Het programma

Voor de start van de Groepsbehandeling Schematherapie vult u een aantal vragenlijsten in die horen bij de schematherapie, namelijk de schemavragenlijst YSQ en de schemamodilijst SMI. Op die manier krijgt u meer inzicht in uw eigen schema’s en modi en deze worden als rode draad door de behandeling heen gebruikt. Elke bijeenkomst bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk: mindfulnessoefeningen, een ‘vrij’ deel met ruimte om met elkaar te delen, ervaringsgerichte oefeningen zoals rollenspellen en imaginatieoefeningen en de zogenaamde ‘blije kind oefeningen’. Halverwege de bijeenkomst is een korte pauze van 15 minuten. U ontvangt van ons een papieren werkboek met alle informatie en ook huiswerkopdrachten om aan te werken tussen de bijeenkomsten in. Halverwege de behandeling en aan het eind vragen wij u om opnieuw om de vragenlijsten in te vullen om uw vooruitgang te zien. 

Patiëntenzorg Behandelingen Groepsbehandeling schematherapie

Over de groepsbehandeling schematherapie

Schematherapie is een bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een terugkerende depressie.

lees meer

Over de groepsbehandeling schematherapie

Schematherapie is een bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een terugkerende depressie. Schematherapie helpt u om de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit uw jeugd op uw denken en doen onderzocht. U leert uw patronen herkennen en veranderen dat u anders gaat denken, u beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. U leert voelen wat uw behoeften zijn en u leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor kunt u beter richting geven aan uw leven en uw relaties met anderen verbeteren. 

Voor meer informatie over schematherapie in het algemeen kun je kijken op de website van de Vereniging van Schematherapie.

De Groepsbehandeling Schematherapie op de polikliniek Psychiatrie bestaat uit 15 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. De 16e bijeenkomst is ongeveer 4 weken na de 15e bijeenkomst en is een terugblikbijeenkomst.
De groep bestaat uit maximaal 8 personen. Het is een gesloten groep. Daarmee bedoelen we dat er tussentijds geen instroom kan plaatsvinden. Twee keer per jaar is er de mogelijkheid om te starten, één keer in het voorjaar (maart) en één keer in het najaar (september) De groep wordt gegeven door 2 psychologen. De groep vervult een belangrijke rol. Leden van de groep zijn lotgenoten van wie u (h)erkenning en steun kunt krijgen, met wie u leert om dingen te delen en met wie u kunt oefenen.


Meer informatie

Via de contactknop komt u bij mijnRadboud. Daar kunt u uw vragen stellen. Heeft u geen mijnRadboud, dan kunt u ons telefonisch bereiken.
(024) 361 35 13
contact

Het programma

Voor de start, halverwege en na afloop van de gehele Groepsbehandeling Schematherapie vult u vragenlijsten in. Iedere bijeenkomst bestaat uit verschillende onderdelen en u krijgt een werkboek om tussen de behandelingen huiswerkopdrachten te doen. 

lees meer

Voor wie?

De groepsbehandeling schematherapie is bedoeld voor mensen met een diagnose op gebied van persoonlijkheidsproblematiek en/of chronische of terugkerende depressie.

lees meer

Voor wie?

De groepsbehandeling schematherapie is bedoeld voor mensen met een diagnose op gebied van persoonlijkheidsproblematiek en/of chronische of terugkerende depressie. Uw huisarts of huidige behandelaar kan u doorverwijzen via de aanmeld-coördinator van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc. We ontvangen graag zoveel mogelijk relevante informatie vooraf. Als we deze informatie ontvangen hebben, nodigen wij u uit voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek bekijken de behandelaren van de groep of de groepsbehandeling schematherapie de best passende behandeloptie is voor u. 


Vragenlijsten

Bij deze behandeling gebruiken we vragenlijsten. De uitkomsten van deze vragenlijsten geven een overzicht van de schema’s en schemamodi die op dat moment voor u het meest op de voorgrond staan. We vragen u deze vragenlijsten 3 keer in te vullen tijdens de behandeling.

lees meer

Vragenlijsten

Bij schematherapie gebruiken we vragenlijsten. De uitkomsten van deze vragenlijsten geven een overzicht van de schema’s en schemamodi die op dat moment voor u het meest op de voorgrond staan. We vragen u deze vragenlijsten 3 keer in te vullen:

  • voorafgaand aan de behandeling
  • halverwege de behandeling (rond de 8e bijeenkomst)
  • bij afsluiting van de behandeling.

Zo kunnen we monitoren of er veranderingen optreden.

Waar kunt u de vragenlijsten invullen?

U kunt de vragenlijsten online invullen op https://vragenlijsten.schematherapie.nl. Hier vindt u 2 vragenlijsten:

  • Schemamodi vragenlijst SMI
  • YSQ-S3 vragenlijst

Tips bij het invullen van de vragenlijsten

  • Gebruik bij voorkeur een computer (geen mobiele telefoon of tablet) zodat u de vragenlijsten op kunt slaan en door kunt sturen.
  • Vul de vragenlijst in één keer in, want u kunt de antwoorden niet tussendoor opslaan. Per vragenlijst heeft u ongeveer 1 uur nodig.  
  • Als u de hele vragenlijst heeft ingevuld, kunt u die naar uw eigen e-mailadres sturen. Sla het bestand vervolgens op uw computer op. Mocht u de vragenlijst toch via een mobiele telefoon of tablet invullen, dan kunt u een printscreen van de resultaten maken. Daarna kunt u het opgeslagen bestand of de printscreen via mijnRadboud naar uw therapeuten sturen.

De scores op de vragenlijsten worden alleen voor eigen gebruik opgeslagen in Epic. Niemand anders heeft hier dus inzage in.


Afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc bieden we zorg aan moeilijk diagnosticeerbare en behandelbare psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om complexe problematiek door het gelijktijdig voorkomen van psychiatrisch stoornissen met somatische (lichamelijke) aandoeningen.

lees meer

Meer weten?

Heeft u vragen over de aanmeldprocedure of eventuele wachttijd? Neem contact op met de aanmeldcoördinator. Heeft u inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met één van de hoofdbehandelaars van de groepsbehandeling schematherapie via bovenstaande contactgegevens.


Locatie

Ingang: Ingang Oost
Gebouw: N
Verdieping: 0
Route: 961

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

polikliniek Psychiatrie
Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Ga naar Gebouw N, Verdieping 0 en volg route 961 (polikliniek Psychiatrie)
  • Medewerkers
  • Intranet