Over de maag en een vertraagde maaglediging
De maag kneedt, maalt fijn en vermengt voedsel met maagsap. Maagsap helpt bij de vertering en doodt ziekmakende bacteriën in ons voedsel. Bij een vertraagde maaglediging trekt de maag te weinig of te onregelmatig samen.
lees meerOver de maag en een vertraagde maaglediging
De maag
De maag kneedt, maalt fijn en vermengt voedsel met maagsap. Maagsap helpt bij de vertering en doodt ziekmakende bacteriën in ons voedsel. Voedsel blijft gemiddeld 3 uur in de maag. Vast voedsel, vet- en vezelrijk eten heeft meer tijd nodig. Als de voedseldeeltjes klein genoeg zijn, geeft de maag ze door aan de dunne darm. Via de dunne darmwand neemt het lichaam voedingstoffen op.
Een vertraagde maaglediging
Bij een vertraagde maaglediging trekt de maag te weinig of te onregelmatig samen. Voedsel blijft daardoor langer in de maag. Hierbij kunt u last hebben van misselijkheid, een vol gevoel, zuurbranden en soms braken. Door deze klachten eet u minder en ontstaat er een risico op ondervoeding. Bij ondervoeding neemt het gewicht snel af en verslechtert de spierkracht en conditie van het lichaam.
Voedingsadviezen bij een vertraagde maaglediging
Het aanpassen van uw voeding kan de klachten verminderen. Wat u aanpast hangt af van de ernst van uw klachten. Hier vindt u een overzicht van alle voedingsadviezen bij een vertraagde maaglediging.
lees meerVoedingsadviezen bij een vertraagde maaglediging
Het aanpassen van uw voeding kan de klachten verminderen. Wat u aanpast hangt af van de ernst van uw klachten. *Onderstaande voedingsadviezen zijn overgenomen van de adviezen zoals vastgelegd door het MUMC+
Algemene adviezen
- Neem kleine maaltijden en verdeel de maaltijden goed over de dag. Neem 3 kleine hoofdmaaltijden en 3 tot 4 kleine tussendoortjes.
- Eet rustig en kauw goed.
- Ga na het eten niet liggen. Blijf minimaal 1-2 uur rechtop zitten.
- Maak na de maaltijd een rustige wandeling.
- Draag geen strakke kleding.
-
Neem minder vet en vezels, deze kunnen uw klachten verergeren.
Verminder Kies hiervoor in de plaats vetrijke producten:
- producten rijk aan boter, olie, mayonaise, room (sauzen), slagroom
- koek, chocolade, bladerdeeg
- gefrituurde producten, snacks,
- vette kaas
wees zuinig met het gebruik van deze producten en / of kies de magere varianten. Vezelrijke producten
- volkorenbrood, brood met rozijnen/noten/zaden of pitten; harde broodkorsten,
- volkoren knäckebröd
- muesli
- zilvervliesrijst, volkorenpasta
- groenten als: asperges, bleekselderij, zuurkool, rabarber, snijbonen, draderige sperziebonen, grove doperwten, mais, champignons, alfalfa, taugé, artisjokken, Brusselse spruiten, peulvruchten (als bonen, kikkererwten, linzen) en grove rauwkost (als rauwe wortel, bloemkool, nerven van sla, andijvie)
- fruit als: fruit met pit en schil, bessen, partjes citrusvruchten (als sinaasappel, grapefruit, mandarijn), kokosproducten, gedroogde vruchten, rozijnen, vijgen, dadels, pruimen
- noten, pinda’s, zaden (als lijnzaden, psylliumzaden) pitten, zemelen
- (licht) bruinbrood (zonder zaden of pitten), wit brood
- witte rijst, witte pastasoorten
- goed gaar gekookte zachte groenten als wortels, broccoli, bloemkool, courgette, witlof, rode biet, pompoen of zoete aardappel. Bij ernstige klachten kunt u uw groenten pureren/ blenderen (gebruik om te verdunnen eventueel bouillon, melk of water).
- geschild fruit als appel, peer, perzik, banaan, aardbei, meloen of geperst citrusfruit. Bij ernstige klachten kunt u uw fruit pureren/ blenderen (gebruik om te verdunnen eventueel sap of water).
-
Vaste voedingsmiddelen blijven langer in de maag dan vloeibare voedingsmiddelen. Als uw klachten toenemen bij het eten van vaste voedingsmiddelen, kies dan geheel of gedeeltelijk voor vloeibare voedingsmiddelen, zoals pap, smoothie, gepureerd warm eten of maaltijdsoep.
-
Alcohol verergert de klachten.
-
Te hoge bloedsuikers remmen de maaglediging. Streef naar goede bloedsuikers.
-
Sommige voedingsmiddelen hebben (bijna) geen effect op hoe snel de maag zich leegt, maar kunnen wel klachten geven. Voorbeelden zijn koolzuurhoudende dranken, gasvormende producten als koolsoorten, paprika, prei, ui, knoflook, pittige kruiden en specerijen. Heeft u klachten van één of meer van deze voedingsmiddelen? Gebruik ze dan niet.
Vragen?
Heeft u naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog vragen? Stel deze aan uw diëtist.