Basisvaardigheden Liggen, zitten, lopen en staan
Na de operatie mag u volledig steunen op het geopereerde been, maar het is wel belangrijk dat u gebruik maakt van een loophulpmiddel. Daarnaast moet u rekening houden met een aantal zaken.
lees meerBasisvaardigheden Liggen, zitten, lopen en staan
Tijdelijke leefregel
- De eerste 6 weken mag u alleen bukken met het geopereerde been naar achteren geplaatst.
- Na de operatie mag u volledig steunen op het geopereerde been, maar het is wel belangrijk dat u gebruik maakt van een loophulpmiddel.
Blijvende leefregels
- Het maken van een gecombineerde beweging in de geopereerde heup van meer dan 90° buigen, het naar binnen bewegen en het naar binnen draaien moet u vermijden. Voer handelingen zoals het wassen van uw voeten en aan- en uittrekken van uw schoenen uit tetussen uw knieën met het geopereerde been naar buiten gedraaid.
- Het is belangrijk dat u comfortabel, binnen de mogelijkheden, beweegt zonder de bewegingen te forceren.
Liggen
- U mag in elke gewenste houding liggen en slapen. In zijligging kan een kussen tussen de benen extra comfort bieden.
- De eerste 3 maanden mag u het been niet gestrekt optillen.
Zitten
- Ga bij voorkeur zitten op een (hoge) rechte stoel met armleuningen. Met een stevig kussen kunt u de stoelhoogte aanpassen als dat nodig is.
Staan
- Steun tijdens het staan op beide benen.
Lopen
- De eerste 6 weken na de operatie loopt u met 2 elleboogkrukken. Daarna mag u het lopen met de krukken afbouwen. Het heeft de voorkeur om niet met één kruk te gaan lopen omdat dit vaak ten koste gaat van een goede houding. De krukken kunt u afbouwen door steeds minder te steunen op de krukken om vervolgens beide krukken niet meer te gebruiken.
- Maak dagelijks een aantal keer een korte wandeling. Dit bevordert het genezingsproces, stimuleert de bloedsomloop en verbetert uw algehele conditie.
Bukken
- Plaats voordat u door uw knieën zakt het geopereerde been naar achter. Steun eventueel met uw hand aan de geopereerde zijde op een stoel of tafel. Met uw vrije hand kunt u nu zonder problemen iets van de vloer oprapen.
Traplopen
Lees onderstaande instructies goed en en bekijk het filmpje over traplopen.
Trap op:
- Ga zo dicht mogelijk bij de trapleuning staan.
- Houd met 1 hand de trapleuning vast en neem de beide krukken in uw andere hand.
- Plaats als eerste het goede been op de volgende trede.
- Plaats er vervolgens het aangedane been en de kruk bij.
Trap af:
- Houd met 1 hand de trapleuning vast en neem de beide krukken in de andere hand.
- Plaats als eerste het aangedane been samen met de kruk één trede lager.
- Zet er nu het goede been erbij.
Adviezen bij activiteiten
-
Let goed op bij natte vloeren, voorkom struikelen en zorg dat belangrijke spullen binnen handbereik zijn.
lees meer
Algemene adviezen
- Bij een gladde of vochtige vloer is het verstandig dat u schoenen draagt. Let goed op tijdens het lopen krukken op een vochtige vloer.
- Om struikelen of vallen te voorkomen haalt u loshangende snoeren, vloerkleedjes en andere voorwerpen waarover u kunt struikelen weg.
- Richt kasten en laden die u dagelijks gebruikt zo in dat de belangrijkste voorwerpen binnen handbereik zijn.
-
Kleed u gedurende de eerste 3 maanden zittend aan en uit. Een hoge toiletpot maakt het zitten en opstaan van het toilet makkelijker. Het is belangrijk dat u geen zware voorwerpen of tassen draagt.
lees meer -
Bij wandelen en fietsen is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
lees meer
Verplaatsen buitenshuis
- Op reis: Als u op reis gaat kunt u een koffer op wieltjes gebruiken. Als u bij de veiligheidscontrole op een vliegveld door een poortje moet lopen, reageert de metaaldetector niet op uw heupprothese.
- Wandelen is een goede oefening. Trek wel goede schoenen aan en zorg dat u niet valt (pas op voor een natte vloer en bij het lopen met krukken in de regen).
- U kunt starten met buiten fietsen als u veilig zonder loophulpmiddelen kunt lopen en u zich veilig genoeg voelt om met de fiets aan het verkeer deel te nemen. Fietsen op een hometrainer is, als het comfortabel voetlt, direct toegestaan.
-
U kunt starten met autorijden als u veilig zonder loophulpmiddelen kunt lopen en u zich veilig genoeg voelt om met de auto aan het verkeer deel te nemen.
lees meer
Autorijden
U kunt starten met autorijden als u veilig zonder loophulpmiddelen kunt lopen en u zich veilig genoeg voelt om met de auto aan het verkeer deel te nemen.
U kunt het beste instappen op de volgende manier:- Plaats de stoelleuning iets naar achter.
- Zet de stoel in zijn geheel naar achter.
- Ga met uw rug naar de auto staan.
- Houd u aan de portierstijlen vast.
- Plaats uw geopereerde been iets naar voren en draai uw knie naar buiten.
- Ga rustig zitten.
- Til uw geopereerde been in de auto terwijl u draait. Als u een plastic tas op de zitting van de autostoel legt kunt u gemakkelijker draaien.
- Zet de stoel in de goede stand.
- Zet de stoel achteruit.
- Draai uw benen en romp samen uit de auto.
- Plaats uw geopereerde been iets naar voren en draai uw knie naar buiten.
- Ga staan en steun daarbij op de stoel en het dashboard of de portierstijl.
-
U kunt weer gaan sporten als u niet meer met krukken loopt en de coördinatie het toelaat.
lees meer
Sporten
U kunt weer gaan sporten als u niet meer met krukken loopt en de coördinatie het toelaat. We adviseren u sporten als fietsen, wandelen en zwemmen. Sporten is in principe gunstig voor de levensduur van uw heupprothese, maar vermijd schokbelasting. Ook tijdens het sporten moet u rekening houden met de leefregels. -
U kunt gewoon vrijen. Ook in de eerste periode na de operatie. Vragen kunt u stellen aan uw arts of fysiotherapeut.
Ontstekingen
Als heupprothesedrager blijft de kans op een infectie bestaan. U moet uw huisarts, tandarts of specialist daarom inlichten wanneer tanden of kiezen getrokken worden, tandwortelbehandelingen of andere operaties en ingrepen gaan plaatsvinden. Neem bij ontstekingsverschijnselen contact op met een arts. lees meerOntstekingen
Als heupprothesedrager blijft de kans op een infectie bestaan. U moet uw huisarts, tandarts of specialist daarom inlichten wanneer tanden of kiezen getrokken worden, tandwortelbehandelingen of andere operaties en ingrepen gaan plaatsvinden. Tijdens deze ingrepen kunt u antibiotica krijgen om een infectie te vermijden.Neem blij plotseling optredende pijn, zwelling, warmte of huidinfecties zoals, een ontstoken wondje, puistje of een ingegroeide teennagel contact op met uw huisarts of de afdeling Orthopedie.