Stamcelafname (stamcelaferese)
Het afnemen van de stamcellen heet de stamcelaferese. Deze worden met een speciaal centrifuge-apparaat uit het bloed gehaald.Stamcellen en groeifactoren
In het beenmerg zitten stamcellen. Uit deze stamcellen ontstaan per dag grote hoeveelheden rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Met een injectie van groeifactoren kunnen we de groei van stamcellen stimuleren. lees meerWat is het juiste moment voor stamcelaferese?
De hoeveelheid witte bloedlichamen en het percentage stamcellen in uw bloed, bepalen wanneer het juiste moment is voor stamcelaferese. Soms is dit al na vier dagen toedienen van de groeifactoren. lees meerWat is het juiste moment voor stamcelaferese?
De hoeveelheid witte bloedlichamen en het percentage stamcellen in uw bloed, bepalen wanneer het juiste moment is voor stamcelaferese. Het percentage stamcellen drukken we uit in CD34 positieve (CD34+) cellen. Als u alleen een groeifactor krijgt zijn er soms al na vier dagen voldoende stamcellen aanwezig in het bloed. Dit zegt nog niets over de uiteindelijke oogst. Na afloop van de stamcelaferese kijken we steeds opnieuw hoeveel cellen er die dag verzameld zijn.Stamcelaferese na een chemokuur
Na een chemokuur duurt het langer voordat er voldoende stamcellen in het bloed komen. Eerst moeten er weer voldoende witte bloedcellen in het bloed aanwezig zijn. Er is een kleine kans dat er te weinig stamcellen in het bloed komen om een stamcelaferese te doen.Donor
Als u donor bent koppelen we de dag van de hemafrese aan de transplantatiedag van de ontvanger.Stamcelaferese Hoe ziet de dag eruit?
De procedure begint meestal tussen 8.00 en 8.30 's ochtends. We bewerken de stamcellen nog dezelfde dag in het laboratorium. U kunt altijd iemand meenemen die u gezelschap houdt. lees meerStamcelaferese Hoe ziet de dag eruit?
-
Voordat de stemcelaferese begint nemen we eerst uit het infuus een buisje bloed af. Dit is belangrijk om de verhouding bloedcellen en plasma en de hoeveelheid witte bloedcellen en bloedplaatjes te bepalen. Deze informatie gebruiken we om zo de hemaferesemachine exact in te kunnen stellen. Ook controleren we u bloeddruk.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, wilt u dit dan melden?Niet te veel drinken
Het is verstandig om niet te veel te drinken van tevoren. U bent aangesloten op de aferesemachine en kunt tussendoor niet van uw stoel opstaan. Toiletbezoek is dus ook niet mogelijk. Uiteraard kunt u wel gebruik maken van een po of urinaal. -
De procedure begint meestal tussen 8.00 en 8.30 's ochtends. U zit tijdens de afname op een gemakkelijke stoel. Na het aanprikken van een ader wordt uw bloed door een pomp naar de centrifuge geleid en daar gescheiden in plasma en cellen. Het grootste deel van het bloed krijgt u weer terug via een infuus in uw andere arm.
Katheter
Als prikken bij u moeilijk gaat, gebruiken we voor de procedure een femoraliskatheter. Het inbrengen van de katheter kan op de hemaferese afdeling, onder plaatstelijke verdoving.Hoeveel bloed gaat er door de machine?
Een volwassen persoon heeft ongeveer 5 liter bloed. Tijdens een stamcelaferese gaat uw bloed meerdere keren door de machine. Tijdens één procedure verwerken we in totaal 12 tot 20 liter bloed.Welk deel van het bloed wordt er verzameld?
Alleen een klein deel van de witte bloedcellen (ongeveer 50 ml) wordt achtergehouden en ingevroren. In dit deel zitten ook de stamcellen. We nemen ook een klein beetje plasma af, dit gebruiken we voor het invriezen van de stamcellen.
De totale procedure duurt gemiddeld een uur of 6. Als er daarna nog onvoldoende opbrengst is, kan een volgende dag opnieuw een procedure gestart worden. -
De meeste mensen ervaren enige vermoeidheid na de stamcelaferese. Daarom is het verstandig om niet zelf naar huis te rijden.
Tussen 16.00 en18.00 uur belt de arts u om te vertellen of er voldoende stamcellen zijn geoogst en of u nog een keer terug moet komen. -
In het laboratorium bepalen we hoeveel CD34+ cellen zijn afgenomen. Ook nemen we een monster en zetten dit op kweek. Met deze kweek beijken we of de stamcellen kunnen uitgroeien tot een nieuwe groep cellen (CFU-test). Ook controleren we de steriliteit.
De laborant voegt een hoeveelheid plasma aan het afgenomen materiaal toe en een beetje antivries (DMSO). Dit DMSO voorkomt dat er tijdens de invriesprocedure ijskristallen worden gevormd in de cellen. Daardoor zouden de cellen kapot kunnen vriezen.
Per stamcelaferese vriezen we twee tot drie kleine zakjes materiaal in. De zakjes met stamcellen worden in vloeibare stikstof gehangen. Zo diep ingevroen kan het jaren bewaard blijven.Stamceldonatie
Het materiaal van donoren verwerken we ook op het laboratium. Daarna geven we dit zo snel mogelijk terug aan de ontvanger.
-
Tijdens de stamcelaferese voegen we druppelsgewijs het antistollingsmiddel citraat toe aan het afgenomen bloed. Dit komt ook in uw lichaam. Sommige mensen krijgen hierdoor een calciumverlaging. U voelt uw lippen tintelen of vingertoppen prikken. Een enkeling krijgt een gevoel van honger en duizeligheid of andere klachten. Het is belangrijk dat u deze klachten altijd meteen aan de verpleegkundige meldt. U krijgt dan via het infuus een beetje calcium toegediend. Hierdoor nemen de klachten snel af.
Omdat deze klachten weinig voorkomen geven we niet aan iedere preventief calcium. Meestal zijn de klachten één uur na de behandeling weer helemaal verdwenen.
Naar uw afspraak op de hemafereseafdeling
Routebeschrijving
Dialyse-afdeling
Dialyse is de behandeling waarbij we uw bloed zuiveren van afvalstoffen. We doen dit als uw nieren dit vanwege een chronische nierziekte zelf niet voldoende kunnen.
lees meer