Behandeling

Bij glaucoom zijn verschillende behandelingen mogelijk. 
  • Laserbehandelingen zoals selectieve laser trabeculoplasty en micropulse cyclodiode laser, laser iridotomie en laser iridoplasty. Lees meer over laserbehandelingen aan uw oog.
  • Glaucoomoperaties zoals een trabeculectomie en Baerveldt implantaat. Maar ook canaloplasty, viscocanalostomie, minimaal invasieve glaucoom chirurgie (MIGS) en cyclocryobehandelingen. Lees meer over glaucoomoperaties.
Ook behandelen wij kinderen met aangeboren glaucoom en patiënten met moeilijk behandelbaar glaucoom op basis van andere oogaandoeningen.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd is. Zonder behandeling kunt u door glaucoom slechtziend of blind worden. Meer over deze aandoening

Wat is glaucoom?

Glaucoom kan een op zichzelf staande ziekte zijn, dat heet primair glaucoom. Ook kan glaucoom ontstaan door een andere oogziekte. Dan is er sprake van secundair glaucoom. De ziekte kan acuut zijn, maar ook chronisch. Soms is glaucoom aangeboren, maar meestal krijgt u de ziekte op latere leeftijd. Het komt vooral voor bij mensen boven de 40. Sommige zaken geven u een verhoogd risico.
  • erfelijke aanleg
  • Aziatische of Afrikaanse afkomst
  • bijziendheid (myopie)
  • ernstig oogtrauma

Chronisch glaucoom

Vaak ontstaan de klachten geleidelijk. Daardoor heeft u lange tijd niet door dat er iets met uw oog aan de hand is. U krijgt pas ernstige klachten als de oogzenuw al erg beschadigd is. U kunt dan op een zonnige dag en bij schemerlicht veel slechter zien. Ook is een snelle wissel tussen licht en donker (bijvoorbeeld autorijden door een tunnel) lastig. In een later stadium van de ziekte vallen ongemerkt stukjes van uw gezichtsveld weg. Omdat uw hersenen de missende stukjes in uw gezichtsveld opvullen met omgevingsinformatie, valt het niet op dat stukjes ontbreken. Als de gezichtsveldschade uitbreidt naar het centrum van het zien, verliest u het leesvermogen en kan u blind worden.

Soms is de diagnose chronisch glaucoom lastig te stellen. Hiervoor moeten we u soms  maanden of jaren volgen. Zodra we de diagnose stellen, starten we met de behandeling.

Acuut glaucoom

Bij acuut glaucoom wordt de oogdruk binnen enkele minuten of uren heel hoog. Dit is gevaarlijk voor uw oog. Omdat de oogdruk hoger kan worden dan de bloeddruk in het oog, wordt de doorbloeding van het oog onderbroken.
De klachten bij acuut glaucoom zijn anders en sneller. Het zicht wordt in korte tijd wazig en u krijgt forse hoofdpijn boven uw oog. U kunt misselijk worden, braken of u ineens heel ziek voelen. Omdat de symptomen verwarrend zijn, wordt soms aan een buikgriep gedacht. Uw oog is heel gevoelig en voelt veel harder aan dan het andere oog. Ook ziet het er rood en dof uit.

In tegenstelling tot chronisch glaucoom, moeten we de behandeling van acuut glaucoom met spoed binnen enkele uren starten. We proberen de oogdruk te laten dalen met medicijnen en een (laser)operatie.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104

Onderzoeken

We voeren eerst een spleetlamponderzoek, gezichtsveldonderzoek en oogdrukmeting uit. Soms volgt daarna ook nog een OCT-scan.
  • Bij een spleetlamponderzoek kijken we naar het voorste deel van uw oog.

    lees meer


Behandeling

Hoewel glaucoom niet te genezen is, kan het voortschrijden van de ziekte met succes worden bestreden. Dit gebeurt eerst met behulp van oogdruppels. Als deze niet voldoende drukdaling geven kan een laser of operatie worden verricht. Lees meer

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Informatie over klinische studies Oogheelkunde

Wilt u deelnemen aan een van de lopende wetenschappelijke onderzoeken of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden voor onderzoek bij uw oogziekte? Neem dan contact met ons op. Bekijk hier voor welk onderzoek wij momenteel nog deelnemers zoeken. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet