Over de afdeling Fysiotherapie
Het doel van fysiotherapie is dat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont, werkt of sport. De behandeling richt zich op de gevolgen van uw aandoening voor activiteiten in uw dagelijks leven. Fysiotherapie kan plaatsvinden tijdens een opname of op de polikliniek. lees meerOver de afdeling Fysiotherapie
Fysiotherapie tijdens opname
Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling kan uw arts de fysiotherapeut bij uw behandeling betrekken. In de meeste gevallen beginnen we zo snel mogelijk met fysiotherapie om verdere lichamelijke achteruitgang tegen te gaan. Ook kan de fysiotherapeut het valrisico in kaart brengen en meedenken over een geschikte ontslagbestemming. Afhankelijk van het behandeldoel kan behandeling elke dag of enkele dagen per week plaatsvinden.Poliklinische fysiotherapie
Binnen het ziekenhuis worden fysiotherapie (groeps)behandelingen gegeven in overleg met uw medisch specialist. Het is niet mogelijk om rechtstreeks doorverwezen te worden door uw huisarts. Uw behandelend specialist kan aanvullende informatie vragen aan de fysiotherapeut. Die doet lichamelijk onderzoek en specifieke testen om uw fysieke mogelijkheden en beperkingen vast te stellen. Aan de hand daarvan kunnen we een behandeladvies geven.Fysiotherapie binnen multidisciplinaire teams
De fysiotherapeut is onderdeel van uw multidisciplinaire team. Er wordt nauw samengewerkt door de artsen en therapeuten. De fysiotherapeut is binnen het multidisciplinaire team de expert op het gebied van bewegen.Wetenschappelijk onderzoek
De afdeling Fysiotherapie richt zich op hoofdprogramma's 'Verbetering van de zorg', 'Oncologie' en 'Vaatlijden'. lees meerWetenschappelijk onderzoek
In de hoofdprogramma’s en binnen Radboud Institute for Health Sciences hebben de paramedische vakgebieden een eigen onderzoeksdomein. Dit onderzoeksdomein richt zich vooral op de gevolgen van ziekten en op gezondheidsproblemen, zoals: stoornissen in functies, beperkingen in activiteiten, participatieproblemen en contextuele factoren (persoonlijke en omgevingsfactoren).De afdeling Fysiotherapie richt zich op hoofdprogramma's 'Verbetering van de zorg', 'Oncologie' en 'Vaatlijden'. Zie publicaties voor relevante en recente wetenschappelijke publicaties.
De drie hoofdlijnen wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Fysiotherapie zijn:
Beter uit Bed
'Beter uit bed' is een zorginnovatietraject waarbij geprobeerd wordt het houdings- en bewegingsgedrag te verbeteren en fysieke activiteit van patiënten te stimuleren met behulp van de ziekenhuisomgeving. Wetenschappelijk onderzoek bij het 'Beter uit bed'-project heeft als uiteindelijk doel de relatie tussen fysieke activiteit, fysiek functioneren en fysiek herstel gedurende de ziekenhuisopname te begrijpen.Lees meer over Beter uit Bed
Hoofd-hals oncologie
Het fysiotherapeutische onderzoek bij de patiënt met hoofd-hals oncologie richt zich op het identificeren van klinische variabelen en patiënt eigenschappen die een invloed hebben op nek en schouder functie na de medische behandeling. Dit heeft als uiteindelijk doel een behandelprogramma op maat te kunnen ontwikkelen en deze aan te kunnen bieden aan deze patiëntengroep.Radboud Amputatie Team
De onderzoekslijn Radboud Amputatie Team richt zich op het ontwikkelen en implementeren van klinisch toepasbare meetinstrumenten om het fysiek functioneren van patiënten met een beenamputatie te evalueren. Daarnaast wordt geprobeerd met wetenschappelijk onderzoek de volgende twee vragen te beantwoorden: 1) Wat is het effect van een osseointegratie beenprothese operatie op het fysiek functioneren van patiënten? 2) Welke factoren voorspellen verandering in het fysiek functioneren na een osseointegratie beenprothese operatie?Bekijk de pagina over osseointegratie
Fysiotherapie bij kritiek zieke patiënten
Kritiek zieke patiënten worden vaak behandeld op een Intensive Care (IC)-afdeling. Op deze afdeling bestaat de mogelijkheid om vitale functies te ondersteunen en, als dat nodig is, over te nemen.Tijdens deze behandeling ligt de patiënt langdurig in bed en beweegt niet of nauwelijks. Dit leidt tot (spier)zwakte waar een patiënt nog lang last van kan houden, soms tot lang na uit het ziekenhuis.
De laatste decennia zijn fysiotherapeuten een vast onderdeel geworden van het behandelteam op de IC-afdeling. Zij kunnen patiënten begeleiden bij het vroegtijdig starten met activeren en mobiliseren om (spier)zwakte te voorkomen.
De hoogtechnologische omgeving, de verschillende betrokken disciplines en de kwetsbare periode waarin zowel patiënten als naasten zich bevinden, maken de behandeling voor deze patiënten complex. In het Radboudumc doen we onderzoek naar innovaties binnen de Fysiotherapie om de behandeling zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften van de patiënt en zijn naasten.
Waarvoor kunt u bij ons terecht?
Fysiotherapie volwassenen
-
Het niet goed werken van de spieren in het gezicht wordt aangezichtsverlamming of facialisparese genoemd. Om dit te behandelen kunt verwezen worden voor de behandeling mimetherapie.
-
Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met klachten van het kauwstelsel. Deze klachten staan ook bekend onder de naam Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD).
Lees meer over de fysiotherapiebehandeling -
Bekijk het filmpje over spiegeltherapie van het Radboud Amputatie Team
-
Omdat bewegen goed is voor iedereen, heeft het Radboudumc het programma ENERGIEK ontwikkeld: Effectieve Neurologische Revalidatie Gericht op Inspanningstolerantie En Kwaliteit van leven.
Lees meer over het revalidatieprogramma -
Het Geriatrisch Diagnostisch Dagcentrum (GDD) richt zich op de oudere patiënt met lichamelijke, psychische en/of sociale problemen.
-
Mitochondriën bevinden zich in bijna elke cellen waaruit ons lichaam is opgebouwd. Een belangrijke functie van mitochondriën is het maken van energie; het zijn de 'energiefabrieken' van de cel.
Lees meer over mitochondriële aandoeningen -
Als u een neurologische aandoening of spierziekte heeft, kunnen we u behandelen op onze afdeling Revalidatie of doorverwijzen naar een revalidatiecentrum.
Lees meer over revalidatie bij neuromusculaire aandoeningen -
De prognose van Parkinson is per persoon heel verschillend, zowel qua tempo van achteruitgang als qua optreden van specifiek symptomen.
Lees meer over de Ziekte van Parkinson -
Neuralgische amyotrofie (NA) betekent letterlijk vertaald: een met zenuwpijn gepaard niet meer groeien van de spieren.
Lees meer over neuralgische amytrofie -
Bewegen vermindert de pijn, stijfheid en de zwelling van het gewricht. Als uw pols gebroken is geweest, dan helpt een goed oefenprogramma om snel weer de volledige controle over uw pols te krijgen.
Kinderfysiotherapie
-
Met kinderfysiotherapie laten we uw kind zo goed mogelijk functioneren binnen zijn eigen vermogen. We zijn gespecialiseerd in:
- Conditionele beperkingen
- Congenitale musculaire torticollis
- Juveniele Idiopathische Artritis (gewrichtsontsteking)
- Kinderen met een voorkeurshouding en/of scheve vorm van de schedel
- Motorische diagnostiek
- Motorische klachten waarbij geen medische oorzaak wordt gevonden of waar de oorzaak een relatie heeft met afwijkend gedrag
- Obstipatie-incontinentieklachten
- Schouderproblemen bij kinderen
- Spierziekten, neuromusculaire en stofwisselingsziektes
- Taaislijmziekte (cystic fibrosis)
- Urine-incontinentie
- Vaatmalformaties
- Vroeggeborenen
- Zeldzame aangeboren motorische ontwikkelingsproblemen, bijvoorbeeld Turner syndroom, Prader Willi syndroom, Noonan syndroom, Kleefstra syndroom, Koolen-de Vries syndroom.
-
Op de afdeling Kinderfysiotherapie hebben we een polikliniek die gericht is op eenmalig onderzoek van de motorische ontwikkeling. Hier komen kinderen van nul tot achttien jaar met ingewikkelde bewegingsproblemen. We stellen het motorische niveau van uw kind vast. En we analyseren beweging en gangbeeld.
Verwijzing
Uw kind krijgt een verwijzing naar deze polikliniek via de behandelend specialist.
Contact
Routes
Naar uw afspraak adres en route
Fysiotherapie Kinderen
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: Begane grond
Route: 790
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
mijnRadboud uw persoonlijke patiëntendossier
Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.
lees meer