Over colposcopie
Colposcopie is een onderzoek waarbij we uw baarmoedermond en schede onderzoeken. Dit onderzoek verrichten we als er afwijkende cellen worden gevonden bij een uitstrijkje. Ook bij andere afwijkingen aan de baarmoedermond kunt u dit onderzoek krijgen.Het onderzoek
Colposcopie
Colposcopie is een onderzoek, waarbij we uw baarmoedermond en schede onderzoeken. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek.
lees meerLisexcisie
Bij een lisexcisie haalt de colposcopist het afwijkende weefsel in uw baarmoederhals weg met een elektrisch verhit lisje. Ter verdoving krijgt u eerst een aantal prikjes rond uw baarmoedermond.
lees meerLisexcisie
Bij een lisexcisie haalt uw arts het afwijkende weefsel in uw baarmoederhals weg met een elektrisch verhit lisje. Ter verdoving krijgt u eerst een aantal prikjes rond uw baarmoedermond. Op uw been plakken we een plaatje voor de geleiding van de elektrische stroom.
De elektrisch verhitte lis schilt het weefsel van de baarmoederhals weg. Door de hitte schroeien tegelijkertijd de bloedvaatjes dicht. De ingreep duurt slechts enkele minuten. Na de ingreep worden de wondranden dichtgeschroeid. Deze procedure doet geen pijn. Het enige wat u kunt voelen is wat druk tegen de baarmoedermond en wat geleidingswarmte. Na de ingreep mag u meestal direct weer naar huis.
Informatievideo
In de tweede video op de website van DeGynaecoloog.nl ziet u hoe een lisexcisie wordt uitgevoerd.
Na de ingreep
De eerste 2 weken na de ingreep kunt u beter niet intensief sporten. In verband met de genezing van de wond raden we u aan geen geslachtsgemeenschap te hebben in de eerste 2 weken na de ingreep. Ook kunt u voorlopig beter geen tampons gebruiken. We raden baden af, douchen mag wel.
De eerste 4 tot 5 weken heeft u kans op abnormale afscheiding. De eerste dagen is de afscheiding vermengd met bloed. De afscheiding verschilt per persoon. Het hangt ook af van de diepte van de gemaakte wond. Na de vijfde dag kan er ineens wat meer bloedverlies ontstaan. Dit komt doordat het korstje loslaat. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, dit is heel gewoon. Als u last heeft van hevige bloedingen, heviger dan een normale menstruatie, sterk geurende afscheiding of koorts, dan raden we u aan telefonisch contact op te nemen met de polikliniek.
Mogelijke bijwerkingen
Na een lisexcisie bestaat er een kleine kans op problemen tijdens de zwangerschap. Afhankelijk van de grootte van het weggenomen weefsel kan de kans op vroeggeboorte iets toenemen.
Uitslag en controle
Als de arts weefsel heeft weggenomen, onderzoekt hij of zij dit onder de microscoop. De uitslag is na ongeveer 2 weken bekend. Na 6 maanden vindt een controle plaats. lees meerUitslag en controle
De uitslag
Wanneer weefsel is weggenomen (biopten / lisexcisie), wordt dit onderzocht onder de microscoop door een patholoog. Ongeveer 2 weken na de behandeling krijgt u de uitslag.
Controle
Na de colposcopie volgen een of meerdere controles. De eerste controle is 6 of 12 maanden na het onderzoek. De controle bestaat uit het maken van een uitstrijkje (van het behandelde gebied). Als we tijdens deze controles toch weer een afwijkende uitstrijk vinden, dan blijft u nog even onder controle. Of we verrichten dan in overleg met u opnieuw een colposcopie. Als de controles normaal zijn, kunt u terecht bij uw huisarts voor verdere controles.
Tijdens de menstruatie kunnen we geen uitstrijkje maken. Ook kan er geen colposcopie
verricht worden. Daarom is het van belang dat u daar bij het maken van de afspraak rekening mee houdt. U kunt er ook voor kiezen een keer de pil door te slikken.
Meer informatie
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen