Wat is prematurenretinopathie (ROP)?
Prematurenretinopathie (ROP) is een afwijking aan het netvlies bij te vroeg geboren baby’s. ROP ontstaat meestal in de 5e tot de 7e week na de geboorte. Bij de meeste kinderen herstelt het netvlies vanzelf zonder dat er afwijkingen zichtbaar blijven.
lees meerWat is prematurenretinopathie (ROP)?
Prematurenretinopathie, of retinopathy of prematurity (ROP), is een afwijking aan het netvlies bij te vroeg geboren baby’s. Het netvlies (retina) is een onderdeel van het oog dat nodig is om te kunnen zien. ROP ontstaat meestal in de 5e tot de 7e week na de geboorte. Per week kan de ernst van de ROP toenemen. Bij de meeste kinderen herstelt het netvlies vanzelf zonder dat er afwijkingen zichtbaar blijven.
-
Het netvlies (retina) is een onderdeel van het oog dat nodig is om te kunnen zien. Tijdens de zwangerschap groeien de bloedvaten in het netvlies vanuit het gebied rond de oogzenuw (centraal) langzaam uit naar de randen van het netvlies (perifeer). Pas bij een zwangerschapsduur van 38 tot 40 weken zijn de bloedvaten in het netvlies uitgegroeid. Door vele oorzaken kan bij te vroeg geboren baby’s de normale groei van deze bloedvaten verstoord raken. De bloedvaten groeien dan niet goed door of gaan net te veel woekeren. Er is dan sprake van ROP.
Bij ROP kan het netvlies worden verdeeld in 2 gebieden:
- Het centrale deel van het netvlies dat van bloedvaten is voorzien (gevasculariseerd netvlies)
- Het perifere deel van het netvlies waar de bloedvaten nog niet zijn uitgegroeid (niet-gevasculariseerde netvlies)
Doordat de bloedvaten bij ROP nog niet helemaal zijn uitgegroeid kan er zuurstoftekort ontstaan in het niet-gevasculariseerde deel van het netvlies. Door het tekort aan zuurstof komen in het oog stoffen vrij die een prikkel geven om de uitgroei van de bloedvaten te helpen (de zogenaamde angiogene factoren of VEGF). Soms maakt het lichaam te veel van die stoffen aan waardoor bloedvaten kunnen gaan woekeren. Deze woekerende bloedvaten kunnen aan het netvlies trekken waardoor het netvlies kan loslaten en een kind blind kan worden.
Oorzaken en ernst
ROP ontstaat door meerdere factoren. Eén van de oorzaken is de zwangerschapsduur: hoe vroeger het kind wordt geboren, hoe groter het deel van het netvlies is dat nog voorzien moet worden van bloedvaten.
lees meerOnderzoek en behandeling
Onderzoek ROP-screening
Bij een klein aantal kinderen met ROP ontstaat een ernstige vorm die behandeld moet worden om blind- of slechtziendheid te voorkomen. Om die behandeling op tijd te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat ROP in een vroeg stadium herkend wordt via een oogonderzoek.
lees meerBehandeling Prematurenretinopathie (ROP)
Afhankelijk van de mate van doorgroei van de bloedvaten in het netvlies, de ernst van de ROP, de leeftijd en de algemene medische conditie van uw kind zijn er verschillende behandelingen mogelijk
lees meerMeer informatie
Betrokken afdelingen
Contact
Afdeling Oogheelkunde
(024) 361 67 00
Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104