

Wat is een PAP-lap?
Met huid- en vetweefsel van de binnenkant van uw bovenbenen kunnen we een nieuwe borst vormen. Dit noemen we de PAP-lap methode.
lees meerWat is een PAP-lap?
Bij deze techniek gebruiken we huid- en vetweefsel van de binnenkant van uw bovenbenen om een nieuwe borst te maken.
Bij een PAP-flap (Profunda Artery Perforator flap) verplaatsen weefsel uit uw bovenbenen naar uw borst. Dit kan alleen als er voldoende vet aanwezig is. Tijdens de operatie blijven uw beenspieren grotendeels intact. Met deze methode krijgt u een borst die qua gevoel en uiterlijk dicht bij een natuurlijke borst ligt.
Littekens
De operatie laat littekens achter in de liesplooi, aan de binnenzijde van uw bovenbeen en op uw borst(en). De plastisch chirurg doet zijn best om deze zo onopvallend mogelijk te maken. De plaats en grootte van de littekens verschillen per persoon en techniek.
Een PAP-flap is mogelijk voor zowel een eenzijdige als een dubbele borstreconstructie.
Stap voor stap naar een borstreconstructie
Voor een borstreconstructie heeft u veel afspraken in het ziekenhuis. Samen bespreken we stap voor stap wat u kunt verwachten, zodat u zich goed kunt voorbereiden.
lees meerOver de behandeling
Voor de operatie
Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u voor de operatie op een aantal dingen letten.
lees meerVoor de operatie
Voor operaties waarbij weefsel verplaatst wordt, is stoppen met roken een voorwaarde. U stopt in ieder geval met roken in de periode vier weken voor de operatie en vier weken na de operatie. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden.
Daarnaast is het belangrijk dat uw BMI onder de 30 is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een BMI boven de 30 zorgt voor een verhoogde kans op complicaties na een operatie.
Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u dit al tijdens het eerste bezoek melden aan de plastisch chirurg.
Het is belangrijk dat u voorafgaand aan de ingreep een sport bh en eventuele andere drukkleding (buikband of drukbroekje) aanschaft en meeneemt naar de afdeling als u geopereerd wordt. Deze bh geeft de borsten steun en bevorderen daarmee de wondgenezing. De polikliniek Plastische Chirurgie werkt samen met de firma Qliniq Biomedical. Deze verzorgen speciale drukkleding, zoals een fijne (sport) bh. Nadat u op consult bij de plastisch chirurg bent geweest krijgt u informatie over deze drukkleding van de polikliniek assistente of van de verpleegkundig specialist. De bh en eventuele drukkleding moet u gedurende 4-6 weken dag en nacht dragen.
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie verplaatst de plastisch chirurg huid- en vetweefsel van een andere plek op uw lichaam naar de borstkas.
lees meerTijdens de operatie
Een borstreconstructie vindt altijd plaats onder volledige narcose. Een operatie aan één borst duurt gemiddeld 6 tot 8 uur. Een operatie aan beide borsten duurt gemiddeld 8 tot 10 uur. Na de ingreep blijft u meestal 4 dagen in het ziekenhuis.
Tijdens de operatie verplaatst de plastisch chirurg huid- en vetweefsel van een andere plek op uw lichaam naar de borstkas. Met een microscoop worden de kleine bloedvaten van het verplaatste weefsel verbonden met de bloedvaten in de borstkas. Zo wordt de doorbloeding hersteld. Daarna vormt de chirurg het vetweefsel tot een nieuwe borst die er zo natuurlijk mogelijk uitziet.
Soms wordt de borstreconstructie gecombineerd met een borstamputatie. Deze ingreep voert een oncologisch chirurg uit.
Na de operatie
Na de operatie is goede zorg belangrijk. We controleren de doorbloeding, verzorgen de wonden en helpen u bij het herstel. In de eerste 6 weken na de operatie is het belangrijk dat u het rustig aandoet.
lees meerNa de operatie
Controle van de doorbloeding
Na de operatie is het belangrijk dat de nieuwe borst(en) goed doorbloed blijven. Daarom controleren we de borst(en) ieder uur tijdens de eerste 24 uur. Daarna doen we dit elke 2 uur, tot 48 uur na de operatie. Vervolgens controleren we 3 keer per dag (om de 8 uur).
Wondverzorging
Na de operatie dekken we de wonden af met hechtpleisters. Deze blijven zitten tot de eerste wondcontrole op de polikliniek. U draagt de eerste 6 weken drukkleding om de wonden te ondersteunen en de genezing te bevorderen. We gebruiken vooral oplosbare hechtingen onder de huid. Eventuele uitstekende hechtingen verwijderen we bij de eerste wondcontrole.
Pijn en medicijnen
U krijgt medicijnen tegen de pijn. We controleren regelmatig of deze goed werken. Meestal doet de operatie zelf niet veel pijn, maar het wondgebied kan strak aanvoelen en vervelend zijn.
