Over de vettabel

De vettabel op deze pagina is een overzicht van voedingsmiddelen die vet bevatten. Hiermee kunt u berekenen hoeveel vet er in uw maaltijd of tussenmaaltijd zit. Zo kunt u zelf bepalen hoeveel pancreasenzympreparaten u per (tussen)maaltijd nodig heeft. lees meer

Over de vettabel

De vettabel op deze pagina is een overzicht van voedingsmiddelen die vet bevatten. Hiermee kunt u berekenen hoeveel vet er in uw maaltijd of tussenmaaltijd zit. Zo kunt u zelf bepalen hoeveel pancreasenzympreparaten u per (tussen)maaltijd nodig heeft. Het advies is om per 1 gram vet 1000-2000 eenheden lipase te gebruiken. Per persoon kan dit afwijken.

Bij welke voedingsmiddelen heeft u geen enzymen nodig?

Bij voedingsmiddelen die geen vet (en/of eiwit) bevatten, is het niet nodig enzymen in te nemen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Fruit en vruchtensap
  • Frisdrank, (vruchten-)limonades
  • Thee, koffie zonder melk
  • Bouillon
  • Harde snoepsoorten, zoals lolly’s, pepermunt, zuurtjes
  • Kauwgom, winegums, drop

Vettabel

Hieronder vindt u per maaltijd de tabellen met het aantal grammen vet per voedingsmiddel.
  • Hieronder vindt u de tabel met het aantal grammen vet per voedingsmiddel voor het ontbijt en de lunch.

    lees meer


    Vettabel ontbijt en lunch

    Voedingsmiddel

    portiegrootte/gewicht

    vet (gram)

    Brood

     

     

    beschuit

    1 stuks, 10g

    1

    broodje, wit, tarwe

    1 stuks, 50 g

    2

    croissant

    1 stuks, 40 g

    8

    knäckebröd / volkorenbeschuit

    1 stuks, 10 g

    1

    knäckebröd, lichtgewicht

    1 stuks, 5 g

    0

    muesli (krokant), met noten of chocolade

    1 eetlepel, 10g

    2

    muesli, naturel of met vruchten

    1 eetlepel, 10g

    1

    ontbijtkoek

    1 plak, 25 g

    0

    volkoren-, bruin- of witbrood

    1 snee, 35 g

    1

     

     

     

    Besmeerd met

     

     

    halvarine

    5 g

    2

    halvarine, dik

    10 g

    4

    margarine / roomboter

    5 g

    4

    margarine / roomboter, dik

    10 g

    8

     

     

     

    Belegsoorten

     

     

    chocoladehagelslag, puur / melk / wit

    voor 1 snee, 15 g

    2

    chocopasta, puur / melk / wit

    voor 1 snee, 15 g

    5

    ei, gebakken

    1 stuk

    9

    ei, gekookt

    1 stuk

    4

    hazelnootpasta

    voor 1 snee, 15 g

    5

    jam / vruchtenhagel / stroop / honing

    voor 1 snee, 15 g

    0

    kaas mager, 30+

    voor 1 snee, 20 g

    4

    kaas volvet, 48+

    voor 1 snee, 20 g

    6

    pindakaas

    voor 1 snee, 15 g

    9

    pindakaas, light

    voor 1 snee, 15 g

    6

    smeerkaas mager, 20+

    voor 1 snee, 15 g

    1

    smeerkaas volvet, 40+

    voor 1 snee, 15 g

    3

    vleeswaren, mager*

    voor 1 snee, 15 g

    1

    * ham / rollade / kipfilet / rookvlees / fricandeau / rosbief

    vleeswaren, vet (worstsoorten)

    voor 1 snee, 15 g

    4

     

     

     

    Zuivel - > kleinere inhoudsmaten?

     

     

    chocolademelk, halfvol

    1 beker, 200ml

    3

    chocolademelk, mager

    1 beker, 200ml

    1

    chocolademelk, vol

    1 kleine beker, 200 ml

    6

    karnemelk

    1 kleine beker, 200 ml

    0

    kwark, mager

    1 schaaltje, 150 ml

    0

    kwark, vol

    1 schaaltje, 150 ml

    12

    melk, halfvol

    1 kleine beker, 200 ml

    3

    melk, vol

    1 kleine beker, 200 ml

    7

    Optimel Drink

    1 beker, 200ml

    0

    roomijs

    2 bolletjes, 100 g

    11

    slagroom

    1 toef, 10 g

    3

    slagroomvla

    1 schaaltje, 150 ml

    8

    soja yoghurt

    1 schaaltje, 150 ml

    3

    sojadrink, light, alpro

    1 beker, 200ml

    2

    sojadrink, naturel

    1 beker, 200ml

    4

    sorbetijs

    2 bolletjes, 100 g

    0

    Vifit Drink

    1 beker, 200ml

    2

    vla, vol

    1 schaaltje, 150 ml

    4

    yoghurt, mager

    1 schaaltje, 150 ml

    0

    yoghurt, vol

    1 schaaltje, 150 ml

    4

     

     

     

    Fruit

     

     

    avocado

    halve, 90 g

    17

    gemiddeld stuk fruit

    vruchtenmoes/appelmoes

    1 portie

    1 portie

    0

    0


  • Vettabel warme maaltijd

    Vlees, bereid

     

     

    biefstuk / runderlap

    1 portie, 100 g

    3

    blinde vink / ribkarbonade / sukadelap

    1 portie, 75 g

    5

    entrecote

    1 portie, 100 g

    8

    gehaktbal

    1 stuks, 80 g

    16

    hamburger

    1 stuks, 70 g

    13

    hamlap

    1 portie, 100 g

    5

    Kipfilet

    Kip zonder vel

    1 portie, 100 g

    1 portie, 100 g

    4

    8

    rookworst

    1 stukje, 100 g

    27

    rookworst, mager

    1 stukje, 100g

    21

    slavink

    1 stuks, 80 g

    17

    spek, mager

    1 portie, 75 g

    27

    spek, vet

    1 portie, 75 g

    34

     

     

     

    Vegetarische vleesvervanging, bereid

     

     

    falafel

    1 portie, 100 g

    9

    tofu / tempé

    1 plak, 75 g

    5

    vegetarische hamburger

    1 stuks, 75 g

    7

    vegetarische schnitzel

    1 stuks, 90 g

    7

     

     

     

    Vis

     

     

    kibbeling

    1 portie, 145 g

    16

    makreel, gerookt / gestoomd

    op toastje, 10 g

    2

    paling, gerookt

    op toastje, 10 g

    3

    paling, gestoofd

    1 portie, 120 g

    15

    schol / kabeljauw / tilapia, gebakken

    1 portie, 100 g

    11

    vissticks

    4 stuks, 100 g

    13

    witte vis, mager, gestoofd

    1 portie, 100 g

    2

    zalm, gegrild

    1 portie, 100 g

    11

     

     

     

    Jus en sauzen

     

     

    currysaus

    1 eetlepel, 20 g

    0

    fritessaus

    1 eetlepel, 20 g

    7

    jus, gemiddeld vet

    1 sauslepel, 25 g

    9

    jus, mager

    1 sauslepel, 25 g

    6

    jus, vet

    1 sauslepel, 25 g

    18

    mayonaise

    pindasaus

    1 eetlepel, 20 g

    1 sauslepel, 30 g

    14

    4

     

     

     

     

    Aardappelen en variatie

     

     

    aardappelen / rijst / witte pasta

    1 opscheplepel, 50 g

    0

    aardappelen, gebakken

    1 opscheplepel, 50 g

    2

    frites, uit de frituur

    1opscheplepel, 50 g

    7

    frites, uit de oven of airfryer

    1 opscheplepel, 50 g

    4

    lasagne (met vlees en saus)

    1 bord, 400 g

    33

    nasi / bami

    1 opscheplepel, 50 g

    2

    pizza (met o.a. kaas)

    350 g

    34

    pizza (met vlees / kip)

    350 g

    32

     

     

     

    Groenten

     

     

    groenten zonder saus

    1 opscheplepel, 50 g

    0

    groenten, a la crème

    1 opscheplepel, 50 g

    2


  • Vettabel tussendoortjes

    Tussendoor, hartig

     

     

    bitterbal

    1 stuk, 15 g

    3

    borrelnootjes

    1 handje, 25 g

    8

    brie of kruidenkaas

    voor 1 toastje, 10 g

    3

    chips

    1 handje, 10 g

    3

    chips

    1 klein zakje, 25 g

    8

    chips, ovenbaked

    1 handje, 10 g

    1

    filet americain

    voor 1 toastje, 15 g

    3

    frikandel

    1 stuk, 75 g

    14

    hartige taart van bladerdeeg

    1 punt, 175 g

    32

    Japanse mix (zonder pinda’s)

    1 handje, 10 g

    1

    kaas, volvet

    1 blokje, 20 g

    6

    kroket

    1 stuk, 65 g

    11

    loempia

    1 stuk, 150 g

    12

    minipizza

    30 g

    3

    pinda’s

    1 eetlepel, 20 g

    10

    popcorn

    1 bakje, 50 g

    2

    salade

    voor 1 toastje, 15 g

    4

    saucijzenbroodje

    1 stuk, 70 g

    16

    studentenhaver

    1 eetlepel, 20 g

    6

    worst

    1 plakje, 15 g

    5

    worstenbroodje

    1 stuk, 75 g

    14

     

    Tussendoor, zoet

     

