Compacte campus
Bij het Radboudumc bouwen we aan de toekomst. Het 'masterplan’ vormt hiervoor de blauwdruk. Centraal in dit plan staat de herordening van de complete campus waarin zorg, onderwijs en onderzoek een plek hebben én met elkaar verbonden zijn.
lees meerHet laatste nieuws
Lees mee en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt rondom onze nieuwe gebouwen.
Actuele bouwprojecten
Met de verschillende bouwprojecten dragen we bij aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg nu én in de toekomst.
-
We bundelen patiëntenzorg- en onderzoekslaboratoria voor een compacte campus, om onze lab-omgeving te professionaliseren en kliniek met onderzoek te verbinden.
lees meer
Renovatie laboratoria
In ons streven naar een compacte campus zullen er de komende jaren veel laboratoria gaan verhuizen. Dit geldt voor zowel de patiëntenzorg- als onderzoekslaboratoria. Dit is ook nodig om de huisvesting van de labs te laten voldoen aan alle nieuwste (arbo)eisen. Daarnaast zorgen we zo voor een flexibele indeling. We gaan de laboratoria dynamisch ordenen en bundelen rond onderwerpen van onderzoek. De lab-omgeving wordt daarmee professioneler, en er komen ontmoetingsgebieden om kliniek en onderzoek verder te verbinden.
Masterplan
We volgen het masterplan en gaan voorzieningen concentreren (denk aan vriesfaciliteiten, cleanrooms, isotopen en laboratoriumondersteuning). Werkplekken, overleg- en vergaderruimte en voorzieningen e.a. worden gedeeld volgens het principe van ‘Bezit naar gebruik’. Zo'n verandering vraagt om een andere manier van (samen)werken.
Researchtoren
De onderzoekslaboratoria in de Researchtoren worden de komende tijd intensief gerenoveerd. Dit doen we uiteraard op duurzame wijze. Zo komt er bijvoorbeeld een vliesgevel, deze isoleert beter en laat minder warmte en koude door. Naast de bouwkundige aanpassingen krijgt het gebouw een technische upgrade waaronder de luchtbehandeling.
De renovatie van de Researchtoren gaat in twee fases en start in maart 2024 met laag 3. Vandaar gaan we verdieping voor verdieping naar de begane grond. In de tweede fase is het de beurt aan de lagen 5 tot en met 8. Iedere fase begint en eindigt met een verhuizing. Begin 2026 is het gebouw volledig gerenoveerd. De renovatie vindt plaats in een complexe hoogwaardige lab-omgeving met ruimtes waarin (deels) nog gewoon gewerkt wordt.
De nieuwe ingang van de Researchtoren wordt door het transparante en open karakter de plek voor ontmoeting. Het biedt ruimte aan een hub en buiten komen er zitjes. Mede door de hub kan de ruimte in de huidige Researchtoren worden geoptimaliseerd en functioneel worden gebruik. Het buitenterras op de 8e verdieping van de Researchtoren zal na de renovatie niet meer worden opengesteld.Gebouw F
In gebouw F (Amalia kinderziekenhuis) worden op de 3e en 4e verdieping nieuwe laboratoria ten behoeve van de patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs gerealiseerd. Ook deze ingrijpende renovatie verloopt gefaseerd.
Omdat we werkplekken delen is de uitwisselbaarheid nog belangrijker en komen er in verhouding veel zit/sta werkplekken. Daar waar mogelijk richten we circulair in. Als dat niet kan dan wordt er gewerkt met duurzame materialen. Zo worden de nieuwe onderstellen van tafels bijvoorbeeld gemaakt van ongeveer 80% gerecycled staal en hebben nieuwe bladen een kern van 100% gerecycled spaanplaat. De verschillende verdiepingen in gebouw F zullen een geheel vormen. Dat klinkt logisch maar de look&feel van een laboratorium is natuurlijk heel anders dan die van een zorgomgeving voor de kinderen van het Amalia, terwijl ze wel in hetzelfde gebouw gehuisvest zijn. Daarom kiezen we naast een passend kleurenpallet steeds voor een bepaald thema. Zo komt de dynamiek en eigenheid van de afdeling terug in de inrichting. Eind 2025 wordt dit project afgerond.
Gebouw D/E
Op de vierde verdieping van de gebouwen D en E komen onderzoekslaboratoria. In de loop van 2024 verwachten we het definitieve ontwerp ervan vast te stellen.
-
Op de plaats van de voormalige vijver van de Researchtoren komt de nieuwe huisvesting van de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) en de Centrale Scopen Desinfectie (CSD).
lees meer
Nieuwbouw Centrale Sterilisatieafdeling
Op de plaats van de voormalige vijver van de Researchtoren komt de nieuwe huisvesting van de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) en de Centrale Scopen Desinfectie (CSD). Door het samengaan van de afdelingen is er behoefte aan een andere indeling van de ruimtes. Daarnaast is de apparatuur toe aan vervanging. Omdat dit op de bestaande locatie niet mogelijk was, is in lijn met het Masterplan uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw. Het gebouw krijgt een oppervlakte van maximaal 1.995 m2.
