Over het wegspuiten met aethoxysklerol

Aethoxysklerol is een vloeistof waarmee we vaatmalformaties (vaatafwijkingen) en kleine spataders kunnen behandelen. Met deze stof is heel veel ervaring. Allergische reacties op deze stof komen bijna niet voor. Van aethoxysklerol-vloeistof kunnen we ook schuim (foam) maken door de stof te mengen met lucht. Hierdoor is de werking van de stof sterker. Zowel de vloeistof als het schuim zorgen ervoor dat de vaatafwijking verkleeft en verschrompelt.

Patiëntenzorg Behandelingen Wegspuiten vaatmalformaties (aangeboren vaatafwijkingen)

Over het wegspuiten met aethoxysklerol

Aethoxysklerol is een vloeistof waarmee we vaatmalformaties (vaatafwijkingen) en kleine spataders kunnen behandelen. Door aethoxysklerol verkleeft en verschrompelt de vaatmalformatie. lees meer

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Voor de behandeling

  • Voordat we de stof inspuiten kijken we vaak eerst met een Duplex-apparaat (combinatie van Echo en Doppler) hoe de vaatafwijking eruit ziet en waar we de stof het beste kunnen spuiten.

    naar het onderzoek


De behandeling

Het inspuiten zelf is niet erg pijnlijk. Vaak voelt u alleen de prik. Bij kinderen kiezen we er soms voor om vooraf de huid te behandelen met een verdovende zalf (‘Emla crème’). Uw arts kan daarvoor een recept opsturen of meegeven.

Na de behandeling

Na de behandeling moet u nog een half uur in het ziekenhuis blijven. Thuis kunt u last krijgen van een aantal bijwerkingen. Deze verdwijnen meestal weer vanzelf. lees meer

Na de behandeling

Na het inspuiten krijgt u, als dat mogelijk is, een drukverband om extra druk uit te oefenen op de plaatsen die zijn ingespoten. Dit is afhankelijk van de plaats waar we hebben gespoten. Het drukverband moet een dag blijven zitten. Verder moet u na de behandeling nog een half uur in het ziekenhuis blijven. Als u klachten krijgt die op een allergie kunnen wijzen (bijvoorbeeld jeuk), meld dit dan direct bij de receptie. Allergieën komen gelukkig zelden voor. Na een half uur kunt u naar huis. U mag zelf autorijden, maar het is prettiger als iemand anders dit voor u doet.

Het is mogelijk dat u ’s avonds last krijgt van hoofdpijn en rillerigheid. U kunt dan het beste naar bed gaan en eventueel 1 of 2 tabletten paracetamol van 500 mg nemen.

Bijwerkingen

Normale bijwerkingen na de behandeling kunnen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Rillerigheid
  • Blauwe plekken
  • Pijnlijke harde knobbeltjes op de plek van de vaatmalformatie

Deze klachten verdwijnen weer vanzelf.

Uw huid kan bruin verkleuren. Dit verdwijnt meestal na enkele maanden tot één jaar.


Aandoeningen

  • Spataderen (varices) zijn afwijkingen aan de aders. Als de kleppen in de grote aderen kapot zijn, dan stroomt het bloed terug in de benen in plaats van naar het hart, met als gevolg spataderen.

    naar de aandoening


Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost
  • Medewerkers
  • Intranet