     

    appelbol / appelcarré

    1 stuk, 170 g

    20

    appelflap

    1 stuk, 100 g

    22

    appeltaart

    1 punt, 100 g

    9

    banketstaaf

    1 stukje, 25 g

    6

    biscuitje

    1 stuk, 5 g

    1

    biscuitje, chocolade

    1 stuk, 15 g

    3

    boterkoek

    1 blokje, 20 g

    5

    Bounty, klein

    1 stuk, 15 g

    4

    Bounty, reep

    1 stuk 55 g

    14

    cake

    1 plak, 30 g

    7

    cheesecake

    1 punt, 100 g

    22

    chocolade, melk / puur

    1 stukje, 50 g

    16

    drop, alle soorten

    1 handje

    0

    eierkoek

    1 kleine, 30 g

    1

    Evergreen

    1 stuk, 20 g

    2

    gevulde koek

    1 stuk, 60 g

    9

    koekje, speculaas / krakeling

    1 stuk, 10 g

    2

    koffiebroodje

    1 stuk, 75 g

    11

    kokosmakroon

    1 stuk, 50 g

    11

    kruimelvlaai

    1 punt, 110 g

    7

    kwarktaart

    1 punt, 115 g

    14

    Mars, klein

    1 stuk, 20 g

    3

    Mars, reep

    1 stuk, 60 g

    10

    Milky way, klein

    1 stuk, 15 g

    2

    Milky way, reep

    1 stuk, 25 g

    4

    mokkataart

    1 punt, 100 g

    27

    moorkop

    1 stuk, 100 g

    24

    oliebol

    1 stuk, 65 g

    6

    roze koek

    1 stuk, 55 g

    11

    slagroomtaart

    baklava

    spekkoek

    1 punt, 100 g

    1 stukje, 30 gram

    1 puntje, 25 gram

    19

    7

    8

    Snickers, klein

    1 stuk, 20 g

    5

    Snickers, reep

    1 stuk, 60 g

    14

    stroopwafel

    1 stuk, 30 g

    6

    Sultana, hartig

    1 stuk, 15 g

    2

    Sultana, zoet

    1 stuk, 13 g

    1

    tompouce

    1 stuk, 100 g

    17


  • Vettabel drink- en sondevoeding

    Er zijn diverse merken, soorten en inhoudsmaten verkrijgbaar voor drinkvoeding. Raadpleeg voor de hoeveelheid vet de verpakking van het product of raadpleeg uw diëtist.
    Drinkvoeding Eenheid/gewicht Vet (gram)
    Energierijke eiwitrijke drinkvoeding 1 flesje, 200 ml 11
    Energierijke drinkvoeding op melk-/yoghurtbasis 1 flesje, 200 ml 12
    Energierijke drinkvoeding op sapbasis 1 flesje, 200 ml 0
     
    Sondevoeding Eenheid/gewicht Vet (gram)
    Sondevoeding, melkbasis 1000 ml 39
    Sondevoeding, melkbasis met vezels 1000 ml 39
    Sondevoeding, melkbasis, eiwitverrijkt 1000 ml 49
    Sondevoeding, melkbasis, energieverrijkt 1000 ml 58
    Sondevoeding, sojabasis 1000 ml 39
    Geconcentreerd 500 ml 50

Berekenen hoeveelheid vet

Hier vindt u voorbeelden van hoe u kunt berekenen hoeveel vet er in uw maaltijd zit. Er staat ook aangegeven hoeveel enzymsupplementen u dan nodig heeft. lees meer

Berekenen hoeveelheid vet

Hieronder vindt u voorbeelden van het berekenen van de hoeveelheid vet in maaltijden en de hoeveelheid enzymsuppletie.
Ontbijt Gram vet
2 sneetjes brood 2
besmeerd met margarine 8
belegd met 1x kaas, 48+ 6
belegd met 1x jam of stroop 0
1 kleine beker volle melk (200 ml) 7
Totaal: 23
Benodigde enzymen 2-5 LD capsules of
  1-2 HD capsules

Tussendoor Gram vet
1 flesje energierijke drinkvoeding (melkbasis) 12
1 stroopwafel (40 g) 8
totaal: 20
Benodigde enzymen 2-4 LD capsules of
  1-2 HD capsules
 
Warme maaltijd Gram vet
1 schouderkarbonade (85 g) 15
1 lepel jus, gemiddeld vet (25 g) 12
4 opscheplepels groente (200 g) 0
4 opscheplepels gebakken aardappelen (200 g) 10
1 eetlepel mayonaise (20 g) 15
1 schaaltje vanillevla (150 ml) 4
totaal: 56
Benodigde enzymen 6-11 LD capsules of
  3-5 HD capsules

LD: laag gedoseerd preparaat (10.000 EH lipase)
HD: hoog gedoseerd preparaat (25.000 EH lipase)
  • Medewerkers
  • Intranet