Wat zijn de risico's?
Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meerWat zijn de risico's?
Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Houd daarom rekening met de volgende zaken:- Door het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen bent u vatbaarder voor infecties en kunnen deze ernstiger verlopen. U loopt mogelijk ook een verhoogd risico op bijzondere infecties, zoals tuberculose en buiktyfus. Hoe groot het risico is hangt af van veel factoren, waaronder welke chronische ziekte u heeft, welke geneesmiddelen u gebruikt, naar welke bestemming u gaat en hoe u reist.
- Het niveau van de medische zorg in veel (sub)tropische landen is lager dan in Nederland.
- Vaccins zijn soms minder werkzaam. Levend verzwakte vaccins (zoals het gele koorts vaccin of het tuberculosevaccin) kunnen niet toegediend worden. Een goede voorbereiding voor de reis is in ieder geval van groot belang.
- Reizigers naar het buitenland kunnen drager worden van bacteriën die verminderd gevoelig zijn voor reguliere antibiotica. De kans hierop is afhankelijk van de bestemming. Een besmetting levert meestal geen problemen op. Maar als iemand een infectie (bijvoorbeeld een urineweginfectie) oploopt, kan deze moeilijker te behandelen zijn en is soms ziekenhuisopname nodig.
Voor de reis
Uw bestemming
Bespreek voor het boeken van een reis met uw arts of de bestemming geschikt is om heen te gaan. lees meerUw bestemming
Bespreek voor het boeken van een reis met uw arts of de bestemming geschikt is om heen te gaan. Dit geldt zeker voor gebieden waar gele koorts voorkomt (delen van Afrika en Zuid-Amerika) en gebieden waar de kans op infecties hoger is, zoals bijvoorbeeld India.- bekijk hier de kaart met gebieden waar gele koorts voorkomt
- bekijk hier het vaccinatie- en preventieadvies per land
Vaccinaties die vaak gegeven worden
Vraag ruim van tevoren welke vaccinaties nodig zijn. De volgende vaccinaties worden vaak gegeven aan reizigers. lees meerVaccinaties die vaak gegeven worden
-
DTP vaccin tegen difterie, tetanus en polio. Dit vaccin moet iedere 10 jaar herhaald worden. Dit vaccin kan veilig worden toegediend aan mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Na een verwonding zijn, ondanks de vaccinatie, nog aanvullende maatregelen nodig. Dit omdat u niet kan vertrouwen op de bescherming van de vaccinatie, vanwege het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen. Overleg met uw huisarts (bij een verwonding in Nederland) of met de alarmcentrale voor eventuele extra maatregelen na een verwonding.
-
Na het doormaken van de waterpokken (varicella zoster) blijft het zoster-virus in de zenuwbanen aanwezig. Het virus kan later weer actief worden en veroorzaakt dan gordelroos. Het risico op gordelroos is verhoogd bij gebruik van sommige afweer onderdrukkende medicijnen. Per 2019 is er een nieuw geïnactiveerd herpes zoster vaccin (Shingrix), dat veilig gegeven kan worden voor preventie van gordelroos bij patiënten die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken. Shingrix wordt 2x gegeven met een minimale interval van 2 maanden. Het vaccin wordt alleen bij specifieke groepen vergoed.
-
Hepatitis A wordt vooral overgedragen via besmet voedsel of water en veroorzaakt geelzucht. Dit vaccin kan veilig worden toegediend aan mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. 4 tot 6 weken na toediening van het vaccin moet via bloedonderzoek wel bepaald worden of voldoende antistoffen aangemaakt zijn (titer). Als dit niet het geval is, kunnen kant en klare antistoffen tegen hepatitis A (‘immunoglobulines’) toegediend worden voor vertrek. Ook herhaling van het hepatitis A vaccin leidt soms tot vorming van voldoende antistoffen.
-
Buiktyfus wordt veroorzaakt door een salmonella bacterie en kan koorts, hoofdpijn en buikklachten veroorzaken. Het vaccin beschermt niet volledig tegen buiktyfus. Er zijn 2 buiktyfusvaccins: één wordt toegediend via injectie en de ander in de vorm van capsules. De capsules zijn niet geschikt voor mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken omdat deze levende bacteriën bevatten.
-
Dit is een levend verzwakt vaccin en kan niet toegediend worden als u afweeronderdrukkende medicatie gebruikt. Landen kunnen verplichten dat u gevaccineerd bent. Als u toch reist naar een gebied waar de gele koorts vaccinatie aanbevolen of verplicht is, kan uw arts een medische verklaring meegeven (deze verklaring verplicht landen niet om u toe te laten). Ook kan het vaccin worden toegediend na tijdelijk staken van de afweeronderdrukkende medicatie (vaak 3 maanden, soms langer). U moet daarna nog eens 3‐4 weken wachten voordat u de afweeronderdrukkende medicijnen kunt hervatten.
-
HPV is een virus dat veel voorkomt en wordt overgedragen via seksueel contact. Er bestaan verschillende typen van het virus. Baarmoederhalskanker is de meest voorkomende vorm van kanker veroorzaakt door HPV. Sinds 2009 krijgen meisjes van 13 deze vaccinatie via het RVP (Rijksvaccinatieprogramma). Vanaf 2022 komen ook jongens hiervoor in aanmerking. Het gebruik van afweer onderdrukkende medicijnen kan het risico op kanker door HPV verhogen. Daarom wordt HPV vaccinatie bij vrouwen tot 26 jaar overwogen, zeker bij vrouwen met SLE of IBD. Deze vaccinatie wordt buiten het RVP niet vergoedt.
-
Rabiës (hondsdolheid) is een virus dat wordt overgedragen door een beet, krab of lik van een besmet dier (met name honden, vleermuizen en apen). Vaccinatie bestaat uit een serie van 3 injecties die over 3 à 4 weken worden toegediend. Afweeronderdrukkende medicijnen kunnen de werkzaamheid van het vaccin verminderen en daarom is ook bij mensen die voor de reis gevaccineerd zijn antiserum en een reeks extra vaccinaties nodig na een beet.
-
Pneumokokken zijn een belangrijke verwekker van longontsteking. De kans op infecties met pneumokokken is verhoogd bij afweer onderdrukkende medicijnen. Het RIVM adviseert aan iedereen die afweer onderdrukkende medicijnen gebruikt de vaccinatie(s) tegen pneumokokken te nemen. Het eenmalige vaccin Prevenar 13 wordt niet altijd vergoed door de verzekering. Het vaccin Pneumovax 23 (dat gegeven wordt met een minimale interval van 2 maanden na de Prevenar 13), wordt wel vergoed door de verzekering en wordt elke 5 jaar herhaald. Beide vaccins kunnen veilig worden toegediend aan mensen die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken.
-
Griep (influenza) kan ernstiger verlopen bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. In de tropen komt griep vaak gedurende het hele jaar voor. Bescherming door de jaarlijkse griepprik via de huisarts is daarom belangrijk. Het griepvaccin kan ook veilig worden toegediend aan mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken.
-
Diarree is één van de meest voorkomende ongemakken tijdens een reis. Dit kan ernstiger verlopen bij het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen en daarom wordt een antibioticumkuur meegegeven. Zie voor meer informatie onder ‘tijdens de reis’. Neem ook Loperamide (diarreeremmer) en ORS mee (suiker/zoutcombinatie), verkrijgbaar bij drogist en apotheek, voor het voorkomen van uitdroging.
-
Verschillende tropische infecties, zoals dengue en malaria, worden door muggen overgedragen. Neem daarom DEET 30‐50% (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) en eventueel een klamboe (vooral in malariagebieden) mee. DEET is vaak slecht verkrijgbaar in het buitenland. U kunt ook een natural-spray gebruiken, met lemon-eucalyptus. Deze werkt net zo effectief als een gel of spray met DEET. Let op: muggensprays/gels werken zonnebrandcrème tegen, laat deze 40 minuten intrekken voordat u deze middelen aanbrengt.
-
Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die de lever en rode bloedcellen infecteren. Onbehandelde malaria kan leiden tot ernstige ziekte en overlijden. Bescherming vindt plaats door het voorkomen van muggenbeten en het innemen van antimalariamiddelen. De adviezen over het wel of niet innemen van antimalariamiddelen verschillen per regio.
Verdere voorbereiding
Waar moet u nog meer rekening mee houden? Denk onder andere aan reisverzekering, medicijnenoverzicht, medische gegevens en landeninformatie. lees meerVerdere voorbereiding
-
Een reisverzekering waarbij extra medische kosten en eventuele repatriëring zijn gedekt, is essentieel. Overleg zo nodig met uw reisverzekering en neem al voor de reis contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering om te informeren naar plekken met goede zorg in het land van bestemming.
-
Vraag uw apotheek om een overzicht van uw medicijnen. Voor sommige medicijnen is ook een medische verklaring nodig als het onder de opiumwet valt.
- Bekijk wat onder de opiumwet valt op de website van het CAK
Het is verstandig om een bescheiden reisapotheek mee te nemen.- Meer informatie vindt u op Radboud Travel Clinic
-
Neem ook de contactgegevens van uw behandeld arts mee en zo nodig een brief met relevante medische informatie. Via mijnRadboud kunt u in een beveiligde digitale omgeving overal ter wereld uw persoonlijke medisch dossier raadplegen.
-
- Informatie over de veiligheidssituatie in het land van bestemming vindt u via Nederland Wereldwijd
- Download de ‘SOS MediTolk App’ voor medische taalhulp voor reizigers.
- Ga na wat het alarmnummer is en het nummer van de ambassade/het consulaat in het land van bestemming.
Tijdens de reis
Lees hier waar u rekening mee moet houden om ziektes te voorkomen tijdens de reis. lees meerNa de reis
Neem altijd direct contact op als u na uw reis koorts krijgt. Overleg met uw behandelend specialist in welke gevallen onderzoek naar tuberculose, malaria of worminfecties nodig is. lees meerNa de reis
- Bij koorts kan er sprake zijn van een tropische infectie. Zeker als u in een malariagebied bent geweest, moet tot 3 maanden na terugkeer malaria worden uitgesloten. Neem daarom bij koorts direct contact op met een arts.
- Meestal is het niet nodig om onderzoek te doen naar infecties als u geen klachten heeft. Afhankelijk van uw bestemming en de duur en aard van uw reis is onderzoek naar tuberculose en bepaalde worminfecties soms wel nodig. Meld uw behandelend specialist dat u in de tropen geweest bent en bespreek of aanvullende testen nodig zijn.