Wonddrain
Tijdens de operatie plaatsen we dunne slangetjes (drains) om extra wondvocht af te voeren. U kunt met één of meerdere drains naar huis gaan. We leggen uit hoe u ze verzorgt en wanneer ze eruit mogen. Dit gebeurt op de polikliniek. Zolang u drains heeft, mag u niet douchen.
Herstel en beweging
Bewegen helpt u om sneller te herstellen. Daarom stimuleren we u om snel weer in beweging te komen. Dit begint meestal op de eerste dag na de operatie, bijvoorbeeld door op de bedrand te zitten. Daarna breiden we dit stap voor stap uit. Voor de operatie krijgt u van de verpleegkundig specialist een overzicht met dagelijkse doelen. Deze helpen u om snel mobiel te worden en goed te herstellen.
Controle als u weer thuis bent
Als u weer thuis bent, belt de verpleegkundig specialist u meestal binnen 1 tot 3 dagen op. Twee weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor controle.
Drukkleding bestellen
Na de operatie moet u enkele weken speciale drukkleding dragen: een bh en buikband. Deze kunt u voor de operatie al bestellen. De verpleegkundige specialist helpt u de juiste drukkleding uit te zoeken.
lees meerDrukkleding bestellen
Na de operatie moet u enkele weken speciale drukkleding dragen: een bh en buikband. Deze kunt u voor de operatie al bestellen, zodat u de kleding mee kunt nemen als u geopereerd wordt. De verpleegkundige specialist helpt u de juiste drukkleding uit te zoeken. Daarna kunt u de drukkleding zelf bestellen in de webshop. Afhankelijk van de ingreep heeft u de volgende drukkleding nodig:
- DIEP-lap: buikband ‘KP special’ of 'KPress' en post-operatieve bh ‘Lipobra'
- LAP-flap: drukbroek ‘VH’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
- LD-lap: post-operatieve bh ‘Lipobra'
- PAP-lap: drukbroek ‘TD (met gesloten kruis)’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
- Prothese: post-operatieve bh ‘Lipobra'
- AFT (borstreconstructie met lipofilling): drukpak 'VD variant'
Kosten drukkleding
De kosten van drukkleding worden meestal niet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Wel krijgt u als patiënt van het Radboudumc 10% korting op drukkleding bij Lipoelastic. Gebruik hiervoor de code RADBOUDUMC.
Lipoelastic B.V.
+31 (0)73 203 2550
www.lipoelastic.nl/radboudumc


Beter voorbereid op uw operatie met Fit4Surgery
Een goede conditie helpt bij een sneller herstel na uw operatie. Het Fit4Surgery-programma van het Radboudumc biedt ondersteuning met training, voeding en mentale begeleiding. Zo gaat u fitter de operatie in én uit. Meer weten?
lees meerLeefregels na de operatie
Na uw borstreconstructie is een goed herstel belangrijk. Hier vindt u richtlijnen per week die u helpen te herstellen.
lees meerLeefregels na de operatie
Week 1 (Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis)
- De eerste 3 weken na de operatie gebruikt u een bloedverdunner om de aansluiting van de bloedvaten open te houden.
- U krijgt de eerste 3 weken een bloedverdunner om de aansluiting van de vaten open te houden.
- U mag niet rechtop zitten, dat betekent geen buiging van de heupen van 90 graden. U kunt het beste een beetje onderuitgezakt zitten.
- Draag gedurende 5 weken dag en nacht een sport-bh en een drukbroekje.
- Hef uw armen niet boven schouderhoogte en vermijd zwaar tillen (maximaal 1 kg).
- Gedurende 6 weken mag u niet fietsen, sporten of fysiek zwaar werk doen.
- Bij een enkelzijdige reconstructie mag u voorzichtig traplopen, maar met een gestrekt been. In het geval van een dubbelzijdige reconstructie wordt traplopen de eerste 2 weken afgeraden.
- De eerste vier weken na de operatie wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Gaat u toch autorijden en krijgt u een ongeluk? Dan kan uw verzekeraar weigeren om een schadevergoeding uit te keren.
- Zolang u drains heeft mag u niet douchen. Een dag nadat deze zijn verwijderd mag u douchen.
- Het is belangrijk dat u kort doucht zodat de eventueel aanwezige hechtstrips niet te week worden en dat u zich deppend afdroogt. Zolang u hechtstrips en/of hechtingen heeft, mag u niet in bad.
Week 2
- U mag uw armen tot schouderhoogte heffen, maar vermijd zwaar tillen (maximaal 1 kg).
- U mag niet rechtop zitten, dat betekent geen buiging van de heupen van 90 graden. Geadviseerd wordt om een beetje onderuitgezakt te zitten.
- Draag dag en nacht een sport-bh en een drukbroekje.
- U mag niet fietsen, sporten of zwaar fysiek werk doen.
- Het is belangrijk dat u kort doucht zodat de eventueel aanwezige hechtpleisters niet te week worden en het is belangrijk dat u zich deppend afdroogt. Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft mag u niet in bad.
Week 3
- U mag uw armen boven het hoofd heffen, maar zonder kracht te hoeven zetten.
