Patiëntenzorg Behandelingen Stamceltransplantatie Stamcelafname (stamcelaferese)

Stamcelafname (stamcelaferese)

Het afnemen van de stamcellen heet de stamcelaferese. Deze worden met een speciaal centrifuge-apparaat uit het bloed gehaald.

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Stamcellen en groeifactoren

In het beenmerg zitten stamcellen. Uit deze stamcellen ontstaan per dag grote hoeveelheden rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Met een injectie van groeifactoren kunnen we de groei van stamcellen stimuleren. lees meer

Stamcellen en groeifactoren

In het beenmerg zitten stamcellen. Uit deze stamcellen ontstaan per dag grote hoeveelheden rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Rijpe bloedcellen verlaten het beenmerg en komen in uw bloedbaan terecht. Onder normale omstandigheden komen stamcellen nauwelijks voor in uw bloedbaan.

Groeifactoren

Groeifactoren zijn stoffen die uw lichaam zelf maakt. Ze stimuleren de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg. Sinds een aantal jaren kunnen we deze groeifactoren ook met een injectie onder uw huid toedienen. Onder invloed van de groeifactor G-CSF neemt het aantal stamcellen in uw beenmerg toe. Hierdoor komen er ook meer stamcellen in uw bloedbaan. Deze kunnen we door middel van stamcelaferese uit uw bloed halen. Het is hierdoor niet langer nodig om onder narcose stamcellen uit uw beenmerg te halen.

Gebruik van G-CSF

U moet de groeifactoren op ongeveer hetzelfde tijdstip toedienen. Mogelijk krijgt u een hogere dosering voorgeschreven dan in de bijsluiter staat. Vrij snel na het stoppen van G-CSF neemt het aantal stamcellen in de bloedbaan weer af. U moet dus doorgaan met de toediening van G-CSF tot er voldoende cellen zijn verzameld.

Bijwerkingen 

De voornaamste bijwerkingen zijn bot- en spierpijn. U kunt dit ervaren als hoofdpijn, rugpijn of pijn in uw armen en benen. Een pijnstiller als paracetamol helpt hier meestal goed tegen. Als u onverwacht ernstige klachten krijgt kunt u contact opnemen met de arts die u G-CSF heeft voorgeschreven. Bel naar de afdeling Hematologie als uw arts niet bereikbaar is.

Wat is het juiste moment voor stamcelaferese?

De hoeveelheid witte bloedlichamen en het percentage stamcellen in uw bloed, bepalen wanneer het juiste moment is voor stamcelaferese. Soms is dit al na vier dagen toedienen van de groeifactoren. lees meer

Wat is het juiste moment voor stamcelaferese?

De hoeveelheid witte bloedlichamen en het percentage stamcellen in uw bloed, bepalen wanneer het juiste moment is voor stamcelaferese. Het percentage stamcellen drukken we uit in CD34 positieve (CD34+) cellen. Als u alleen een groeifactor krijgt zijn er soms al na vier dagen voldoende stamcellen aanwezig in het bloed. Dit zegt nog niets over de uiteindelijke oogst. Na afloop van de stamcelaferese kijken we steeds opnieuw hoeveel cellen er die dag verzameld zijn. 

Stamcelaferese na een chemokuur

Na een chemokuur duurt het langer voordat er voldoende stamcellen in het bloed komen. Eerst moeten er weer voldoende witte bloedcellen in het bloed aanwezig zijn. Er is een kleine kans dat er te weinig stamcellen in het bloed komen om een stamcelaferese te doen.

Donor

Als u donor bent koppelen we de dag van de hemafrese aan de transplantatiedag van de ontvanger.

Stamcelaferese Hoe ziet de dag eruit?

De procedure begint meestal tussen 8.00 en 8.30 's ochtends. We bewerken de stamcellen nog dezelfde dag in het laboratorium. U kunt altijd iemand meenemen die u gezelschap houdt. lees meer

Stamcelaferese Hoe ziet de dag eruit?




Naar uw afspraak op de hemaferese­afdeling

Routebeschrijving

Ga naar Gebouw B, Verdieping -1 en volg route 605

Dialyse-afdeling

Dialyse is de behandeling waarbij we uw bloed zuiveren van afvalstoffen. We doen dit als uw nieren dit vanwege een chronische nierziekte zelf niet voldoende kunnen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet