Over de verpleegafdeling Urologie en Gynaecologie
Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling. Urologische patiënten verblijven samen met de patiënten van Gynaecologie op één afdeling.
lees meerOver de verpleegafdeling Urologie en Gynaecologie
Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling. Urologische patiënten verblijven samen met de patiënten van Gynaecologie op één afdeling. Op de Verpleegafdeling Urologie en Gynaecologie werken artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers nauw samen om u de best mogelijke zorg te geven. De afdeling heeft 25 verpleegplaatsen, 12 bedden in meerpersoons kamers en 13 bedden in eenpersoonskamers. Afhankelijk van uw behandeling krijgt u een één- of meerpersoonskamer.
Urologie
Functionele Urologie
De pijler Functionele Urologie legt zich met name toe op problemen met niet goed kunnen plassen en de plas niet op kunnen houden (incontinentie). Dit komt bij verschillende patiëntengroepen voor die alle een specifieke aanpak nodig hebben. lees meerUrologische Oncologie
De pijler Urologische Oncologie spoort kwaadaardige afwijkingen in het urogenitale stelsel op.
lees meerMinimaal invasieve en laparoscopische urologie
Bij Minimaal invasieve en laparoscopische urologie gebruiken we de nieuwste onderzoeks- en behandelingstechnieken die voor u zo min mogelijk ingrijpend zijn. lees meerMinimaal invasieve en laparoscopische urologie
-
Patiënten met bijnierafwijkingen kunnen terecht in het Bijniercentrum. Daarin werkt de afdeling Urologie nauw samen met andere afdelingen in het Radboudumc. Als uw bijnier verwijderd moet worden, kan de afdeling Urologie dit doen via een kijkoperatie (laparoscopie). Normaal gesproken gaat zo'n kijkoperatie via de buik, maar in sommige gevallen kunnen we ook via de rug opereren. Dit is minder belastend waardoor u sneller herstelt. Kijk voor meer informatie op de pagina over het sneltraject bijnierchirurgie.
Meer informatie over Radboudumc Expertisecentrum Bijnierziekten. -
Bij mannen boven de vijftig jaar groeit de prostaat geleidelijk. Hoewel dit heel normaal is, zorgt het bij veel mannen voor plasklachten. Afdeling Urologie heeft veel expertise bij de behandeling van goedaardige prostaatvergroting.
Meer informatie over prostaatvergroting.
Goedaardige prostaatvergroting kunnen we op verschillende manieren behandelen:- Green Light Laser (laserbehandeling van de prostaat)
- TURP (wegschrapen van weefsel via de plasbuis)
- Hryntschak-procedure (verwijdering klierweefsel van de prostaat).
- TUMT-behandeling (warmtebehandeling van de prostaat): als uw behandelend arts deze behandeling voorstelt, verwijst hij u door naar de behandelkliniek Andros. Andros werkt nauw samen met onze afdeling
-
Als u een nier wilt doneren, kunt u terecht bij het Living Related niertransplantatie-programma. Afdeling Urologie voert de operatie uit. Via een laparascopische (kijk)operatie maken we de nier los. Om de nier naar buiten te brengen, maken we een snede boven uw schaambeen.
Meer over nierdonatie door een levende donor. -
Stenen in uw nier of urineleider kunnen u veel pijn bezorgen. Ze ontstaan doordat ons eten te veel dierlijk eiwit en zout bevat. Daardoor is onze urine te zout en te zuur en slaan steenvormende zouten makkelijker in onze urine neer. Bovendien kunnen bepaalde eiwitten hierdoor hun werk niet goed doen. Deze eiwitten moeten ervoor zorgen dat de zoutkristallen niet kunnen samenklonteren tot echte steentjes.
Meer informatie over nierstenen.
In het Nijmeegs Kenniscentrum Nierstenen behandelen we stenen in uw nier of urineleider. We hebben een verkort behandeltraject voor niersteenvergruizende behandelingen en voor complexe en terugkerende steenproblematiek.
Meer informatie over de polikliniek Nierstenen. -
Uw urineleider kan vernauwd raken, waardoor urine niet meer goed kan afvloeien. Er ontstaat dan een ophoping (stuwing). Mogelijke oorzaken zijn:
- problemen in de urineleider zelf (bijvoorbeeld stenen)
- problemen in de wand van de urineleider (bijvoorbeeld door infectie);
- druk van buitenaf op de urineleider (bijvoorbeeld bij zwangerschap of een tumor)
Urine afvloeien via katheter
Bij stuwing kan de uroloog een slang inbrengen naar uw nieren via uw blaas (JJ katheter). Dit kan ook via uw rug of als u een transplantatienier hebt via uw buik (nefrostomiekatheter). Met deze katheters kunnen we de urine rechtstreeks uit uw blaas, respectievelijk uit uw nier laten weglopen. Vervolgens onderzoeken we wat de oorzaak van de stuwing is. Als we die niet behandelen, kan uw nierfunctie namelijk verslechteren.Behandeling vernauwing
De keuze van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de vernauwing. Zo kunnen we een te nauwe urineleider oprekken. Dit heet endodilatatie. Ook kunnen we met een laserbehandeling of via een open operatie littekenweefsel of een steen verwijderen.
Gynaecologie
Complexe gynaecologie
We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.
lees meerGynaecologische oncologie
Bij Gynaecologische oncologie kunt u terecht met (verdenking op) kwaadaardige gynaecologische aandoeningen. lees meerVoortplantingsgeneeskunde
Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.
lees meer