Patiëntenzorg Behandelingen Loop-, balans- en houdingsproblemen bij parkinson

Loop-, balans- en houdingsproblemen

Loop-, balans- en houdingsproblemen vallen onder de meest vervelende problemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Hieronder vindt u veelvoorkomende problemen.

lees meer

Loop-, balans- en houdingsproblemen

Loop-, balans- en houdingsproblemen vallen onder de meest vervelende problemen bij mensen met de ziekte van Parkinson.



Afspraak maken

Voor een afspraak op deze gespecialiseerde poli heeft u een verwijzing revalidatie-geneeskunde nodig van bijvoorbeeld uw huisarts, neuroloog of revalidatiearts.

Voorbereiding

Als de afspraak gemaakt is, ontvangt u (digitaal) een vragenlijst. Zo kunt u vooraf al aangeven welke problemen u ervaart en welke gevolgen dit heeft voor uw dagelijks leven.

Uw afspraak

Tijdens uw afspraak komt u langs op het multidisciplinaire spreekuur voor loop- en houdingsproblemen van het Expertisecentrum voor Parkinson en Zeldzame Bewegingsstoornissen. 

lees meer

Uw afspraak

Spreekuur

Heeft u last van vervelende loop-, balans- en houdingsproblemen ondanks dat er al een behandeling is gestart (bijvoorbeeld medicijnen en fysiotherapie)? Dan kunt u langskomen op het multidisciplinaire spreekuur voor loop- en houdingsproblemen van het Expertisecentrum voor Parkinson en Zeldzame Bewegingsstoornissen. We bespreken met u welke behandeling het beste bij uw klachten past.

Op dezelfde dag gaat u langs bij een revalidatiearts en fysiotherapeut, en soms ook bij een ergotherapeut. In sommige gevallen is het nodig om op een andere dag een aanvullende loopanalyse uit te voeren, waarbij we tijdens het lopen of staan uw spieractiviteit meten.


De behandeling

De behandeling van loopproblemen die zowel steeds als op sommige momenten optreden, bestaat uit medicijnen die het tekort aan dopamine goedmaken. Bij houdingsproblemen, leren we u trucs aan zodat u de houding kunt verbeteren.

lees meer

De behandeling

De behandeling van loopproblemen

De behandeling van loopproblemen die zowel steeds als op sommige momenten optreden, bestaat uit medicijnen die het tekort aan dopamine goedmaken (dopaminerge medicatie, zoals levodopa). Helaas verdwijnen bij een deel van de mensen de loopproblemen niet helemaal door medicatie. Daarnaast kan de arts de medicatie soms niet hoog genoeg geven vanwege bijwerkingen. Daarom is aanvullende revalidatiebehandeling nodig. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aanleren van compensatiestrategieën, ook wel ‘trucs’ genoemd. Het toepassen van deze trucs helpt om het lopen op een andere manier aan te sturen vanuit de hersenen. Meer informatie over deze trucs vindt u hier

Hinderlijke dystonie wordt bij een deel van mensen behandelt met botulinetoxine . Het doel van de behandeling is om de overactieve spieren minder te laten aanspannen. Behandeling met botulinetoxine vindt op de polikliniek plaats, waarbij we met behulp van een echo de spier opzoeken, en in de spier prikken. 

Tenslotte geven we advies over de meest nuttige vorm van looptraining. Meestal geven we dit advies door en voert een fysiotherapeut het advies in de thuissituatie uit. De ergotherapeut kan meedenken over hulpmiddelen (zoals een lichtgewicht opklapbare rolstoel voor langere afstanden) of een geschikte dagstructuur (loopproblemen verergeren meestal bij vermoeidheid en stress). 

Behandeling van houdingsproblemen

Als het houdingsprobleem ontstaat door een gestoorde waarneming van de houding, leren we trucs aan, waardoor we uw houding toch kunnen verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks oefeningen te doen om de beweeglijkheid van de romp te onderhouden. 

Waarom naar het Radboudumc voor deze behandeling?

De afdeling revalidatie is (inter)nationaal een voorbeeld op het gebied van zorg, onderwijs, opleiding en onderzoek in de revalidatie van volwassenen en kinderen. De afdeling is onder andere gespecialiseerd in bewegingsstoornissen (zoals bij de ziekte van Parkinson), en specifiek in loop- en balansproblemen door bewegingsstoornissen.

Meer informatie


Radboudumc Expertise­centrum voor Parkinson

Dit expertisecentrum is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met een parkinsonisme.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet