Voor het onderzoek

De familieleden van een hemochromatose patiënt worden opgespoord om erachter te komen of zij dezelfde aandoening hebben. Een genetisch consulent nodigt u, de patiënt, hiervoor uit.

Deze zet samen met de u een familiestamboom op. De genetisch vraagt hierbij naar de gegevens (naam, adres en huisarts) van uw familieleden die ook hemochromatose genen kunnen dragen. Met uw toestemming worden deze familieleden (en eventueel hun huisartsen) geïnformeerd over de ziekte in de familie. We nodigen de familieleden uit voor een gesprek met de genetisch consulent, waarin ze verdere uitleg krijgen over hemochromatose.

Patiëntenzorg Onderzoeken Hemochromatose onderzoek

Wat is een hemochromatose onderzoek?

De beste methode om hemochromatose in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken, is het onderzoeken van eerstegraads familieleden van patiënten met een primaire ijzerstapeling. lees meer

Wat is een hemochromatose onderzoek?

De beste methode om hemochromatose in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken is het onderzoeken van eerstegraads familieleden van patiënten met een primaire ijzerstapeling.

Hemochromatose

Primaire hemochromatose, oftewel ijzerstapelingsziekte, is een erfelijke aandoening. Andere namen zijn hereditaire hemochromatose of erfelijke hemochromatose. Bij deze aandoening wordt er vanaf de geboorte telkens meer ijzer uit de voeding opgenomen dan het lichaam nodig heeft.


Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Het onderzoek


Voor het onderzoek

De familieleden van een hemochromatose patiënt worden opgespoord om erachter te komen of zij dezelfde aandoening hebben. Een genetisch consulent nodigt u, de patiënt, hiervoor uit. lees meer

Tijdens het onderzoek

Door middel van een vragenlijst en bloedafname onderzoeken we de ziekte. Bij kinderen doen we meestal pas na de pubertijd onderzoek. lees meer

Tijdens het onderzoek

De familieleden kunnen zich laten onderzoeken op deze ziekte. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst en het afnemen van bloed. Bij kinderen van patiënten met primaire hemochromatose doen we meestal pas onderzoek na de pubertijd. In perioden van sterke groei heeft het lichaam veel ijzer nodig, waardoor er meestal geen teveel aan ijzer in het lichaam ontstaat.


Na het onderzoek

De uitslagen van het onderzoek bespreken we in een team. Afhankelijk van de bevindingen maken we een afspraak met het familielid. Daarna voeren we verder onderzoek uit als er een sterke verdenking bestaat op hemochromatose. lees meer

Na het onderzoek

De uitslagen bespreken we in een team dat bestaat uit onder meer de genetisch consulent, een klinisch geneticus, een internist en een klinisch chemicus. Afhankelijk van de bevindingen en de afspraak met de genetisch consulent, informeren we het familielid schriftelijk of sturen we hem of haar een verzoek voor een afspraak met een internist. Deze voert verder onderzoek uit als er een sterke verdenking bestaat op hemochromatose.

Meer informatie


Naar uw afspraak bij de polikliniek

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak bij de polikliniek

Bezoekadres

Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678 (Interne Geneeskunde)

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet