lees meer

Wat is een bijnierincidentaloom?

Een bijnierincidentaloom is een afwijking van de bijnier die we per toeval ontdekken tijdens een CT-scan of MRI-scan van de buik. Bij 1 op de 25 CT-scans van de buik ontdekken we een vergrote bijnier. Een vergroting van de bijnier is bijna altijd goedaardig. U krijgt een verwijzing naar een endocrinoloog voor verder onderzoek.

Te veel bijnierhormonen

Uw bijnier produceert een aantal belangrijke hormonen. Als uw bijnier vergroot is, kan hij te veel van een bepaald hormoon produceren. Eén op de zeven incidentalomen van de bijnier veroorzaakt een te hoge hormoonproductie. Als uw bijnier te veel van een bepaald hormoon produceert, kunt u de volgende aandoeningen hebben:


Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Onderzoek wat kunt u verwachten?

Als we bij u een bijnierincidentaloom vaststellen, doet de arts bloed- en urineonderzoek om bovenstaande aandoeningen op te sporen of uit te sluiten. Bij dit onderzoek hoort meestal ook een dexamethason suppressietest. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

Als de afwijking van uw bijnier groot is of te veel hormonen produceert, dan adviseert de arts u een bijnieroperatie. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

Als de afwijking van uw bijnier groot is of te veel hormonen produceert, dan adviseert de arts u een bijnieroperatie. Hierbij verwijderen we de bijnier. Alleen bij een kleine afwijking waarbij uw bijnier niet te veel hormonen aanmaakt, is een operatie niet nodig. Wel maken we dan na een tijd weer een CT-scan om te onderzoeken of de bijnier groeit.


Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet