Over het expertisecentrum
U leeft met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme? Dat vraagt om specialistische begeleiding en behandeling op maat. In dit expertisecentrum werken zorgverleners met de juiste kennis en ervaring. Deze kennis en ervaring combineren ze met een persoonlijke benadering. Dat zorgt ervoor dat u op ieder moment in goede handen bent. lees meerOver het expertisecentrum
U leeft met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme? Dat vraagt om specialistische begeleiding en behandeling op maat. In dit expertisecentrum werken zorgverleners met de juiste kennis en ervaring. Deze kennis en ervaring combineren ze met een persoonlijke benadering. De zorgverleners werken nauw samen met gespecialiseerde zorgverleners in uw eigen wijk. Het zorgteam is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden voor uw behandeling. Dat zorgt ervoor dat u op ieder moment in goede handen bent.
Ons expertisecentrum werkt nauw samen met regionale ziekenhuizen en zorgaanbieders in het ‘Zorg voor Parkinson’ samenwerkingsplatform. Meer over deze regionale samenwerking leest u hier.
Uw begeleiding is de kerntaak van onze experts. Het multidisciplinaire team bestaat uit neurologen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, poli-assistenten, psychiatrisch verpleegkundige, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, een maatschappelijk werker, seksuoloog, psycholoog, psychiater, revalidatiearts, klinisch arbeidsgeneeskundige en een diëtist.
Contact
prof. dr. Bas Bloem
hoofd expertisecentrum
(0)24 361 33 92
contactformulier
Doorverwijzing naar het Expertisecentrum
Wilt u een afspraak bij ons expertisecentrum? Dan is een doorverwijzing noodzakelijk.
lees meerNaar uw afspraak
Bezoekadres
Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen
Routebeschrijving
Patiëntenzorg
Uw eerste afspraak Wat kunt u verwachten?
Heeft u een afspraak bij één van de neurologen van het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen. Dan leest u hier over de opzet van onze spreekuren en de werkwijze van ons expertisecentrum.
lees meerUw eerste afspraak Wat kunt u verwachten?
-
Voor het consult ontvangt u van ons een uitgebreide vragenlijst. Wilt u deze zorgvuldig invullen en voor uw consult aan ons retourneren? Wij gebruiken de antwoorden op deze vragenlijst om het consult alvast goed voor te bereiden. Het is ook een goede methode om uzelf goed voor te bereiden op het bezoek aan ons expertisecentrum. We beseffen dat het een best lange vragenlijst is en dat sommige vragen mogelijk confronterend kunnen zijn. Het is goed om te weten dat wij standaard vragen naar heel veel verschillende symptomen van Parkinson of parkinsonisme die mogelijk kunnen optreden, maar dit betekent niet dat iedereen met deze symptomen te maken gaat krijgen. Voor ons is het belangrijk om al vroegtijdig een goed en totaal overzicht te hebben van de verschillende kanten van de ziekte van Parkinson of parkinsonisme.
-
U wordt op het tijdstip dat vermeld staat in de afsprakenbrief meestal eerst gezien door een ervaren neuroloog in opleiding of een jonge neuroloog. Deze arts heeft veel medische ervaring en specialiseert zich nog verder in de ziekte van Parkinson en in andere vormen van neurologische bewegingsstoornissen. Hij of zij zal eerst een uitgebreid medisch interview bij u afnemen om uw persoonlijke situatie goed in kaart te brengen. Aansluitend verricht hij of zij een compleet neurologisch onderzoek. De arts overlegt daarna met één van de neurologen van ons Expertisecentrum. Hierna wordt u persoonlijk gezien door deze neuroloog. Hij of zij stelt meestal nog een aantal vervolgvragen en herhaalt een deel van het neurologisch onderzoek. Vervolgens brengen zij een gezamenlijk advies uit en bespreken ook de eventuele vervolgstappen met u.
We beseffen dat dit voor u een extra belasting en tijdsinvestering vraagt, maar het is een belangrijk onderdeel van onze werkwijze om ook jonge collega’s op te leiden voor de toekomst. Deze werkwijze heeft ook voordelen voor uzelf. De jonge collega brengt alvast uitvoerig alle klachten in kaart, zodat de meer ervaren neuroloog alle tijd heeft om nog meer gericht naar de complexe problemen te kijken. Bovendien heeft het grote meerwaarde als twee collega’s samen naar u kijken en kunnen overleggen over de problemen die u ervaart.
-
Het is goed mogelijk dat wij een deel van het neurologisch onderzoek met de camera van onze werktelefoon willen vastleggen. Op die manier kunnen we tijdens ons wekelijkse video-overleg samen met alle neurologen en andere experts in ons expertisecentrum naar de videobeelden kijken. Dit heeft veel meerwaarde, omdat meerdere experts nog eens rustig naar het klinisch beeld kunnen kijken en overleggen over de aard van de symptomen, de meest waarschijnlijke oorzaken en de mogelijkheden voor behandeling. Hiervoor vragen wij altijd expliciet om uw toestemming.
-
Dit hangt af van een aantal zaken. Als u in de regio Nijmegen woont en voor het eerst naar een neuroloog bent verwezen door de huisarts, kijken we eerst of er sprake is van een chronisch probleem waarvoor verdere begeleiding in ons centrum noodzakelijk is. In een aantal gevallen is een eenmalig consult voldoende. Als verdere begeleiding noodzakelijk is, willen wij in overleg met u kijken bij welke arts van ons expertisecentrum dat het beste kan plaatsvinden. Mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm van parkinsonisme worden ook altijd gekoppeld aan een parkinsonverpleegkundige of verpleegkundig specialist.
Als u bent verwezen door een collega-neuroloog uit een ander ziekenhuis die vraagt om ons advies, dan gaat het altijd om een eenmalige beoordeling. Wij nemen nooit de chronische behandeling over van onze collega-neurologen. We sturen na afloop van het consult een uitgebreide medische brief sturen aan de verwijzende neuroloog, waarin wij een gedetailleerd advies geven over de diagnose en/of behandeling. Dit advies kan uw eigen neuroloog vervolgens overnemen en uitvoeren in overleg met u.
-
Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Dit betekent dat we veel wetenschappelijk onderzoek doen naar de oorzaak en beste behandeling van de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. We willen u vragen om alvast na te denken of u eventueel deel wilt nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard bent u volledig vrij om hier wel of niet aan mee te doen en heeft dit geen invloed op uw medische zorg. Als u belangstelling heeft in deelname aan onderzoek, kunt u dat alvast aangeven op het formulier dat als bijlage is toegevoegd aan de uitnodigingsbrief. Het ingevulde formulier kunt u meenemen naar het Radboudumc op de dag van de beoordeling. We willen u vragen om dit formulier ook in te vullen en mee te nemen als u liever niet aan wetenschappelijk onderzoek mee zou willen doen. Op deze manier kunnen we uw wensen goed vastleggen in het medische dossier. Uiteraard kunt u eventuele aanvullende vragen over mogelijke deelname aan wetenschappelijk onderzoek ook bespreken met de neuroloog na afloop van het medische consult.
Als u heeft aangegeven dat u mogelijk bereid bent deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek, dan verplicht dit nog steeds tot helemaal niets. We kijken eerst of er op dit moment wetenschappelijke studies zijn waarvoor uw deelname welkom zou zijn. Als dat het geval is, wordt u op een ander tijdstip benaderd en voorgelicht door een van onze onderzoekers. Het kan ook goed zijn dat u niet direct wordt benaderd, maar pas in een latere periode zodra er een passend onderzoek is. Als de aard van het onderzoek waarvoor uw deelname wordt gevraagd u niet bevalt, staan het u ook op dat moment nog geheel vrij om nee te zeggen.
Aandachtsgebieden
Het expertisecentrum biedt samen met zorgaanbieders in de regio specialistische en persoonlijke zorg aan iedereen met parkinson of een parkinsonisme. Daarnaast heeft het expertisecentrum een aantal aandachtsgebieden:-
Spelen er grote vragen rondom erfelijkheid of zeldzame uitingen van parkinson? Dan kunt u bij ons centrum terecht voor juiste diagnostiek.
-
Onze zorgverleners bieden goede begeleiding en helpen bij vraagstukken.
-
We hebben extra aandacht voor het begeleiden van lastig te behandelen loopstoornissen.
lees meer -
Bij deze hersenoperatie worden elektroden in de hersenen geplaatst.
lees meer -
Onze collega's hebben veel ervaring met zeldzame(re) ziekten die op parkinson lijken.
Informatiemateriaal
Goede kennis en informatie over parkinson(ismen) en bewegingsstoornissen en de behandeling ervan, is voor veel mensen van groot belang. Onze zorgverleners informeren u zelf maar ze helpen u ook bij het vinden van goede informatiebronnen.Informatie voor verwijzers
Wilt u een patiënt doorverwijzen naar ons Expertisecentrum Parkinson & Bewegingsstroornissen voor een second opinion? Lees dan hier wat daarvoor nodig is.
lees meerJong en parkinson
Als mensen op jonge leeftijd de ziekte van Parkinson krijgen, dan hebben zij andere vragen dan wanneer mensen het op latere leeftijd krijgen. Binnen ons expertisecentrum leveren we zorg aan mensen die op jonge leeftijd te maken hebben met de ziekte van Parkinson.
lees meerParkinson magazine voor kinderen
Elke (20 jaar) en Madelon (13 jaar) kregen allebei te horen dat een van hun ouders de ziekte van Parkinson heeft. Ze delen graag hun ervaring. Samen met ons expertisecentrum Parkinson, de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet hebben zij twee magazines gemaakt. Wil je meer weten over de ziekte van Parkinson? Lees dan deze magazines gemaakt door en voor kinderen.Aandoening parkinson
Wat is parkinson? Hoe stellen wij de diagnose? En wat zijn mogelijke behandelingen voor deze aandoening? Bekijk de aandoeningspagina. lees meerErnst Daniel Smid heeft parkinson: ‘Door de operatie kan ik binnenkort zelfs weer optreden'
Door de ziekte van Parkinson leefde operazanger Ernst Daniel Smid ‘als een hoogbejaarde’. ‘Ik was herboren na de hersenoperatie Deep Brain Stimulation (DBS). Nu heb ik geen hulp meer nodig en kan ik weer op mijn lichaam rekenen.’
lees meer