Over de verpleegafdelingen C5
U kunt opgenomen worden op één van de verpleegafdelingen van C5 voor onderzoek, behandeling of een operatie voor de specialismen: Chirurgische Oncologie, Maag-, Darm-, en Leverziekten, Urologie en Gynaecologie en Kort verblijf. De afdeling is onderverdeeld in 5 teams die onder andere bestaan uit gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen.
Op de afdelingen maken we gebruik van 4-persoonskamers en 1-persoonskamers. U mag uw voorkeur kenbaar maken. Afhankelijk van de beschikbaarheid en uw medische conditie wijzen wij de kamers toe.
Uw opname bij het Radboudumc
Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.
Naar uw afdeling op de verpleegafdeling
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 5
Route: 751
Naar uw afdeling op de verpleegafdeling
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Contact Verpleegafdelingen C5
Bereikbaar van 7.30-16.30 uur. Buiten deze tijden is de afdeling alleen te bereiken voor spoedvragen.
(024) 361 34 38
Op de afdeling
U wordt opgenomen voor een onderzoek of behandeling
Samen met uw arts heeft u besloten tot een opname op één van de verpleegafdelingen voor een onderzoek of behandeling. U leest hier hoe dit verloopt.
lees meerU wordt opgenomen voor een onderzoek of behandeling
Samen met uw arts heeft u besloten tot een opname op één van de verpleegafdelingen voor een onderzoek of behandeling. In de meeste gevallen wordt u gebeld door het planningsbureau om de datum en het tijdstip van opname af te spreken. Dit kan kort (één of enkele dagen) vóór de opname zijn. Eventuele wijzigingen in de opnamedatum of -tijd geeft de afdelingssecretaresse aan u door.
Komt u voor een geplande behandeling bij Radiologie of het Endoscopie centrum, dan krijgt u een schriftelijke uitnodiging.
Op de opnamedag kunt u zich melden bij de secretaresse van ontvangstbalie. U kunt uw eigen dekbed en kussen meenemen als u dat wilt. Daarnaast kunt u tijdens uw opname gewoon uw eigen kleding dragen.
U wordt opgenomen voor een operatie
Het is mogelijk dat u een dag vóór de operatie wordt opgenomen of dat u nuchter wordt opgenomen op de dag van de operatie.
lees meerU wordt opgenomen voor een operatie
Het is mogelijk dat u een dag vóór de operatie wordt opgenomen of dat u nuchter wordt opgenomen op de dag van de operatie. Dit is afhankelijk van de voorbereiding die nodig is voor uw onderzoek of behandeling. We informeren u vooraf over uw opnamedag en -tijd.
Opname één dag voor de operatie
Het kan voorkomen dat u voor uw onderzoek of behandeling speciale voorbereiding nodig heeft. Hiervoor wordt u dan een dag van tevoren opgenomen. U mag zich op de afgesproken datum en tijd melden bij de afdelingssecretaresse.
Na ontvangst op de afdeling worden uw gegevens gecontroleerd. Hierna voert de afdelingsverpleegkundige een opnamegesprek met uw. Hierin geeft de verpleegkundige u aanvullende uitleg over uw opname en heeft u natuurlijk de gelegenheid om zelf vragen te stellen.
Na het gesprek meet de verpleegkundige uw bloeddruk, en kan het zijn dat we lichamelijk onderzoek verrichten of bloed afnemen. In de loop van de dag komt de zaalarts en/of chirurg kennismaken en kunt u de laatste vragen stellen.
Als de operatiedag op een maandag valt, kan het zijn dat u op zondagavond om 20.00 uur op de afdeling wordt verwacht.
Opname op de dag van operatie (nuchter)
Als u op de dag van operatie opgenomen wordt, noemen we dit een nuchtere opname. Nuchter betekent dat u minimaal 6 uur voor de operatie niets meer gegeten heeft.
De dag voor uw opname belt de zaalarts van de verpleegafdeling u. Dit is vaak tussen 14.00 en 16.00 uur. De zaalarts geeft aan hoe laat u de volgende dag op de afdeling wordt verwacht en neemt met u een aantal medische vragen door. Als u op maandag geopereerd wordt, dan belt de zaalarts u op vrijdag.
