Patiëntenzorg Aandoeningen Vaatmalformaties (aangeboren vaatafwijkingen)

Wat zijn vaatmalformaties?

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten. lees meer

Wat zijn vaatmalformaties?

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Ze zijn al bij de geboorte aanwezig en groeien met het kind mee. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: weeffoutjes van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten. 

Capillaire malformatie

Een vaatmalformatie van de haarvaten noemen we capillaire malformatie of wijnvlek. Onder de huid zitten dan op één plaats meer haarvaatjes dan normaal. Deze vaatjes zijn ook wijder dan normaal. Je kunt ze door de huid heen zien als een rode vlek: de wijnvlek.

Veneuze malformatie

Een vaatmalformatie van de aders (venen) noemen we veneuze malformatie. Normale aders voeren bloed af van weefsel of organen. Aders die niet goed zijn aangelegd, doen dat niet goed waardoor zwelling, pijn en stuwingsklachten kunnen ontstaan. Een veneuze malformatie kan er uitzien als een ‘bosje’ vaten met een blauwe kleur. Soms ziet het eruit als spataders. Ze kunnen zichtbaar zijn door de huid, maar ze kunnen ook dieper liggen, bijvoorbeeld in spieren.

Arterioveneuze malformatie

Een arterioveneuze malformatie is een foutje in de aanleg van de verbinding tussen slagaders (arteriën) en aders (venen). Slagaders zorgen normaal gesproken voor de bloedaanvoer van weefsels en organen. Als er te veel slagaders zijn aangelegd zonder juiste verbindingen raken deze arteriën en venen chronisch verwijd, waardoor er te veel bloed op één plek komt. Deze plek heet een arterioveneuze malformatie.

Lymfatische malformatie

Een lymfatische malformatie is een foutje in de aanleg van lymfevaatjes. Normaal voeren lymfevaatjes het weefselvocht (lymfe) af. Deze lymfe gaat terug naar het hart. Bij lymfatische malformaties hebben lymfevaatjes kleine of grote holten die geen verbinding hebben met de normale lymfebanen. 

Gecombineerde vaatmalformaties

Sommige mensen hebben complexe vaatmalformaties (veneus, lymfatisch, capillair (wijnvlek) of arterioveneus) gecombineerd met over- of ondergroei en andere verschijnselen. Voorbeelden zijn Klippel-Trenaunay syndroom en Sturge-Weber syndroom.


Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak. lees meer

Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan binnen 6 weken uit voor een afspraak. Vaak kan de specialist u zelf al voldoende adviseren en/of behandelen. Als het nodig is, bespreekt deze arts uw dossier in het Hecovan-werkgroep-overleg.

Soms wordt u verwezen naar het gezamenlijke Hecovan-spreekuur waarin u wordt gezien door het hele team van medisch specialisten. Dit spreekuur is elke 3e donderdag van de maand.  

Meer informatie over het eerste consult en het zorgpad vindt u hier.


Oorzaak en ontstaan

Vaatmalformaties zijn al bij de geboorte aanwezig en groeien met het kind mee. De oorzaak is niet helemaal bekend. lees meer

Oorzaak en ontstaan

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Ze zijn al bij de geboorte aanwezig en groeien met het kind mee. Er zijn aanwijzingen dat er afwijkingen in het DNA (eigenschappen van de cel) een rol spelen. Vaak zit de DNA-afwijking alleen in de aangedane cellen of weefsels (mozaïek); dan is er over het algemeen geen kans op overerving. In een zeldzaam geval zit dat in alle cellen van het lichaam. Hierdoor kunnen vasculaire afwijkingen soms erfelijk bepaald zijn. 

Vaatmalformaties kunnen niet uitgroeien tot kanker.


Symptomen en verloop

Afhankelijk van de soort vaatmalformatie kunt u verschillende soorten symptomen en klachten ervaren.
  • Een wijnvlek is een rode en soms roodblauwe verkleuring van de huid. Ze zijn onschuldig, maar vaak ontsierend. Een wijnvlek is vanaf de geboorte al aanwezig.

    lees meer


    Capillaire malformatie

    Een wijnvlek is een rode en soms roodblauwe verkleuring van de huid. Als u erop drukt, verdwijnt de kleur op de huid. De kleur wisselt ook bij verandering van temperatuur en activiteit. Wijnvlekken zijn onschuldig, maar vaak ontsierend. Een wijnvlek is vanaf de geboorte al aanwezig. Een wijnvlek groeit mee met het ouder worden, maar blijft meestal naar verhouding even groot. Op latere leeftijd kan de huid wat dikker worden en een blauwpaarse kleur krijgen met een hobbelig oppervlak.


  • Arterioveneuze malformatie

    Bloed wordt onder hoge druk via slagaders naar de kleine haarvaatjes van de weefsels gevoerd. In de haarvaatjes wordt de druk minder. Vanuit de haarvaatjes wordt het bloed via de aders afgevoerd. In een arterioveneuze malformatie (AVM) is er een directe verbinding (kortsluiting) tussen slagaders en aders waardoor de aders bloed onder hoge druk moeten afvoeren en daardoor wijder worden. Klachten van een AVM hangen af van de grootte en kunnen bestaan uit:

    • Roodheid. Soms is het alleen een rode plek (die op een wijnvlek lijkt) op de huid. Pijn. Als de afwijking dieper ligt, kan de plek pijn doen of gevoelig zijn.
    • Kloppend gevoel.
    • Verdikking/ zwelling.
    • Zweren en bloedingen. In een AVM kan een zweer/niet genezende wond of korst ontstaan met kans op bloedingen.
    • Hartproblemen. Een groot AVM kan belastend zijn voor het hart. Het hart heeft dan moeite om het hele lichaam van bloed te voorzien en er kan hartfalen ontstaan.

  • Veneuze malformatie

    Een veneuze malformatie kan gezien worden als weeffoutje van aders, een kluwen van aders waar het bloed niet goed weg kan, met kans op trombose en aderontsteking. De klachten bij een veneuze malformatie zijn afhankelijk van de grootte en de plek waar hij zit. Sommige mensen hebben er maar weinig last van.

    U kunt klachten krijgen als:

    • een zwaar, opgezet of stuwend gevoel pijn door aderontsteking
    • oppervlakkige trombose
    • pijn bij stoten
    • cosmetische klachten
    • zwelling en pijn na inspanning

  • Lymfatische malformatie

    Lymfatisch malformaties zijn weeffoutjes in de lymfevaten. Ze bestaan uit holten (cysten) die klein (blaasjes) of groter kunnen zijn. Vaak is er een combinatie van grote en kleine cysten, waarbij de grote cysten zwelling geven en de kleine cysten aan de huid zichtbaar zijn als blaasjes waar helder vocht of een bloederig vocht in zit.
    Soms merken mensen met een lymfatische malformatie dat deze reactief is en bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep opspeelt, of dikker en gevoelig wordt.


  • Gecombineerde vaatmalformaties

    Er zijn verschillende gecombineerde vaatmalformaties en syndromen. Om een precieze diagnsoe te stellen is vaak verder onderzoek nodig (ECHO, MRI, bloed- of weefselonderzoek).

    De klachten en het beloop zijn afhankelijk van welke vaatmalformaties u heeft en welke bijkomende problemen er zijn. Bij aandoeningen aan de benen moeten we bijvoorbeeld het beenlengteverschil en de groei goed in de gaten houden. Soms kijkt en behandelt een orthopeed, kinderarts of kinderneuroloog mee. In sommige gevallen kan een spataderbehandeling nodig zijn.


Onze expertise

Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen. Hecovan staat voor Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen en is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

lees meer

Onze expertise

Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen. Hecovan staat voor Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen en is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

Hemangiomen

Hemangiomen ofwel aardbeienvlekken zijn goedaardige zwellingen die bestaan uit snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Aardbeienvlekken ontstaan op de babyleeftijd en verdwijnen voor het 4e-10e levensjaar, maar laten vaak restafwijkingen achter.

Aangeboren vaatafwijkingen

Aangeboren vaatafwijkingen (vaatmalformaties) zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Denk aan wijnvlekken maar ook aan weeffoutjes van aders, slagaders en lymfevaatjes. Hemangiomen en vaatmalformaties kunnen leiden tot pijn, zwelling, misvorming, wonden, bloedingen of andere functionele problemen. Dit is mede afhankelijk van wáár de afwijking zich bevindt.

Team van specialisten

Voor het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de best mogelijke behandeling werken we binnen het Radboudumc expertisecentrum Hecovan samen met dermatologen, kinderchirurgen, plastisch chirurgen, interventieradiologen, kinderartsen, internisten. Waar nodig roepen we de hulp in van de mond-kaakchirurgen neuroloog, oogarts, KNO-arts of orthopeed.  Ook werken er verpleegkundig specialisten (VS) en een Physician Assistant (PA).

Hecovan bestaat al sinds 1991. Omdat we al zo lang alle (inter)nationale ontwikkelingen binnen ons vakgebied volgen, hebben we uitgebreide mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van hemangiomen en vaatmalformaties.

Aandoeningen en behandelingen

We behandelen hemangiomen en congenitale vaatafwijkingen. Bijvoorbeeld veneuze, lymfatische, arterioveneuze, capillaire en gecombineerde vaatafwijkingen en syndromale vaatafwijkingen met bijkomende problemen of overgroei, zoals het Klippel-Trenaunay syndroom en het Sturge-Weber syndroom.

De specialisten van Hecovan stellen in overleg vast welke behandeling het beste is. Uiteraard heeft u daar zelf ook een stem in. Behandeling kan bestaan uit medicatie, operatie, compressietherapie (bijv. zwachtelen of een elastisch verband), injecties of embolisatie (afsluiten van een bloedvat door toediening van een bepaald middel).


Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaat­afwijkingen (HECOVAN)

Hecovan is hét Expertisecentrum voor Hemangiomen en Aangeboren Vaatafwijkingen.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet