Patiëntenzorg Aandoeningen Bloedarmoede (anemie)

Wat is bloedarmoede?

Als u bloedarmoede heeft, dan heeft u te weinig hemoglobine (Hb) in uw bloed. Bij bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof naar de weefsels gebracht, waardoor er klachten kunnen ontstaan. De medische term voor bloedarmoede is anemie.  lees meer

Wat is bloedarmoede?

Als u bloedarmoede heeft, dan heeft u te weinig hemoglobine (Hb) in uw bloed. Hemoglobine zit in de rode bloedcellen. Het is een eiwit dat zuurstof van de longen naar de andere weefsels in ons lichaam vervoert. Bij bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof naar die weefsels gebracht, waardoor er klachten kunnen ontstaan. De medische term voor bloedarmoede is anemie. 

Oorzaken van bloedarmoede

Bloedarmoede kan veel verschillende oorzaken hebben. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen: 

  • Tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur
    Om hemoglobine te maken heeft ons lichaam ijzer, vitamine B12 en foliumzuur nodig. Een tekort aan ijzer is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede. Dit komt vooral voor bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Op latere leeftijd en bij mannen wordt het ijzertekort vaak veroorzaakt door chronisch bloedverlies uit het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld bij een maagzweer, poliepen, ontsteking of kanker. Soms is te weinig ijzer in de voeding de oorzaak van het tekort of is er een verhoogde behoefte aan ijzer bij bijvoorbeeld zwangerschap. 

    Een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur ontstaat vaak doordat het lichaam niet (meer) in staat is om de stoffen uit de voeding op te nemen door bijvoorbeeld een darmziekte. Soms is te weinig vitamine B12 of foliumzuur in de voeding de oorzaak van het tekort.

  • Erfelijke oorzaak
    Bloedarmoede kan ook erfelijk zijn. Voorbeelden van erfelijke bloedarmoede zijn thalassemie en sikkelcelziekte. Bij deze aangeboren aandoeningen wordt het hemoglobine niet goed gevormd, waardoor het instabiel is. Hierdoor worden de rode bloedcellen eerder afgebroken waardoor er een tekort ontstaat

  • Gevolg van een andere ziekte
    Bloedarmoede kan ook veroorzaakt worden door een andere aandoening. Denk aan een beenmergziekte (bijvoorbeeld leukemie), nierziekte, reuma, infectie of sommige vormen van kanker. Bij sommige ziektes ontstaat de bloedarmoede door verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolyse) of een vergrote milt. 

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Symptomen

Bij bloedarmoede kunt u last hebben van:
  • Moeheid, zwak voelen
  • Een gevoel om flauw te vallen
  • Kortademigheid
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Minder kleur in het gezicht (bleke huid en lippen)
  • Hoofdpijn
  • Oorsuizen
  • Bloedneuzen

Onderzoek en behandeling

De diagnose bloedarmoede kan met een bloedonderzoek gesteld worden. Soms is uitgebreider onderzoek nodig. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. lees meer

Onderzoek en behandeling

De diagnose bloedarmoede kan met een bloedonderzoek gesteld worden. Ook de oorzaak is vaak met behulp van laboratoriumonderzoek vast te stellen. Soms is uitgebreider onderzoek naar onderliggende ziektes nodig en kan ook een beeldvormend onderzoek, een maag-/darmonderzoek of een beenmergonderzoek nodig zijn. 

De behandeling van bloedarmoede is afhankelijk van de oorzaak. Een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan behandeld worden door deze in de vorm van pillen of injecties toe te dienen. Bij erfelijke bloedarmoede kunnen zo nodig bloedtransfusies gegeven worden. Als de bloedarmoede het gevolg is van een andere ziekte, dan is het belangrijk dat die ziekte wordt behandeld.

Diagnostiek en behandeling van bloedarmoede wordt in de meeste gevallen door de huisarts gedaan. De huisarts kan zo nodig verwijzen naar een internist. Bij verdenking op erfelijke bloedarmoede, een onderliggende beenmergziekte of een afbraakstoornis wordt u voor verder onderzoek en eventueel behandeling verwezen naar een hematoloog.


Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten. lees meer

Uw afspraak op de polikliniek

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 648 naar Plein A1 West

bekijk route

Uw afspraak op de polikliniek

Bezoekadres

Hematologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meld u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie aan de hoofdingang.

Is u gevraagd voor uw afspraak bloed te laten prikken?
Ga dan 1 uur van te voren naar gebouw A, verdieping 0, route 644 (voorbereidingsplein A0). Dan is de uitslag bekend tijdens de afspraak met uw arts.

Hoe lang van tevoren wordt u op polikliniek A1 West verwacht voor uw afspraak?
Meld u zich 20 minuten voor uw afspraak op polikliniek A1 West.

Meer informatie
Meer informatie over uw afspraak vindt u op deze pagina.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 648 naar Plein A1 West (Hematologie)

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet