Patiëntenzorg Onderzoeken Dexamethasontest

Waarom een dexamethasontest?

Met behulp van de dexamethasontest onderzoeken we of u het syndroom van Cushing heeft. lees meer

Waarom een dexamethasontest?

Patiënten met het syndroom van Cushing hebben te veel cortisol in hun bloed. Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt door de bijnieren. De hoeveelheid cortisol in het bloed is niet constant. ’s Ochtends is het cortisolgehalte het hoogst en ‘s nachts het laagst. Met behulp van de dexamethasontest bepalen we of u het syndroom van Cushing heeft. Dexamethason onderdrukt tijdelijk het cortisolgehalte. Als u het syndroom van Cushing heeft, dan wordt het cortisolgehalte niet lager tijdens de test.


Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Het onderzoek

De dexamethasonsuppressietest begint ’s avonds om 23.00u met het innemen van twee tabletten dexamethason. De volgende dag nemen we bloed af. lees meer

Het onderzoek

De dexamethasonsuppressietest begint ’s avonds om 23.00u. U neemt dan twee tabletten dexamethason van 0.5 g in (totaal dus 1 mg). Daarna mag u behalve water niets eten of drinken.
 
De volgende ochtend wordt tussen 08.00u en 09.00 uur een buisje bloed afgenomen. Tot die tijd moet u nuchter blijven. Dat betekent dat u behalve water niets mag eten of drinken. Omdat uw cortisolgehalte niet steeds hetzelfde is, is het belangrijk dat u zich aan dit tijdstip houdt. Voor het afnemen van bloed kunt u van maandag tot en met vrijdag zonder afspraak terecht op de polikliniek Inwendige Geneeskunde.

Uw behandelend arts heeft ongeveer 4 dagen na de bloedafname de uitslag van de dexamethasontest.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678 (Interne Geneeskunde)

Endocriene ziekten

Endocrinologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. lees meer

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet