Over de verpleegafdeling
U komt op de verpleegafdeling hematologie voor chemotherapie, immuuntherapie, een stamceltransplantatie of CAR-T-celtherapie. Op de verpleegafdeling hematologie kunnen 30 patiënten worden opgenomen. U heeft een eenpersoonskamer. De kamers zijn voorzien van een sluis en speciale luchtbehandeling.
Uw opname bij het Radboudumc
Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Bezoekadres
Verpleegafdeling hematologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Extra informatie voor patiënten
Door uw ziekte en de behandeling met chemo- en/of immuuntherapie, heeft u mogelijk weinig afweer tegen infecties. Daarom zijn er een aantal beschermende maatregelen getroffen om deze zoveel mogelijk te voorkomen.
lees meerExtra informatie voor patiënten
Door uw ziekte en de behandeling met chemo- en/of immuuntherapie, heeft u mogelijk weinig afweer tegen infecties. Daarom zijn er een aantal beschermende maatregelen getroffen om deze zoveel mogelijk te voorkomen.
-
De patiëntenkamers op de verpleegafdeling Hematologie zijn aangesloten op een luchtfilter- en sluissysteem. Hierdoor is er een ‘schone’ luchtbeheersing. De sluizen van de kamers zijn allemaal voorzien van schuifdeuren. De deur van uw kamer mag pas geopend worden als de schuifdeur is gesloten en andersom.
De vloer is niet schoon. Spullen die op de grond gevallen zijn, mogen niet door u opgeraapt worden. Deze moeten eerst gereinigd worden. U mag hiervoor de verpleegkundige bellen.
-
U mag uw eigen smartphone, tablet en/of laptop meebrengen. Er is een gratis wifi verbinding. Schrijf-, lees- en hobbymateriaal mag u ook meenemen. Ook kunt u de krant, tijdschriften en post ontvangen.
U kunt uw hoofdkussen van niet-dierlijk materiaal van thuis meenemen. Het is belangrijk dat deze uitwasbaar is.
-
Het is niet toegestaan om bloemen en planten mee te nemen naar de afdeling. De kans op een infectie wordt groter door bacteriën in potgrond en bloemwater. Kunststof en zijden bloemen mogen wel op de afdeling.
-
Omdat u weinig afweer heeft, is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan persoonlijke hygiëne. Zo beschermt u zichzelf tegen ziekteverwekkers (bacteriën):
- Was uw handen voor iedere maaltijd. Na elk toiletbezoek moet u uw handen wassen en desinfecteren.
- Verzorg uzelf goed door een dagelijkse douche of wasbeurt. De huid is namelijk een bron van infecties.
- Gebruik huidvriendelijke (pH-neutrale, ongeparfumeerde) verzorgingsproducten om huidirritatie te voorkomen. Bijvoorbeeld Sebamed of pH-neutrale zeep van de merken Kruidvat, Lactacyd of Neutral.
- Om huidirritatie te voorkomen mag u geen make-up, nagellak of sterk geparfumeerde deodorant gebruiken.
- Vanwege hygiëne mag u geen sieraden en piercings dragen.
- Vanwege irritatie van het oog en hygiëne mag u geen contactlenzen dragen.
- Wees alert op puistjes, open plekjes, puntbloedinkjes en wondjes. Het is belangrijk dat u deze aan de arts of verpleegkundige laat zien. Kleine ontstekingen worden 2 keer per dag met Betadine-jodium ingesmeerd.
- Als uw haren uit gaan vallen, kan dit een onaangenaam gevoel geven aan uw hoofdhuid. Het kan verlichting geven wanneer de haren dan afgeschoren worden. Als u dit wilt, kan de verpleegkundige dit voor u doen.
- Trek minstens om de dag schone kleding aan. Het is prettig om ruim zittende, comfortabele kleding bij u te hebben die bij voorkeur op 40 graden gewassen kan worden.
- Draagt u overdag dezelfde kleding als ’s nachts? Dan vragen wij u dagelijks schone kleding aan te trekken.
