Over de maag en een vertraagde maaglediging
De maag kneedt, maalt fijn en vermengt voedsel met maagsap. Maagsap helpt bij de vertering en doodt ziekmakende bacteriën in ons voedsel. Bij een vertraagde maaglediging trekt de maag te weinig of te onregelmatig samen.
lees meerOver de maag en een vertraagde maaglediging
De maag
De maag kneedt, maalt fijn en vermengt voedsel met maagsap. Maagsap helpt bij de vertering en doodt ziekmakende bacteriën in ons voedsel. Voedsel blijft gemiddeld 3 uur in de maag. Vast voedsel, vet- en vezelrijk eten heeft meer tijd nodig. Als de voedseldeeltjes klein genoeg zijn, geeft de maag ze door aan de dunne darm. Via de dunne darmwand neemt het lichaam voedingstoffen op.
Een vertraagde maaglediging
Bij een vertraagde maaglediging trekt de maag te weinig of te onregelmatig samen. Voedsel blijft daardoor langer in de maag. Hierbij kunt u last hebben van misselijkheid, een vol gevoel, zuurbranden en soms braken. Door deze klachten eet u minder en ontstaat er een risico op ondervoeding. Bij ondervoeding neemt het gewicht snel af en verslechtert de spierkracht en conditie van het lichaam.
Voedingsadviezen bij een vertraagde maaglediging
Het aanpassen van uw voeding kan de klachten verminderen. Wat u aanpast hangt af van de ernst van uw klachten. Hier vindt u een overzicht van alle voedingsadviezen bij een vertraagde maaglediging.
lees meerVragen?
Heeft u naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog vragen? Stel deze aan uw diëtist.