Diabetes bij CF
CF staat voor Cystic Fybriosis en noemen we ook wel taaislijmziekte. Bij CF ontstaat diabetes doordat de alvleesklier niet meer voldoende insuline kan maken. lees meerDiabetes bij CF
CF staat voor Cystic Fybriosis en noemen we ook wel taaislijmziekte. Bij CF ontstaat diabetes doordat de alvleesklier niet meer voldoende insuline kan maken. Omdat de diabetes een gevolg is van CF, noemen we dit CF-gerelateerde diabetes, ook wel CFRD. Bijna alle CF-patiënten krijgen diabetes als ze ouder worden.Klachten die kunnen wijzen op CFRD zijn:
- verslechtering van uw al gehele gezondheid
- ongewenst gewichtsverlies
- toename van het aantal infecties
- afname van uw conditie
- verslechtering van uw longfunctie
- dorst
- veel plassen
Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling van diabetes bij CF is het verbeteren van de bloedglucoses om ongewenst gewichtsverlies en achteruitgang van uw longfunctie te voorkomen. lees meerDoel van de behandeling
Het doel van de behandeling van diabetes bij CF is het verbeteren van de bloedglucoses om ongewenst gewichtsverlies en achteruitgang van uw longfunctie te voorkomen.Een goede bloedglucose is:
- voor de maaltijd tussen 4-7 millimol per liter
- 2 uur na de maaltijd onder de 10 millimol per liter
Dieetbehandeling
Bij CFRD is een goede verdeling van koolhydraten over de dag belangrijk om pieken en dalen van uw bloedglucose te voorkomen. Samen met uw diëtist bespreekt u een goede verdeling van uw maaltijden. lees meerDieetbehandeling
Bij CFRD is een goede verdeling van koolhydraten over de dag belangrijk om pieken en dalen van uw bloedglucose te voorkomen. Eerder gegeven dieetadviezen bij uw CF blijven gehandhaafd. Het blijft nodig voldoende calorieën (= energie) en eiwitten te gebruiken. De diëtist helpt u om deze verschillende dieetadviezen te combineren.Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn de suikers in uw voeding. Bij de vertering worden alle koolhydraten omgezet in glucose. Koolhydraten zijn zetmeel, melksuiker (lactose), vruchtensuiker (fructose), suiker (sacharose) en druivensuiker (glucose).Voorbeelden van voedingsmiddelen waar koolhydraten in zitten:
- zetmeel: in aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en brood
- vruchtensuiker: in fruit, vruchtensap
- melksuiker: in melk, vla, yoghurt
- (kristal)suiker: in suiker, honing, snoep, zoet beleg, gebak, frisdranken
- thee en koffie zonder suiker
- light frisdranken, suikervrije limonadesiroop, water, bouillon
- kaas, worst, vlees
- boter en olie
In dit dieetadvies hoeft u koolhydraten niet te beperken. Vermijd wel het gebruik van grote hoeveelheden snelle koolhydraten in één keer. Voedingsmiddelen die geen koolhydraten bevatten kunt u vrij gebruiken. Het is belangrijk dat de insulinebehoefte wordt aangepast aan uw voedingspatroon en niet andersom. Samen met uw diëtist bespreekt u een goede verdeling van uw maaltijden. Sla geen maaltijden over. Als u een maaltijd overslaat en u de hoeveelheid insuline niet aanpast, daalt uw bloedglucose te veel waardoor u het risico loopt een hypo te ontwikkelen.
Hypoglycaemie en hyperglycaemie
Een te hoge bloedglucose wordt een hyperglycaemie (of hyper) genoemd en een te lage bloedglucose wordt hypoglycaemie (of hypo) genoemd.-
Bij een hypo heeft u te weinig glucose in het bloed (minder dan 4 mmol/ liter). Neem direct iets met 15 tot 20 gram koolhydraten, bij voorkeur in de vorm van glucose.
lees meer
Wat is een hypo?
Bij een hypo heeft u te weinig glucose in het bloed (minder dan 4 mmol/ liter).Oorzaken
Een hypo kan veroorzaakt worden door:- het eten van te weinig koolhydraten (zonder verminderen van insuline)
- te laat eten
- te veel insuline spuiten
- extra sporten of bewegen
- alcohol
Klachten
Bij een hypo kunt u last hebben van:- transpireren
- moeite met denken en praten
- verwardheid
- wazig zien
- irritatie
- boosheid
Wat moet u doen?
Neem direct iets met 15 tot 20 gram koolhydraten, bij voorkeur in de vorm van glucose zoals dextrosetabletten (5 à 6 stuks), een glas frisdrank of vruchtensap (geen light), een glas limonadesiroop of gewone suiker (3- 5 klontjes). Zorg dat u altijd iets met glucose bij de hand heeft als u onderweg bent.
Als uw volgende maaltijd op zijn vroegst over 2 uur is, neem dan nogmaals een extraatje met koolhydraten; bijvoorbeeld een stuk fruit of een snee brood met beleg. Controleer na 15-20 minuten of uw bloedsuiker gestegen is. Als de bloedsuiker nog onder de 4.5 mmol/liter is neem dan nog een keer 15-20 gram koolhydraten extra. -
Bij een hyper heeft u te veel glucose in het bloed (meer dan 10 mmol/liter). Met voeding kunt u een hyper niet verhelpen. Bij een hyper is het nodig om extra insuline te spuiten.
lees meer
Wat is een hyper?
Bij een hyper heeft u te veel glucose in het bloed (meer dan 10 mmol/liter).Oorzaken
Een hyper kan veroorzaakt worden door:- het eten van (te) veel koolhydraten
- te weinig insuline spuiten
- minder beweging dan normaal
- stress
- koorts
- infecties
- medicatie zoals prednison
Klachten
Bij een hyper kunt u last hebben van:- slaperigheid, moeheid
- droge tong
- jeuk
- veel dorst
- veel plassen
Wat moet u doen?
Met voeding kunt u een hyper niet verhelpen. Bij een hyper is het nodig om extra insuline te spuiten. Uw arts of verpleegkundige kan u adviezen geven wanneer en hoeveel u moet bijspuiten.
Probeer altijd te achterhalen waardoor een hypo of hyper ontstaat. Dit kan helpen om het een volgende keer te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er als ik alcohol drink? Moet ik anders eten als ik ga sporten? lees meerTaaislijmziekte Cystic fibrosis
Cystic fibrosis is een ernstige aangeboren aandoening die (vooralsnog) niet te genezen is. Cystic Fibrosis is blijvend, waarbij tijdens het verloop van de ziekte de klachten over het algemeen steeds ernstiger worden. lees meerDiabetes mellitus suikerziekte
Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als u diabetes mellitus heeft, is de waarde van de bloedsuiker (glucose) in uw bloed regelmatig verhoogd.
lees meer