- Trek slippers/schoeisel aan als u uit bed gaat. De meeste bacteriën bevinden zich namelijk op de grond. Gebruik voor het douchen een apart paar badslippers.
Voor mannelijke patiënten:
- Als u tijdens de opname een baard of een snor heeft, adviseren wij u, in verband met hygiëne, deze af te scheren.
- Gebruik geen scheermesjes, maar scheer elektrisch. Nat scheren kan namelijk wondjes veroorzaken en geeft ook een hoger risico op infecties.
- In de periode dat u besmet bent met cytostatica (chemotherapie) verzoeken wij u zittend te plassen. Dit veroorzaakt minder spatten. Omdat de cytostatica ook in uw urine zit, kunnen kleine spatjes al schadelijk zijn voor uw omgeving.
-
Dagelijks komt de voedingsassistente bij u aan bed met de broodbuffetwagen. Zie FoodforCare voor meer informatie.
Bij behandeling met hooggedoseerde chemotherapie is het advies om de hygiënische voedingsrichtlijn hematologie te volgen. Verder gelden de volgende regels:
- Van thuis meegenomen eten moet per stuk verpakt zijn.
- Aangebroken drankverpakkingen mogen maximaal 24 uur bewaard worden in de koelkast op uw kamer.
- Aangeboden dranken, snacks en maaltijden vanuit de afdelingskeuken mogen maximaal 2 uur bij u op de kamer staan.
-
Als u met chemotherapie wordt behandeld, dan is goede mondverzorging belangrijk. Normaal vormt het mondslijmvlies een barrière tegen het binnendringen van allerlei bacteriën, schimmels en virussen die in de mond voorkomen. Door chemotherapie verliest het mondslijmvlies deze beschermende functie. De verpleegkundige beoordeelt elke dag de toestand van uw mondslijmvlies en geeft u advies.
Poets 2 keer per dag uw tanden. Gebruik een zachte tandenborstel of opzetborstel. We adviseren om per opname een nieuwe borstel te gebruiken.
Meer informatie vindt u op de pagina Mondverzorging tijdens chemotherapie.
-
Op de dagen dat u chemotherapie krijgt, zijn er extra voorzorgsmaatregelen van toepassing:
- Uw bed krijgt een cytostaticalabel.
- Uitscheidingsproducten (urine, ontlasting, transpiratie en braaksel) zijn in deze periode besmet. De verpleegkundige geeft aan welke dagen dit zijn.
- Uw handdoeken en washandjes mag u in de geel bedrukte waszak in de badkamer stoppen.
- Was kleding bij voorkeur apart op 40 graden of met een voorwasprogramma. Zie voor verdere informatie de paragraaf ‘Besmet wasgoed’ op pagina Maatregelen thuis na chemotherapie - Radboudumc.
- Mannelijke patiënten moeten zittend plassen.
Extra informatie voor bezoekers
De bezoektijden zijn van 8.00 tot 21.00 uur. Bezoek is van harte welkom op de afdeling. Omdat veel patiënten op onze afdeling een verminderde afweer hebben, hebben zij een groter risico op infecties. Daarom zijn er een aantal aandachtspunten voor u als bezoeker.
lees meerBehandelingen op de verpleegafdeling
Behandeling Chemotherapie Hematologie
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kwaadaardige kankercellen doden en celdeling remmen.
lees meerBehandeling Doelgerichte therapie Hematologie
Doelgerichte therapie is een behandeling die zich richt tegen een specifiek kenmerk van de kankercel. Het doel is de kankercellen te doden of te remmen in hun groei.
lees meerBehandeling Stamceltransplantatie
Bij een stamceltransplantatie (SCT) brengen we gezonde stamcellen die bloed maken in uw bloedbaan. Er zijn twee soorten stamceltransplantatie: autologe en allogene.
lees meerBehandeling CAR-T-celtherapie
CAR-T-celtherapie is een behandeling tegen bepaalde agressieve vormen van lymfklierkanker. Tijdens de behandeling krijgt u CAR-T-cellen toegediend. Deze behandeling kan worden ingezet nadat ten minste twee andere behandelingen gegeven zijn.
lees meer