U bent opgenomen op de verpleegafdeling Trauma, Reconstructie en Bewegen van het Radboudumc. Lees hier informatie over de periode na uw opname. Aan welke leefregels moet u zich houden om uw genezing zo goed mogelijk te laten verlopen? Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of de verpleegkundige op de verpleegafdeling of polikliniek.
Luister naar uw lichaam
Het is verstandig om uw energie over de dag te verdelen en tussendoor rust te nemen.
lees meerLuister naar uw lichaam
Het belangrijkste advies is: ‘Luister goed naar uw lichaam’. Het is verstandig om uw energie over de dag te verdelen en tussendoor rust te nemen. Als u meer pijn heeft of eerder moe bent, dan kan dit een signaal van uw lichaam zijn dat u te veel heeft gedaan. Besef dat elke dag anders is: de ene dag gaat het beter dan de andere dag.
Naast de medicatie kunt u ook andere technieken inzetten om pijn te verminderen zoals afleiding door muziek, radio, tv of door te lezen, geleide fantasie/visualisatie, warmte- of koude therapie of ademhalingsoefeningen.
Weer naar huis
Als u de afdeling verlaat, heeft u met de verpleegkundige en arts een ontslaggesprek. Ontslag vindt ’s morgens plaats tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Vervoer naar huis of een andere instelling moet u zelf regelen. Alleen wanneer u met een ambulance vervoerd gaat worden wordt dit door de verpleegkundige geregeld.
Medicatie en het afbouwen van pijnmedicatie
U krijgt van de arts een actueel overzicht van uw huidige medicatie mee. Als u thuis bent, raden wij u aan de pijnmedicatie volgens recept in te nemen. Als de pijn afneemt, adviseren wij u de pijnmedicatie af te bouwen.
lees meerVerbandmateriaal en wondverzorging
Als het nodig is, krijgt u instructies en materialen mee voor de wondverzorging. Als u nog hechtingen heeft, krijgt u een afspraak om deze te verwijderen.
lees meerVerbandmateriaal en wondverzorging
Als het nodig is, krijgt u instructies en materialen mee voor de wondverzorging. Bij langdurige wondzorg bestelt de verpleegkundige voor de eerste periode de verbandmaterialen. U krijgt informatie mee hoe u deze bij herhaling kunt bestellen.
Wondzorg
Tijdens het ontslaggesprek bespreekt de verpleegkundige met u de wondzorg. Deze instructies zjin ook terug te lezen in de ontslagsamenvatting/ patiënten instructie die u meekrijgt voor ontslag. Heeft u nog hechtingen, dan hoort u in het ontslaggesprek wanneer en door wie deze verwijderd kunnen worden. Dit kan gebeuren door de huisarts of tijdens de controle- afspraak op de polikliniek.
Leefregels
-
De verpleegkundige vertelt u wanneer u weer mag douchen en/of baden.
lees meer
Haren wassen, douchen en baden
De verpleegkundige vertelt u wanneer u weer mag douchen en/of baden.
Er zijn een aantal algemene aandachtspunten:- Douche niet te lang, hiervan kan de wond week worden.
- Gebruik liever geen geparfumeerde douchegel, dit kan irritatie aan de wond geven.
- Het is zinvol om de eerste 6 weken geen bad te nemen en geen gebruik te maken van een sauna of stoombad. Dit kan zorgen voor verweking van de wond.
-
Een geïrriteerde huid is gevoeliger voor UV-straling (zon, zonnebank) dan een normale huid.
lees meer
Zonnebaden en zonnebank
Een geïrriteerde huid is gevoeliger voor UV-straling (zon, zonnebank) dan een normale huid. Zolang een litteken gekleurd is (paars, rood of roze), dan is de omringende huid geprikkeld. Als dat gebied bruint, riskeert u een, vlekkerige, verbruining die niet meer weg gaat. Dit kunt u voorkomen door een pleister over het litteken en 1 cm omringende huid te plakken tijdens het bruinen. Draag bij een hoofdwond een hoed of een pet. Smeer uw huid altijd goed in met zonnebrandcrème.
-
Een goede voedingstoestand kunt u zelf positief beïnvloeden door extra aandacht te besteden aan uw voeding.
lees meer
Voeding
Om de operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie blijft. Een goede voedingstoestand kunt u zelf positief beïnvloeden door extra aandacht te besteden aan uw voeding. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen (vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en vocht) binnen te krijgen. Er is verschillende informatie beschikbaar over gezonde voeding.
- Lees meer over het risico op ondervoeding
- Lees meer over het risico op ondervoeding
-
Informeer bij uw behandelend arts of (en wanneer) u na de opname weer mag autorijden en controleer de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.
lees meer
Autorijden
Informeer bij uw behandelend arts of (en wanneer) u na de opname weer mag autorijden. Wanneer u na ontslag pijnstillende medicatie gebruikt, controleer dan in de bijsluiters of u mag autorijden. Informeer bij uw autoverzekering wat de polisvoorwaarden zijn, zodat u zeker weet of u verzekerd bent als u weer gaat autorijden.
-
We adviseren om te stoppen met roken.
lees meer
Roken
We adviseren om te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten en dit heeft invloed op de genezing van de wond. Ook verslechtert roken de lichamelijke conditie. Voor vragen en/of ondersteuning bij het stoppen met roken kunt u terecht bij uw huisarts. -
Informeer bij uw behandelend arts of en welke (contact) sporten u weer mag beoefenen en op welke termijn.
-
Bespreek met uw behandelend arts welke werkzaamheden u na de opname weer kunt oppakken en op welke termijn.
Verwerking
Als de operatie u emotioneel en lichamelijk erg heeft belast, raden we aan om in de periode van herstel met personen in uw omgeving te praten. lees meerVerwerking
Als de operatie u emotioneel en lichamelijk erg heeft belast, raden we aan om in de periode van herstel met personen in uw omgeving te praten. Zij kunnen u steunen en helpen in deze moeilijke tijd. Eventueel kan de maatschappelijk werker u hierbij helpen. De verpleegkundige kan voor u een afspraak maken. Als u niet meer in het ziekenhuis bent, kan uw huisarts een verwijzing geven.Telefonisch spreekuur
Als verpleegafdeling willen we de kwaliteit van de geleverde zorg met u evalueren. Als u met ontslag gaat, krijgt u een belafspraak mee. Een verpleegkundige van de afdeling belt u dan thuis op om uw ervaringen tijdens de opname te bespreken. Dit is ook een mogelijkheid om vragen te stellen.Behandeling Naar huis met een drain
Gaat u naar huis met een drain? Dan zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.
lees meerNazorg
Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met telefoonnummer (024) 361 40 14, u hoort dan een keuzemenu.Controleafspraak
U vindt in mijnRadboud uw controle-afspraak. Tijdens deze afspraak bespreekt u met de arts hoe het de afgelopen periode met u is gegaan. lees meerControleafspraak
U vindt in mijnRadboud uw controle-afspraak. Tijdens deze afspraak bespreekt u met de arts hoe het de afgelopen periode met u is gegaan. Als dit van toepassing is, krijgt u de uitslag van onderzoeken en eventueel aanvullende onderzoeken. De arts bespreekt het vervolg van de behandeling met u. Als het nodig is, controleren we de wond. Natuurlijk kunt u tijdens deze afspraak ook vragen stellen.Ook belt een verpleegkundige van de afdeling Brein, Bewegen en Reconstructie u 1 week na ontslag om te informeren hoe u de opname heeft ervaren en om te horen hoe het met u gaat.