Over het KBG-syndroom
Het KBG-syndroom is genoemd naar de eerste letters van de achternamen van de eerste drie patiënten die zijn beschreven met het syndroom. Het is een zeldzaam syndroom, hoeveel patiënten er in Nederland zijn is niet bekend. In de medische literatuur zijn ongeveer 200 patiënten beschreven. lees meerOorzaken van het KBG-syndroom
De oorzaak van KBG-syndroom is een DNA-afwijking in het ANKRD11-gen. Dit kan een DNA-afwijking in het gen zelf zijn (mutatie) of het ontbreken van (een deel van) het ANKRD11-gen (deletie). lees meerOorzaken van het KBG-syndroom
De oorzaak van KBG syndroom is een DNA-afwijking in het ANKRD11-gen. Dit kan een DNA-afwijking in het gen zelf zijn (mutatie) of het ontbreken van (een deel van) het ANKRD11-gen (deletie).
Erfelijkheid
Van elk gen heeft iedereen in elke lichaamscel twee exemplaren: één van vader via de zaadcel, de andere van moeder via de eicel. KBG syndroom erft autosomaal dominant over. Dit betekent dat een persoon deze aandoening krijgt wanneer hij of zij één gen heeft met een afwijking en één zonder.
Een zoon of dochter van iemand met de aandoening heeft een kans van 50% (1 op 2) om de afwijking te erven. De ouder met de aandoening kan immers het gen mét de afwijking of het gen zonder de afwijking doorgeven.
De afwijking kan ook bij iemand nieuw zijn ontstaan. Dan hebben de ouders de aandoening niet.
Kinderen van personen met KBG syndroom hebben 50% kans om de aanleg voor de ziekte bij zich te dragen. Wanneer één van de ouders de aandoening ook heeft, hebben broers en zussen 50% kans om KBG syndroom te hebben.
KBG syndroom komt zowel bij jongens als bij meisjes voor en kan geen generatie overslaan. Wel kan een ouder of ander familielid heel subtiele kenmerken hebben, waardoor nooit eerder aan KBG syndroom is gedacht.
Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen
Binnen dit expertisecentrum vindt diagnostiek, specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen plaats.
lees meerZorg voor KBG-syndroom
In de zorg voor personen met KBG-syndroom kunnen meerdere specialismen betrokken zijn. lees meerZorg voor KBG-syndroom
- Klinisch geneticus
- Kinderarts
- (Kinder)neuroloog
- Arts voor verstandelijk gehandicapten
- KNO arts
- (Kinder)psychiater
- Klinisch neuropsycholoog
- Fysiotherapeut
- Logopedist
- Orthodontist of speciale tandarts
- (Kinder)cardioloog
- Schisisteam (bij afwijkingen aan het gehemelte)
- (Kinder)orthopeed (bij problemen met de heupen)