- U mag licht huishoudelijk werk gaan verrichten, maar vermijd zware fysieke inspanning, fietsen of sporten.
- U mag vanaf deze week proberen om weer wat rechter te gaan zitten. In het geval van een dubbelzijdige reconstructie mag u ook voorzichtig traplopen.
- Draag dag en nacht een sport-bh en een drukbroekje.
- U komt naar de polikliniek voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. Hiervoor heeft u een afspraak gekregen bij ontslag of u heeft een afspraak thuisgestuurd gekregen.
Week 4
- U mag uw gewone dagelijkse bezigheden hervatten, op geleide van de klachten. Dit wil zeggen: zolang u er zich goed bij voelt en het gemakkelijk gaat. Vermijd zware fysieke inspanning, fietsen of sporten.
- Draag dag en nacht een sport-bh en een drukbroekje.
Week 5
- U mag uw gewone dagelijkse bezigheden hervatten, op geleide van de klachten. Dit wil zeggen: zolang u er zich goed bij voelt en het gemakkelijk gaat. Zwaar tillen mag, maar probeer dit nog tot een minimum te beperken.
- Autorijden is weer toegestaan, mits u zich hiervoor fit genoeg voelt. Dit betekent dat u voor uzelf moet bepalen of u weer snel kan handelen in het verkeer.
- Draag dag en nacht een sport-bh en een drukbroekje.
Week 6
- U mag afhankelijk van de klachten fysieke inspanning, zwaar tillen en sporten geleidelijk opbouwen tot het niveau dat u gewend was. Het is belangrijk dat u zich er goed bij voelt en het gemakkelijk gaat.
- De sport-bh draagt u vanaf nu alleen overdag. Ook het dragen van het drukbroekje kunt u afbouwen op een manier die voor u prettig is.
Risico's en complicaties
Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Hier leest u welke complicaties kunnen optreden bij een borstreconstructie.
lees meerRisico's en complicaties
Een borstreconstructie heeft dezelfde risico’s als andere operaties. Er is een kans op nabloedingen, wondinfecties, longontsteking of bloedstolsels in de longen (longembolie) of benen (trombose). Ook kunnen er problemen zijn met de wondgenezing of vochtophoping (seroom). Het wondgebied kan strak aanvoelen of trekken. Soms blijft het gebied tijdelijk of blijvend gevoelloos.
Een zeldzame, maar ernstige complicatie is een slechte doorbloeding van het getransplanteerde weefsel. Dit kan ertoe leiden dat (een deel van) de nieuwe borst afsterft. In dat geval bespreekt de plastisch chirurg andere reconstructiemogelijkheden met u.
Als er voor u nog andere specifieke risico’s zijn, bespreekt de arts deze met u.
Meer informatie
Vervolgbehandeling
Na een borstreconstructie kunnen er extra behandelingen nodig zijn om het resultaat te verfijnen en het uiterlijk van uw borst(en) gelijkmatiger te maken.
-
Lipofilling gebruiken we om de vorm van de gereconstrueerde borst verder te verbeteren.
naar pagina -
Als bij een enkelzijdige borstreconstructie de gereconstrueerde borst kleiner is dan de bestaande borst, dan kan de bestaande borst verkleind worden, zodat de borsten even groot worden.
naar pagina -
Na het verwijderen van weefsel kan er aan het uiteinde van het litteken een ‘dogear’ ontstaan. Dit betekent dat het litteken een klein beetje uitsteekt, wat storend kan zijn. Als dit het geval is kunnen we dit bij een volgende operatie corrigeren.
-
Als er na de operatie brede of strakke littekens achterblijven, dan kunt u voor een littekencorrectie kiezen. Bij deze ingreep wordt er een nieuwe incisie gemaakt in het litteken en wordt de huid opnieuw gehecht.
-
Bij een tepelreconstructie gebruiken we huid van uw borst om een tepel te maken.
naar pagina -
Na de tepelreconstructie kleuren we de tepel en de tepelhof met een tatoeage.
naar pagina

Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerWaarom naar het Radboudumc?
Bij het Radboudumc gebruiken we de nieuwste technieken voor borstreconstructies met lichaamseigen weefsel, maar ook met protheses. Omdat we al deze technieken in huis hebben, kunnen we altijd de techniek kiezen die het beste past bij uw situatie.
lees meerWaarom naar het Radboudumc?
- Bij het Radboudumc gebruiken we de nieuwste technieken voor borstreconstructies met lichaamseigen weefsel, maar ook met protheses. Omdat we al deze technieken in huis hebben, kunnen we altijd de techniek kiezen die het beste past bij uw situatie.
- Voor patiënten met lymfoedeem door borstkanker kunnen we de borstreconstructie combineren met het verplaatsen van lymfeklieren van de lies naar de oksel. Dit helpt lymfoedeemklachten te verminderen en bevordert het herstel, met slechts één operatie.
- We hebben veel ervaring met lipofilling, een techniek waarbij we vet inspuiten om een borst te reconstrueren. Met deze methode kunnen we een borst maken die er zeer natuurlijk uitziet.