Over hormonale therapie bij prostaatkanker
De groei van prostaatkankercellen wordt gestimuleerd door het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Hormonale therapie moet de werking van testosteron op de kankercellen tegengaan. lees meerOver hormonale therapie bij prostaatkanker
Hormoontherapie of hormonale therapie is behandeling met hormonen. De groei van prostaatkankercellen wordt gestimuleerd door het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Hormonale therapie moet de werking van testosteron op de kankercellen tegengaan. U krijgt deze behandeling als u uitgezaaide prostaatkanker heeft of als toevoeging bij een hoog risico prostaatkanker. Soms wordt het gebruikt om de werkzaamheid van radiotherapie (bestraling) te verhogen. Ook wordt hormoontherapie gebruikt in het geval de tumor terugkomt na een operatie of radiotherapie.
Hoe werkt hormoontherapie?
Hormoontherapie heeft als doel de groei van de tumor te stoppen. De groei van prostaatkankercellen is afhankelijk van testosteron. Testosteron is een androgeen, mannelijk hormoon, dat voornamelijk wordt geproduceerd in de testikels. Hormoontherapie stopt de productie van testosteron of blokkeert de werking ervan. Dit staat bekend als castratie. Een andere naam voor hormoontherapie is androgeen deprivatie therapie (ADT). De volgende hormoonbehandelingen kunnen worden toegepast:
- chirurgisch castratie door subcapsulaire orchidectomie (operatie en alleen bij uitgezaaid prostaatkanker)
- Chemische castratie (medicatie)
- LHRH agonisten
- LHRH antagonisten
- Anti-androgenen
De behandeling
Er zijn verschillende soorten van hormonale therapie.-
Dit is een operatie aan uw zaadballen. Hierbij verwijderen we de inhoud van beide zaadballen.
lees meer
Chirurgische castratie
Dit is een operatie aan uw zaadballen. Hierbij verwijderen we de inhoud van beide zaadballen (het weefsel in uw zaadballen dat de hormonen produceert). Deze operatie heet een subcapsulaire orchidectomie. Deze operatie doen we alleen bij uitgezaaid prostaatkanker waarbij we niet meer met de hormoontherapie zullen stoppen.
-
Bij de behandeling van prostaatkanker worden medicijnen gebruikt die invloed uitoefenen op LHRH zodat de productie van androgenen wordt gestopt.
lees meer
LHRH
De productie van testosteron wordt gereguleerd door de hersenen. De hersenen produceren verschillende hormonen die weer helpen bij de regulatie van andere hormonen. Dit zijn de zogenaamde ‘releasing’ hormonen. De specifieke androgene hormonen worden ook wel luteïniserend hormoon releasing hormonen (LHRH) genoemd. Bij de behandeling van prostaatkanker worden medicijnen gebruikt die invloed uitoefenen op LHRH zodat de productie van androgenen wordt gestopt.
Hormoontherapie stopt de productie en blokkeert de werking van mannelijke hormonen en veroorzaakt castratie. Castratie heeft fysieke en emotionele gevolgen. De meest voorkomende zijn:- Opvliegers
- Lager libido
- Erectiestoornissen
- Osteoporose
- Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
- Suikerziekte
Injecties met LHRH agonisten zijn beschikbaar in 1-, 3-, en 6-maands formuleringen. Voorbeelden hiervan zijn: leuproline (Eligard, Lucrin), gosereline (Zoladex) en busereline (Suprefact). Er zijn ook LHRH-antagonisten injecties die op het niveau van de hersenen werken. Deze blokkeren de aanmaak van testosteron via de testes. Deze injecties werken direct en worden bij bepaalde indicaties ingezet. Een voorbeeld hiervan is degarelix. Het nadeel is dat allergische reacties op de injectieplaats vaak voorkomen. Soms gaat dit gepaard met koorts. -
Anti-androgenen blokkeren de werking van testosteron. Hierdoor zullen de tumor en uitzaaiingen langzamer groeien of volledig stoppen met groeien.