Het opnametijdstip is afhankelijk van een aantal dingen:
- het tijdstip van uw operatie
- et tijdstip van de operatie die vóór uw operatie gepland staat
- eventuele voorbereidingen die op de afdeling moeten plaatsvinden voor uw operatie
Als u op het operatieprogramma als 2e gepland staat (bijvoorbeeld om 13.00 uur) dan wordt u om 8.00 uur verwacht, zodat u al aanwezig bent als een eerder geplande operatie door omstandigheden niet doorgaat.
Nuchterbeleid
Minimaal 6 uur voor de operatie moet u nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat u niet meer heeft gegeten. Drinken mag tot 2 uur voor operatie, maar alleen heldere dranken zoals: thee (zonder melk), sap zonder pulp, water of aanmaaklimonade. Een lege maag is belangrijk om te voorkomen dat u zich tijdens de operatie verslikt en er maaginhoud naar uw longen gaat.
Het kan ook betekenen dat u moet stoppen met het slikken van bepaalde medicijnen. Dit heeft de anesthesist aangegeven tijdens de poli-afspraak. Dit controleren we nogmaals tijdens het opnamegesprek.
Leefregels na ontslag
U bent opgenomen (geweest) op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc. Op deze pagina vindt u informatie en leefregels over de periode na de operatie. Het belangrijkste advies is: “Luister goed naar uw lichaam”.
lees meerContinu meten van vitale waarden ViSi Mobile
Op onze verpleegafdelingen gebruiken we apparatuur om doorlopend uw belangrijke vitale waarden te meten, zoals uw bloeddruk, hartslag en ademhaling.
lees meerBezoek
Op de verpleegafdelingen zijn geen vaste bezoektijden. Uw bezoek is de hele dag welkom. Uiteraard heeft u te maken met medische en verpleegkundige handelingen en deelt u soms de kamer met andere patiënten. Om ervoor te zorgen dat iedereen van bezoek kan genieten, vragen wij u met het volgende rekening te houden:
- Medische zorg gaat altijd voor. Stem met uw bezoek en de verpleging af op welk moment uw bezoek het beste kan komen.
- Vanwege privacy kan uw bezoek worden gevraagd de kamer even te verlaten.
- Houd er rekening mee dat u en uw kamergenoten voldoende rust nodig hebben.
- Eventueel kunt u de kamer met uw bezoek verlaten. Als u de afdeling wilt verlaten, zouden we het prettig vinden als u de verpleegkundige hiervan op de hoogte stelt.
Temperatuurmeting na ontslag
Tijdens de opname werd uw lichaamstemperatuur dagelijks gemeten. Na ontslag vragen wij u dit zelf te doen op deze pagina vindt u informatie over het meten van de lichaamstemperatuur.
lees meerTemperatuurmeting na ontslag
-
Na een operatie bestaat er een kans op infectie. Koorts is dan een van de eerste waarschuwingssignalen. Als u koorts heeft, is het daarom belangrijk om contact op te nemen met de verpleegafdeling of met uw huisarts.
-
Meet de temperatuur een keer per dag. Meet uw temperatuur ook als u een koude rilling heeft of wanneer u zich ziek voelt. Uw lichaamstemperatuur verandert tijdens de dag. Probeer daarom uw temperatuur op een vast moment van de dag te meten.
-
Er zijn verschillende manieren om uw temperatuur te meten. Afhankelijk van uw aandoening kunnen sommige methoden voor u minder geschikt zijn.
Rectale temperatuurmeting
- Gebruik vaseline op de thermometer om deze makkelijker in te kunnen brengen.
- Maak geen gebruik van rectale temperatuurmeting als u geopereerd bent aan anus of rectum, last van aambeien heeft of een verhoogde neiging tot bloeden.
Orale temperatuurmeting
- Bij meten van temperatuur in de mond houdt u de thermometer onder de tong.
- Het eten van warme of koude dranken en roken kan de temperatuur in de mond beïnvloeden. Houd hier rekening mee als u uw temperatuur meet.
Temperatuurmeting in het oor
- Er kan een klein temperatuurverschil bestaan tussen het linker en het rechter oor. Meet daarom altijd in hetzelfde oor.
- Als u een hoofdtelefoon gedragen heeft of op een oor geslapen heeft, dan kan dit de temperatuur nog een tijdje beïnvloeden.
Temperatuurmeting onder de oksel
- Natte oksels kunnen de meting beïnvloeden. Maak uw oksel voor het meten eerst droog met een tissue.
-
Neem contact op met de verpleegafdeling of uw huisarts als u een temperatuur meet van:
- 38 graden of hoger met verschijnselen van ziek voelen
- boven de 38.5 graden