Wat is dialectische schematherapie?
Dialectische schematherapie (DST) is een therapie voor mensen met ADHD en hardnekkige verslavingsproblematiek.
lees meerWat is dialectische schematherapie?
Dialectische schematherapie (DST) is een therapie voor mensen met ADHD en hardnekkige verslavingsproblematiek waarbij andere behandelingen niet voldoende hebben geholpen. Deze therapie wordt bij het Radboudumc sinds 2022 aangeboden.
Als u ADHD heeft en een hardnekkig verslavingsprobleem is het vaak erg moeilijk om patronen blijvend te doorbreken. Het is vaak al moeilijk om therapie zelf vol te houden. Dat is misschien ook niet zo raar als u last heeft van verschillende problemen die elkaar versterken: dat u impulsief bent én moeilijk dingen kunt vasthouden. Dat u last heeft van overspoelende gevoelens én patronen uit uw verleden. Dat u iedere keer opnieuw niet goed voor uzelf zorgt én problemen uit de hand lopen. En dan heeft u ook nog mensen om u heen die u triggeren of zelfs gebruik stimuleren.
In DST werken we daarom tegelijkertijd aan die patronen én leren we u om beter met impulsen en emoties om te gaan. Zo leert u om te stoppen met gebruiken. U leert beter voor uzelf te zorgen. U werkt aan uw zelfrespect. En u leert u beter staande te houden in contact met anderen.
We werken daarmee van verschillende kanten tegelijkertijd aan uw problemen. Zo krijgt u hulp om te veranderen en is er ook aandacht voor hoe moeilijk het is om te veranderen.
Meer informatie
Via de contactknop komt u bij mijnRadboud. Daar kunt u uw vragen stellen. Heeft u geen mijnRadboud, dan kunt u ons telefonisch bereiken.
(024) 361 35 13
contact
Over de behandeling
Het programma
Het DST programma in het Radboudumc duurt 7 maanden. Tijdens deze periode komt u 2 keer per week een halve dag met een groep deelnemers bij elkaar.
lees meerStart van het programma
Wij willen er alles aan doen om u te helpen om het programma goed te doorlopen. Dat verwachten we ook van u. Dit heet commitment of betrokkenheid.
lees meerStart van het programma
Uw gedrag, uw neigingen en de emoties waaraan u werkt in DST kunnen erg moeilijk te doorbreken zijn. Dat zult u al vaak ervaren hebben. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid aan dit programma te beginnen. Voordat u start met het programma doorlopen we met elkaar een zogenoemde commitment-periode. Commitment betekent dat wij er alles aan willen doen om u te helpen om het programma goed te doorlopen maar ook dat u dat ook zult moeten doen. Dat is niet gemakkelijk en moeten we daarom goed voorbereiden. Dit houdt in dat u gedurende een aantal weken kennismaakt met het programma en met de mensen met wie u samen dit programma volgt. Met de therapeuten onderzoekt u hoe uw problemen in elkaar zitten. We spreken samen af aan welke doelen u gaat werken en in welke volgorde. Ook zetten we samen op een rij wat er mis zou kunnen gaan en maken plannen voor mogelijke valkuilen, uitglijders en terugvallen waardoor de behandeling niet het gewenste effect kan hebben.
Eind van het programma
Na 7 maanden stopt het behandelprogramma en kunt u zelf verder met het toepassen van de door u geleerde vaardigheden en het doorbreken van uw patronen.
lees meerEind van het programma
Na 7 maanden stopt het behandelprogramma en kunt u zelf verder met het toepassen van de door u geleerde vaardigheden en het doorbreken van uw patronen. Ongeveer 2 maanden daarna hebben we pas weer contact. Dan bespreken we hoe goed het u lukt om het nieuwe gedrag vast te houden en wat u nodig heeft om hiermee door te gaan. Als u op dat moment nog hulp nodig heeft, is dat meestal niet bij het Radboudumc. Uiteraard zorgen wij dat u een doorverwijzing krijgt naar de juiste plek.
Wetenschappelijk onderzoek
Wij vinden het belangrijk om het effect van de DST-behandeling te onderzoeken en waar mogelijk te verbeteren. Daarom vragen we u om een aantal keren vragenlijsten in te vullen over de behandeling. U mag zelf bepalen of u hieraan mee wilt werken.
lees meerWetenschappelijk onderzoek
Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat we niet alleen behandelingen uitvoeren maar ons ook richten op opleiding en wetenschappelijk onderzoek om de zorg te verbeteren. Het DST-programma is gebaseerd op 2 goed onderzochte vormen van psychotherapie. De combinatie van deze 2 therapieën en de toepassing in de doelgroep ADHD en hardnekkige verslaving is echter relatief nieuw. Wij vinden het belangrijk om de behandeling steeds te verbeteren en goed te onderzoeken hoe goed die verbeteringen werken. Daarom vragen we u om een aantal keren vragenlijsten in te vullen over de behandeling. De informatie die daaruit komt, wordt anoniem verwerkt en gebruiken we om de DST-behandeling verder te verbeteren. U mag zelf bepalen of u hieraan mee wilt werken. Dit heeft geen invloed op uw behandeling.
Aanmelding en verwijzing
Uw huisarts of huidige behandelaar kan uw verwijzing richten aan de aanmeld-coördinator van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc. We ontvangen graag zoveel mogelijk relevante informatie vooraf. Als we deze informatie ontvangen hebben, wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek.
Meer weten?
Heeft u vragen over de aanmeldprocedure of eventuele wachttijd? Neem contact op met de aanmeldcoördinator. Heeft u inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met een van de hoofdbehandelaars van het DST-programma.
lees meerMeer weten?
- Vragen over de aanmeldprocedure of eventuele wachttijd?
Neem contact op met de aanmeldcoördinator via het telefoonnummer van de afdeling Psychiatrie.
- Inhoudelijke vragen?
Neem contact op met een van de hoofdbehandelaars van het DST-programma via het telefoonnummer van de afdeling Psychiatrie.- Drs. Latha Boland, gz-psycholoog/psychotherapeut
- Dr. Thom van den Heuvel, gz-psycholoog/psychotherapeut.
Meer informatie
Afdeling Psychiatrie
Op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc bieden we zorg aan moeilijk diagnosticeerbare en behandelbare psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om complexe problematiek door het gelijktijdig voorkomen van psychiatrisch stoornissen met somatische (lichamelijke) aandoeningen.
lees meerNaar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen