Over het tweeling transfusie syndroom (TTS)
Het tweeling transfusie syndroom (TTS) kan optreden bij tweelingzwangerschappen met een gemeenschappelijke placenta. Er gaat dan meer bloed van het ene kind naar het andere kind, dan dat er terugkomt. lees meerOver het tweeling transfusie syndroom (TTS)
Het tweeling transfusie syndroom (TTS) kan optreden bij eeneiige tweelingzwangerschappen met een gemeenschappelijke placenta, zogenaamde monochoriale tweelingzwangerschappen. Dit gebeurt in ongeveer 10% van de gevallen. De oorzaak van TTS ligt in de placenta. Over het gemeenschappelijke placentaoppervlak lopen bloedvatverbindingen tussen beide kinderen. Via deze bloedvaten zijn de bloedsomlopen van de kinderen met elkaar verbonden. Het ene kind geeft bloed aan de andere, en omgekeerd geeft het andere kind ook bloed terug. Normaal gesproken is deze bloedsomloop in evenwicht.Soms is er echter een probleem waarbij er meer bloed van het ene kind naar het andere kind gaat dan terugkomt. Dit noemt men het tweeling transfusie syndroom (TTS). Het kind dat bloed ‘weggeeft’ (de ‘donor’) geeft dan steeds bloedtransfusies aan het andere kind (de ‘ontvanger) en krijgt hier minder bloed voor terug. Hierdoor komen beide kinderen, de donor en de ontvanger, in de problemen.
TTS kan op ieder moment in de zwangerschap ontstaan. De kans is het grootst tussen de 16 en 26 weken. Buiten de normale gezondheidsadviezen, kun je niets speciaals doen tijdens de zwangerschap om TTS te voorkomen. Het toeval bepaalt hoeveel bloedvatverbindingen er op de placenta zijn en of die al dan niet elkaar in evenwicht houden.
Symptomen
TTS kan in korte tijd ontstaan en verergeren. Als zwangere vrouw kun je hier ook klachten van ondervinden. Het is belangrijk contact op te nemen met de behandelend arts als:- De buikomvang plotseling toeneemt.
- Je vroegtijdige weeën hebt of zeer gespannen buik.
- Je kortademig bent.
- Je bruine afscheiding of vaginaal bloedverlies hebt.
- Je minder leven voelt van één of beide kinderen.
Behandeling
Er is een aantal opties mogelijk. De beste behandeling is een laserbehandeling (FLOVA). lees meerBehandeling
De huidige behandelopties voor TTS zijn:- Fetoscopische laserbehandeling van de placenta (FLOVA).
- Ontlastende vruchtwaterpunctie (amniodrainage).
- Navelstrengcoagulatie (het afsluiten van de navelstreng) van één van beide kinderen, indien dit kind ernstig ziek is.
- Zwangerschapsbeëindiging.
- Afwachtend beleid.