Wat houdt de INFORM-studie in?
De INFORM-studie houdt zich bezig met het verbeteren van de zorg voor jonge vrouwen met kanker en vruchtbaarheid.
lees meerWat houdt de INFORM-studie in?
De INFORM-studie houdt zich bezig met het verbeteren van de zorg voor jonge vrouwen met kanker en vruchtbaarheid. Deze landelijke implementatiestudie is hoofdzakelijk gericht op de meest voorkomende soorten kanker met risico op afname van vruchtbaarheid, namelijk: borstkanker, hematologische kanker (leukemie, lymfomen) en gynaecologische kanker (baarmoederhalskanker, eierstokkanker, baarmoederkanker). Uit recente studies blijkt dat deze zorg op dit moment niet optimaal is. De studie, gesubsidieerd door het KWF (projectnummer 14824), focust zich met name op verbetering in informatievoorziening aan de patiënt middels gevalideerde keuzehulpen ‘Kanker en kinderwens’, verbetering in het informeren van het risico van een kankerbehandeling op de vruchtbaarheid, het maken van de verwijzing naar de gynaecoloog en samen beslissen met de patiënt.
Wat zijn de keuzehulpen "Kanker en Kinderwens"?
De keuzehulpen "Kanker en Kinderwens" zijn een online hulpmiddel voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die binnenkort een behandeling voor kanker krijgen.
lees meerVoor wie?
Vrouwelijke patiënten tussen de 18-40 jaar oud met een recent vastgestelde gynaecologische kanker, hematologische kanker of borstkanker met risico op verminderde vruchtbaarheid als gevolg hiervan.
Dit overzicht is mogelijk niet volledig. Uw behandelend arts kan u meer informatie geven over de criteria waaraan u moet voldoen.
Onderzoekers
Deze studie heeft een looptijd van 4 jaar en eindigt eind 2026. Gedurende deze periode zullen ziekenhuizen uit verschillende regio’s opeenvolgend worden benaderd deel te nemen aan deze studie.
lees meerOnderzoekers
Deze studie heeft een looptijd van 4 jaar en eindigt eind 2026. Gedurende deze periode zullen ziekenhuizen uit verschillende regio’s opeenvolgend worden benaderd deel te nemen aan deze studie. De afdelingen die hierbij betrokken worden zijn de voortplantingsgeneeskunde, oncologische hematologie, oncologische gynaecologie, mammachirurgie en medische oncologie.
Ziekenhuizen die meedoen:
- Alexander Monro
- Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
- Deventer Ziekenhuis
- Diakonessenhuis
- Gelre Ziekenhuizen
- Jeroen Bosch Ziekenhuis
- Meander Medisch Centrum
- Radboudumc
- Rijnstate
- UMCU
Als u aan dit onderzoek mee wilt doen, kunt u ook bij één van de andere ziekenhuizen terecht. Bijvoorbeeld als u daar dichterbij woont dan bij het Radboudumc.
Onderzoekers
-
Drs. Felicia Lusing, arts-onderzoeker en fertiliteitsarts, Radboudumc
-
Dr. Julie Swillens, postdoc IQ healthcare, Radboudumc
-
Drs. Marjan Knippenberg, senior onderzoeksmedewerker, Radboudumc
-
Dr. Michelle van den Berg, AIOS gynaecologie, Radboudumc
-
Dr. Ina Beerendonk, gynaecoloog voortplantingsgeneeskunde, Radboudumc
-
Prof. dr. Rosella Hermens, Hoogleraar Persoonsgerichte oncologische keten- en netwerkzorg, Radboudumc
Vragen en aanmelden
Als u aan dit onderzoek wilt meedoen, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts. Uw arts kan beoordelen of u in aanmerking komt en u vervolgens doorverwijzen. Ook met vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via http://eepurl.com/iuvTi6. Deze wordt 2-4 keer per jaar verzonden.
Informatie voor verwijzers
Onderzoeksgegevens
Deze studie is niet-WMO plichtig bevonden door METC Oost-Nederland.
Meer informatie
Bij deelname aan de studie zullen verschillende middelen worden gebruikt om de zorg voor jonge vrouwen met kanker en vruchtbaarheid te verbeteren.
lees meerMeer informatie
Voor zorgverleners van deelnemende ziekenhuizen aan de INFORM-studie
Bij deelname aan de studie zullen verschillende middelen worden gebruikt om de zorg voor jonge vrouwen met kanker en vruchtbaarheid te verbeteren. Onder andere zullen de keuzehulpen op maat worden geïmplementeerd.
Webinar:
Ongeveer twee keer per jaar wordt een webinar gegeven over (de behandeling van) kanker, het effect op vruchtbaarheid, de mogelijkheden voor vruchtbaarheidsbehandeling en toelichting op het INFORM-project. Wilt u zich inschrijven voor de webinar ‘Kanker en kinderwens’? Neem dan contact op via onze contactgegevens.
Samen beslissen e-learning:
Voor zorgverleners van de voortplantingsgeneeskunde die besluitvormingsgesprekken voeren over wel of geen vruchtbaarheidsbehandeling bij jonge vrouwen met kanker, raden wij aan om een e-learning samen beslissen te volgen. U kunt deze e-learning volgen via BSL Shop | Samen beslissen met patiënten (vergoed via INFORM-project). Tevens kunt u e-learning modules volgen via de vakgroep NVOG E-learning De kern van samen beslissen | Federatie Medisch Specialisten (demedischspecialist.nl).
Andere tips voor samen beslissen:
- Campagne ‘Hallo dokter, hallo patiënt’: Home - Begin een goed gesprek
- Filmpjes: Films over samen beslissen (patientenfederatie.nl)
- Gratis E-learning: Samen beslissen: Betere zorg begint met een goed gesprek (visieintoekomst.nl)
- Columns over samen beslissen: Samen beslissen #Hoedan? | Federatie Medisch Specialisten (demedischspecialist.nl)
Richtlijnen
- Startpagina - Fertiliteitsbehoud bij vrouwen met kanker - Richtlijn - Richtlijnendatabase
- ESHRE Guideline Female fertility preservation
Informatie voor deelname aan de vragenlijst voor zorgverleners
Fertiliteitspreservatie
Fertiliteitspreservatie is het behouden van uw vruchtbaarheid voor de toekomst. Dit kan door het invriezen van zaadcellen, eicellen, embryo's en eierstokweefsel. lees meerCentrum voor Oncologie
Het Radboudumc Centrum voor Oncologie biedt iedere patiënt met kanker optimale, innovatieve zorg, afgestemd op zijn of haar behoeften.
lees meer