Over Koolen-de Vriessyndroom
Het Koolen-de Vriessyndroom (KdVS) is een zeldzame genetische aandoening, waarbij een ontwikkelingsstoornis en meerdere specifieke kenmerken voorkomen. lees meerOver Koolen-de Vriessyndroom
Veel voorkomende kenmerken bij personen met deze aandoening zijn onder andere voedingsproblemen bij jonge baby’s, lage spierspanning, ontwikkelingsproblemen, taal/spraak achterstand, leerproblemen en milde tot matige verstandelijke beperking, epilepsie (in ongeveer 1 op 3 personen), specifieke uiterlijke kenmerken, verziendheid (hypermetropie), verminderd gehoor, soepele gewrichten, platvoeten, verkromming van de wervelkolom en aangeboren afwijkingen (zie verder). Kinderen en volwassenen zijn vaak sociaal en vriendelijk, maar ook gedragproblemen zoals hyperactiviteit en dwangmatig gedrag worden beschreven.
Sommige kinderen met KdVS hebben aangeboren afwijkingen. Bij een groot deel van de jongens zijn bijvoorbeeld de testes (zaadballen) niet ingedaald (cryptorchidisme). Ook heupdysplasie komt vaker voor en een deel van de kinderen heeft aangeboren afwijkingen van het hart (met name atriumseptumdefect en ventrikelseptumdefect) en/of afwijkingen van de blaas en urinewegen.
Contact Expertisecentrum voor zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen
024-3613946
contactformulier
Oorzaken van Koolen-de Vriessyndroom
Het Koolen-de Vriessyndroom is een aangeboren aandoening.
lees meerZorg voor personen met Koolen-de Vriessyndroom
Het Koolen-de Vriessyndroom kan niet worden genezen. De behandeling is gericht op het verminderen van klachten en het voorkómen van problemen. Kinderen met KdVS worden geregeld ter controle gezien door een kinderarts of op latere leeftijd door een arts voor verstandelijk gehandicapten.
lees meerZorg voor personen met Koolen-de Vriessyndroom
Het is belangrijk dat kinderen met het KdVS regelmatig worden gezien door een kinderarts. De kinderarts kan de ernst van de klachten in kaart brengen, zoals de mate van ontwikkelingsachterstand, eventuele voedingsproblemen, de taalspraakontwikkeling, het gezichtsvermogen en het gehoor. Ook beeldvormend onderzoek van het hart, de blaas en de urinewegen wordt aangeraden. De stand van de voeten en de wervelkolom zijn een punt van aandacht. Bij meerdere personen met KdVS worden standsafwijkingen van de voeten (met name platvoeten) beschreven en de wervelkolom kan krom worden, met name zijwaartse verkromming (scoliose). In het geval van epilepsie is vanzelfsprekend ook begeleiding door een neuroloog aangewezen. Gezien de spierslapte en duidelijke taal/spraak achterstand is intensieve begeleiding van een logopedist van belang.
Personen met KdVS kunnen op regelmatige basis worden gezien in het expertisecentrum voor zeldzame erfelijke ontwikkelingstoornissen in het Radboudumc bij verschillende specialisten, zoals klinisch geneticus, arts voor verstandelijk gehandicapten, kinderarts, revalidatie-arts, fysiotherapeut, logopedist, kinderpsychiater en zo nodig anderen. Dit heeft als doel om goede informatie en adviezen te verstrekken, maar ook om waardevolle gegevens te verzamelen over het beloop van de aandoening. Indien nodig kunnen ook andere specialisten worden ingeschakeld met betrekking tot advies en behandeling.
Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen
Binnen dit expertisecentrum vindt diagnostiek, specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot aangeboren ontwikkelingsstoornissen plaats.
lees meer