Modernste CSA/CSD van Nederland
Op de CSA/CSD worden herbruikbare medische hulpmiddelen volgens de hoogste kwaliteitseisen gereinigd, gecontroleerd, samengesteld, verpakt, gesteriliseerd en weer vrijgegeven voor gebruik. De nieuwbouw wordt van innovatieve technieken en apparatuur voorzien om dit met oog voor duurzame inzetbaarheid van mensen en middelen te doen. Voor transportkarren komen bijvoorbeeld ontlaad- en belaadstations en de karrenwasinstallatie wordt automatisch beladen. Een automatisch geleid voertuig zorgt voor de belading van de autoclaaf die volautomatisch gestart en ontladen wordt. Het beperken van de fysieke belasting van medewerkers met inachtneming van voldoende gezonde beweging is ook in de inrichting het uitgangspunt. Er is veel aandacht voor omgevingskleuren en LEAN inrichting van de eigen werkplek. Techniek en omgevingsklimaat samen zorgen ervoor dat hier de modernste CSA/CSD van Nederland realiseren.
Nieuwe ingang
Op het gebouw komt ook de nieuwe ingang van de Researchtoren. De transparante hal geeft de Researchtoren een prominentere plek aan het Geert Grooteplein, en zorgt voor verbinding van de binnen- en buitenwereld. De karakteristieke luifel, aan de onderzijde bekleed met houten latten die naar binnen doorlopen, voegt een herkenbaar architectonisch element toe aan het gebouw.
-
Begin 2023 zijn de meeste gebouwen aan de westflank verlaten en kan er gestart worden met de sloop. Uiteraard doen we dit duurzaam, op circulaire wijze.
lees meer -
Vanaf 2023 tot en met 2028 worden de gebouwen die tezamen het Studiecentrum vormen, gerenoveerd. De focus ligt hierbij op een prettige omgeving voor studenten om te studeren en ontmoeten.
lees meer
Renovatie studiecentrum
Monumentale karakter blijft behouden
Vanaf 2023 tot en met 2028 worden de gebouwen die tezamen het Studiecentrum vormen, gerenoveerd. In het Studiecentrum worden onderwijsfuncties, staffuncties en het museum voor anatomie en pathologie gehuisvest. Met deze renovatie worden de gebouwen weer passend gemaakt aan de hedendaagse eisen en die onder andere het curriculum hieraan stelt. Met de renovatie wordt gefocust op een prettige omgeving voor studenten waar ze kunnen studeren en ontmoeten.
De zes gebouwen die het Studiecentrum vormen, hebben monumentale waarde, staan op een cruciale plaats op de campus van het Radboudumc en zijn integraal opgenomen in het Masterplan voor de huisvesting van het Radboudumc. Dit maakt het verbinden van onderwijs, onderzoek en zorg op een unieke wijze mogelijk. Het monumentale karakter van de gebouwen blijft behouden.
-
Diverse oude gebouwen maken plaats voor natuur. Zo vind je op de campus steeds meer daktuinen, moswanden in de gebouwen, landschapsparken en meer.
lees meer -
In de afgelopen jaren is er al heel wat verbouwd op het Radboudumc terrein. Lees meer over onze gerealiseerde projecten.
lees meer
Slimme technologie
Goede zorg en slimme technologie gaan hand in hand in het Radboudumc. Maar hoe zorgen slimme digitale toepassingen ervoor dat opgenomen patiënten ook meer regie krijgen over hun omgeving, en zorgverleners meer tijd krijgen voor patiënten?
lees meerSlimme technologie
In het ziekenhuis van de toekomst draait het om zorg op maat, zo efficiënt en plezierig mogelijk. Slimme digitale toepassingen maken het verschil. Daarom kijken we in onze huisvestingsplannen niet alleen naar bestaande technologieën, maar ook naar de effecten van opkomende technologieën die zich al in andere ziekenhuizen en/of sectoren hebben bewezen. Zoals het 'Track & Trace'-systeem waarmee we straks snel kunnen zien waar medische apparaten staan, of de mogelijkheid dat patiënten straks zelf, vanuit bed, de verlichting, temperatuur en gordijnen kunnen bedienen. Zo creëren we een zorgomgeving die patiënten meer autonomie geeft en zorgprofessionals helpt om hun werk optimaal te verrichten.
Klik hier voor meer informatie over Smart Hospital en een blik in de patiëntenkamer van de toekomst.
Anders georganiseerd
Betere zorg, slimmere zorgprocessen met meer autonomie voor de patiënt. Een dergelijke verandering vraagt veel van de hele organisatie. Daarom worden medewerkers en patiënten nadrukkelijk betrokken bij het maken van de plannen.