Wat u wel en niet mag eten Tijdens het tyramine beperkt dieet

Niet toegestaan Beperkt toegestaan Toegestaan

Kaas:

  • Rauwmelkse kaas en lait cru
  • Smelt– en smeerkaas, rookkaas, boerenkaas
  • Buitenlandse kaassoorten zoals Brie, Camembert, Emmenthaler, Gorgonzola, Gruyere, Feta, Mascarpone
  • Oude overjarige Hollandse kaas, Geitenkaas, Schapenkaas
  • Kaasproducten zoals kaaschips, kaaszoutjes, kaaskoekjes, kaasburgers en kaassoufflés
  • Maximaal 2 plakken (=40 gram) van jong belegen, belegen en extra belegen Hollandse kaas zoals Goudse, Edammer, Maasdammer en Leidse kaas.
  • In plaats van 1 plak kaas kunt u maximaal 10 gram (1 eetlepel) Parmezaanse kaas of Zwitserse strooikaas nemen.
  • Jonge kaas zoals jonge Edammer, jonge Goudse, jonge Leidse, jonge Maasdammer en jonge Maaslander
  • Zachte verpakte kazen zoals verse kaas of kwark, Hüttenkäse, Ricotta, Cottage cheese, Mozzarella, cream cheese of roomkaas zoals Mon Chou, Boursin en Paturain

Gistproducten:

  • Producten die pure gist bevatten zoals
  • Marmite en Tartex
  • Vetamite gistextract pasta, VitamR gistextract
  • Reformartikelen die gist bevatten zoals biergist en brooddrank
 
  • Gist voor de bereiding van brood, taart en koekjes
  • Gistextract in soepen en sauzen in zakjes, blik of pot, aangezien deze een kleine hoeveelheid gistextract bevatten
  • Aromat
Vlees, vleesvervangers, vis, kip en ei
  • Rauw vlees, rauwe vis, rauw ei en ongare kip.
  • Gerookte kip
  • Gerookte vis zoals makreel en zalm
  • Gedroogde vis als bakkeljauw of stokvis
  • Gemarineerde zalm
  • Vlees met kaas als cordon bleu, hamburgers met kaas
  • Rookworst die niet fabrieksmatig is bereid
  • Trassi
  • Salami (max. 1 plak, 15 gram) of cervelaatworst (max. 1 plak, 15 gram) of rookvlees, rauwe ham (max. 15 gram) of worstsoorten die hierop lijken (max. 1 plak, 15 gram) of 1 portie paté van 15 gram of ansjovis van 15 gram
  • 1 verse Hollandse nieuwe uit de viswinkel
  • Alle soorten vlees en kip en vleeswaren behalve de genoemde onder “niet toegestaan” en “beperkt toegestaan”
  • Ei
  • Filet américain en ossenworst en rookworst (uitsluitend in fabrieksverpakking)
  • Zure haring (alleen uit pot gebruiken) en vis uit blik
  • Zeer verse en zeer koel bewaarde vis: gebakken, gestoofd of gegrild. Let hierop bij een visbuffet
  • Vleesvervangers op basis van noten, granen, soja, ei en Quorn en Valess producten
Niet toegestaan Beperkt toegestaan Toegestaan
Alcoholische en non-alcoholische dranken
  • Ongepasteuriseerde melk
  • Overige kruidenthee, thee met St. Janskruid of thee met gezondheidsclaim als goed voor bloeddruk, stofwisseling, stoelgang 
  • Chiantiwijn en champagne
  • Witte bieren of zware bieren zoals Belgisch bier
  • Kloosterbier, bier met extra gist, tapbier.
  • Zoethoutthee (max 0.5l vanwege de invloed op de bloeddruk)
  • Goede nachtrustthee(Zonnatura), max 1-2 kopjes
  • 1-2 glazen wijn of sterke dranken
  • 1-2 flesjes bier of alcoholvrij bier
  • Mousserende wijnen
  • (Soja)melk en karnemelk
  • Koffie
  • (Vruchten)thee en kruidenthee als kamille, kaneel, pepermunt, rooibos thee en groene thee, wintermelange 
  • Water
  • Frisdranken, vruchtensappen
  • Alcoholvrij bier
Groente en fruit
  • Zuurkool
 
  • Alle soorten
  • Gedroogd fruit
  • Ingemaakte groenten als augurken, zilverui, atjar tjampoer
Sojaproducten en gefermenteerde sauzen
  • Vissaus, tamari en overige gefermenteerde Oosterse (vis) sauzen
  • Tempé (gefermenteerd sojaproduct) max. 100 gram per dag, mits vers en verpakt
  • Sojasaus (ketjap) en producten die hierop lijken met mate (1 eetlepel per dag). Flesjes na openen max 3 maanden in de koelkast bewaren.
  • Satésaus bereid met sojasaus/ketjap
  • Tahoe, tofu en alle overige producten waarin soja is verwerkt
  • Heldere, gele en rode woksaus
Niet toegestaan  Beperkt toegestaan Toegestaan
Eénpansgerechten
  • Eénpansgerechten, pizza en gekoelde maaltijden die veel (>20gram) kaas of oude of buitenlandse kaassoorten bevatten of salami
  • Hamburgers, kip en visgerechten en maaltijdsalades die kaas bevatten
 
  • Eénpansgerechten zonder kaas, salami en andere producten die niet zijn toegestaan. Zorg bij deze producten ervoor dat bij het vervoer naar huis de temperatuur onder 10 graden Celsius blijft.
  • Thuis direct in de koelkast plaatsen en consumeren vóór de “tenminste houdbaar tot” datum (THT).
Nagerechten
  • Zelfgemaakte Tiramisu
  • Zelfgemaakte kefir en kefir gemaakt van schapen of geitenmelk
  • Max 150 ml fabrieksmatig gemaakte Kefir van koemelk
  • (Soja)vla, pudding, yoghurt, skyr yoghurt, biogarde, ijs
  • Tiramisu (kant en klaar verpakt)
  • Slagroom
Overigen
  • Reformartikelen zoals ginseng producten, St. Janskruid
  • Zuurdesembrood.
  • Vitaminepreparaten in dosering hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • L-tryptofaan
  • Sportvoedingspreparaten met weipoeder/aminozuren
  • Zoete en zoute drop vanwege invloed op de bloeddruk, max. 50 gram
  • Pindakaas
  • Jam
  • Hagelslag
  • Sandwichspread
  • Stroop
  • Producten met Probiotica
  • Noten en pinda’s
  • Instant noedels
  • Sportrepen
  • Noga
  • Marsepein
  • Bouillon tabletten
  • Boemboe
  • Boter
  • Crème fraiche
  • Kookroom en zure room

 


Over het diëet

Bij patiënten die MAO-remmers gebruiken kan tyramine in het voedsel de oorzaak zijn van een sterke stijging van de bloeddruk. Daarom moeten patiënten die worden behandeld met Parnate zich aan de volgende voorschriften van het zogenaamde “tyramine-beperkte dieet” houden. lees meer

Over het diëet

Bij patiënten die MAO-remmers gebruiken kan tyramine in het voedsel de oorzaak zijn van een sterke stijging van de bloeddruk. Daarom moeten patiënten die worden behandeld met Parnate zich aan de volgende voorschriften van het zogenaamde “tyramine-beperkte dieet” houden.
Tyramine komt van nature vooral voor in eiwitrijke producten die gemakkelijk kunnen bederven, zoals melkproducten, kaas, vlees (lever), vis (haring), eieren, gistproducten en gefermenteerde sojaproducten. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine. 

Algemene voedings-adviezen

Gebruik verse producten en bewaar deze niet te lang. Bewaar de voedingsmiddelen in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius. lees meer

Algemene voedings-adviezen

Verse producten

Gebruik verse producten en bewaar deze niet te lang. Bewaar de voedingsmiddelen in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius.

Melkproducten

Gebruik melkproducten vóór de op de verpakking vermelde uiterste consumptiedatum (THT). Na openen kunt u de melk(producten) nog maximaal 3 dagen gebruiken.

Kaas

Bewaar verpakte kaas na openen niet langer dan 2 weken in de koelkast, ook als is de houdbaarheidstermijn nog niet verlopen.

Vlees, vis en kip

Bereid vlees en vis zo snel mogelijk na aankoop. Ontdooi diepgevroren vlees, vis en kip altijd in de koelkast of magnetron en bereid daarna meteen.

Eieren

Bewaar eieren op een koele plaats (4-12 graden Celsius) en gebruik deze voor het einde van de houdbaarheidstermijn.

Bewaren

Bereide voedingsmiddelen dienen bij bewaring zo snel mogelijk te worden afgekoeld en in de koelkast te worden geplaatst.
Bewaar bereid vlees/vis/kip maximaal 24 uur in de koelkast (zie THT datum). Soep kunt u 24 uur na bereiding eten, als dit snel is afgekoeld en koel is bewaard.
Vleeswaren kunt u maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Zie de THT datum.

Stoppen Parnate

Stopt u met het gebruik van Parnate, blijf dit voedingsadvies dan nog 10 dagen volgen.

  • Medewerkers
  • Intranet