lees meer
Anti-androgenen
Naast een LHRH agonist injectie geeft de arts u soms ook 4 weken lang een anti-androgeen. Dit is meestal het geval bij meerdere uitzaaiingen. Het anti-androgeen blokkeert de werking van testosteron. Hierdoor groeien de tumor en uitzaaiingen langzamer of stoppen ze volledig met groeien. Binnen 4 weken is deze klier door de LHRH analoog oververzadigd. Dan kunt u stoppen met de inname van anti-androgenen. De meest gebruikte anti-androgenen is bicalutamide. Deze is verkrijgbaar als pil en wordt 1 keer per dag ingenomen. Anti-androgenen kunnen zwelling van de borsten veroorzaken. Dit heet gynaecomastie en kan pijnlijk zijn. Om dit te voorkomen kan de arts radiotherapie aanraden, voordat de hormoontherapie van start gaat. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om uw melkklieren te verwijderen.Maximale androgeenbehandeling (MAB)
Het is mogelijk dat ondanks de hormoontherapie het PSA (prostaat specifiek antigeen) in het bloed toch oploopt. Dan is er sprake van een hormoon-ongevoelige ziekte. Er kan dan geprobeerd worden de groei van prostaatkanker te remmen door een combinatie van LHRH injecties met anti-androgene tabletten. Dit wordt een maximale androgeenbehandeling (MAB) genoemd. Het nut van het voortzetten van de behandeling met LHRH en anti-androgenen bij hormoon-ongevoelige prostaatkanker staat niet vast. Toch zijn veel urologen van mening dat het zinvol kan zijn om door te gaan met de hormoontherapie. De bedoeling hiervan is te voorkomen dat, de kankercellen die nog (deels) gevoelig zijn voor de hormoontherapie, weer gaan groeien. In sommige gevallen worden nog combinaties met andere medicijnen toegepast. Als patiënten langere tijd behandeld zijn met deze combinatiebehandeling of MAB, kan de ziekte soms (opnieuw) tot stilstand worden gebracht door te stoppen met het anti-androgeen. Dit wordt een anti-androgeen onttrekkingsreactie genoemd.
Thuisservice bij hormoontherapie
Via de apotheek waar u de medicijnen ophaalt verloopt ook een thuis-prikservice.
lees meerThuisservice bij hormoontherapie
Uw uroloog maakt de recepten voor de hormoontabletten en/of hormooninjecties klaar en zal met u overleggen wat voor u de makkelijkste manier is om deze te krijgen. De recepten worden electronisch verzonden (rechtstreeks via Landelijk Schakelpunt koppeling of per mail). Bij de speciale apotheek zijn gekwalificeerde verpleegkundigen of doktersassistentes aanwezig die u de injectie ter plekke kunnen toedienen. Een tweede manier is om de ‘hormoonspuit’ bij uw eigen apotheker op te halen zodat deze door uw huisarts (of de assistente) kan worden toegediend. De laatste optie is via de thuis-prikservice. Wanneer u voor deze service bent aangemeld, krijgt u op een afgesproken tijdstip uw medicijnen thuis en geeft een ervaren verpleegkundige u de injectie. U hoeft zelf geen contact op te nemen met de apotheek, de verpleegkundige belt u.
Bijwerkingen
Doordat hormonale therapie de werking van het testosteron beïnvloedt, krijgt u te maken met bijwerkingen. lees meerBijwerkingen
Doordat hormonale therapie de werking van het testosteron beïnvloedt, krijgt u te maken met bijwerkingen. Dit kan zowel bij een operatie als bij het gebruik van medicijnen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder andere:- Opvliegers
- Gewichtstoename
- Afname van lichaamsbeharing
- Pijnlijke zwelling van de borsten (gevoeligheid van de borsten en groei van borstweefsel)
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Afname van spierkracht
- Seksuele problemen (verminderde seksuele libido en problemen met de erectie)
- Osteoporose (botontkalking)
- Mentale problemen (geheugenverlies en mentale scherpte)
Hoe houdt u uw botten gezond?
Bij anti-hormonale therapie wordt het risico op het ontstaan van botontkalking (osteoporose) groter, waardoor eerder botbreuken kunnen ontstaan. Hier leest u hoe u uw botten sterk houdt.
lees meerProstaatkanker
Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.
lees meer