Hoe ziet een open been eruit?

Bij een open been kunnen één of meerdere wonden aan het onderbeen of voet zitten. De wonden kunnen geel, rood of zwart van kleur zijn of een combinatie van verschillende kleuren. De korsten en beslag kunnen in en rondom de wond worden verwijderd. Vaak zijn ook andere afwijkingen aan het been te zien zoals: bruine en witte verkleuringen, roodschilferende plekken (eczeem), spataderen, maar ook vocht (oedeem) in het onderbeen of rondom enkels en voeten. Deze afwijkingen bestaan vaak al veel langer dan het open been. Een wond kan verder ook (forse) pijnklachten geven. In overleg met uw behandelend arts kan een goede pijnmedicatie worden afgesproken.

Wat is ulcus cruris?

Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris betekent scheenbeen. lees meer

Wat is ulcus cruris?

Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris betekent scheenbeen.

Wat is de oorzaak van een open been?

In uw benen zitten bloedvaten, ook wel aders of aderen genoemd. In de aders zitten kleppen. Als deze kleppen niet goed werken (spataderen), dan stroomt steeds een gedeelte van het bloed terug in uw benen. Hierdoor verzamelt zich steeds meer vocht in uw onderbenen en voeten, waardoor de huid strak komt te staan (oedeem). Dit geeft niet alleen klachten van een zwaar en pijnlijk gevoel in uw benen. Het kan ook problemen geven als u uw huid beschadigt, bijvoorbeeld doordat u uw been stoot. Er ontstaat een wond aan het been. Dit heet een ulcus cruris of open been.

Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Hoe ziet een open been eruit?

Bij een open been kunnen één of meerdere wonden aan het onderbeen of voet zitten. De wonden kunnen geel, rood of zwart van kleur zijn of een combinatie van verschillende kleuren. lees meer

Onderzoek

Uw arts probeert de oorzaak te vinden. De arts kijkt daarom of er huidafwijkingen of spataderen op het been te zien zijn. Ook voelt uw arts of er oedeem in het been zit. Soms wordt er verder onderzoek gedaan naar de oorzaak van het open been en naar de doorbloeding in de vaten.

Behandeling

Het belangrijkste is dat het vocht (oedeem) uit het been gaat. Als er minder vocht in het been zit, geneest het open been meestal vanzelf. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt.
  • Wanneer u naar de Behandelunit Dermatologie gaat, volgt eerst een intakegesprek met de arts-assistent, (senior) coassistent en verpleegkundige.

    lees meer


    Behandeling op de behandelunit

    Intake

    Wanneer u naar de Behandelunit Dermatologie gaat, volgt eerst een intakegesprek met de arts-assistent, (senior) coassistent en verpleegkundige. Zij brengen de wond(en) in kaart door het maken van foto’s en het opmeten van de wonden. Zij vragen u naar een pijnscore en doen eventueel verder onderzoek en diagnostiek om de oorzaak van de wond(en) te vinden.   

    Behandeling

    Na de intake wordt samen met u het wondbeleid bepaald. De verpleegkundige reinigt de wonden en uw been en verwijdert eventuele schilfers, korstjes of beslag. Vervolgens worden de wond(en) met zalf en verbandmateriaal verzorgd. Meestal krijgt u compressief verband (stevig verband) om uw onderbeen. Het stevige verband zorgt dat het vocht (oedeem) uit uw been wordt gezwachteld, om een goede wondgenezing te bevorderen. Afhankelijk van de doorbloeding in uw benen, het soort wond dat u heeft, maar ook de pijn aan de wond, kan de arts een andere vorm van compressie (druk) adviseren. 

    Vervolgafspraken

    Wonden hebben tijd nodig om goed te kunnen genezen. Dit heeft vaak met meerdere factoren te maken. Afhankelijk van de ernst van de klachten, komt u vaak meerdere keren voor controle en wondzorg op de behandelunit. Tijdens de controle reinigt de verpleegkundige de wonden en worden de wonden opnieuw verzorgd en verbonden. De arts meet de wonden opnieuw op, maakt foto’s en past eventueel het beleid aan.


  • Zwachtelen

    Aanleggen van een speciaal verband (compressief zwachtelen). Dit is een stevig verband, dat vanaf de voet tot aan de knie wordt aangelegd. Afhankelijk van het advies van de arts, wordt uw been meerdere keren per week opnieuw gezwachteld. De totale duur van de deze behandeling is enkele weken tot maanden.

  • Behandeling van spataderen

    Hierbij verwijderen we uw spataderen door middel van een van de twee onderstaande behandelingen:

Leefregels

Reinig en controleer dagelijks op wondjes tussen uw tenen en voeten. Leg uw been hoog als u gaat zitten. lees meer

Leefregels

  • Reinig en controleer dagelijks op wondjes tussen uw tenen en voeten.
  • Draag ruimzittende schoenen met veters, riempjes of klittenband, voor een goede afwikkeling van de voet en een optimale werking van het verband.
  • Leg uw been hoog als u gaat zitten.
  • Is het verband flink afgezakt of heeft u pijnklachten, neem dan contact op met (024) 361 32 80. 

Thuiszorg en nazorg

Het kan zijn dat u meerdere keren per week of dagelijks wondzorg nodig heeft. De verpleegkundige kan dan in overleg met de arts, thuiszorg of buurtzorg voor u aanvragen.

lees meer

Thuiszorg en nazorg

Thuiszorg

Het kan zijn dat u meerdere keren per week of dagelijks wondzorg nodig heeft. De verpleegkundige kan dan in overleg met de arts, thuiszorg of buurtzorg voor u aanvragen. U krijgt dan verpleegkundige zorg aan huis en komt dan regelmatig voor controle op de behandelunit. De overdracht tussen de verpleegkundige en de thuiszorg gaat via een zorgmap en/of een schriftelijke overdracht na elk bezoek aan de behandelunit. Recepten voor zalven en verbandmiddelen worden electronisch verzonden (rechtstreeks via Landelijk Schakelpunt koppeling of per mail).

Nazorg

Zijn de wond(en) genezen en uw been oedeemvrij,  dan volgt voor de nabehandeling meestal het aanmeten van een therapeutische kous. U krijgt van de arts een recept voor elastische kousen. Hiermee kunt u zelf een bandagist in uw omgeving zoeken of gebruik maken van onze vaste bandagist binnen de afdeling Dermatologie.


Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678
  • Medewerkers
  • Intranet