Over de polikliniek Anesthesiologie

Als u binnenkort een behandeling of onderzoek ondergaat waarbij verdoving nodig is, bezoekt u de polikliniek anesthesiologie. lees meer

Over de polikliniek Anesthesiologie

Krijgt u binnenkort een behandeling, operatie of onderzoek waarbij verdoving nodig is? Dan komt u naar de preoperatieve polikliniek anesthesiologie. Op deze polikliniek maakt u kennis met:
  • verschillende vormen van anesthesie,
  • pijnbestrijding,
  • intensieve zorg rond de operatie.

Contact

Polikliniek Anesthesiologie

Werkdagen van 08.00 tot 17.00
(024) 361 04 39
contactformulier

Keuzehulp Anesthesiologie

In deze keuzehulp vindt u uitleg over de verschillende vormen van anesthesie en pijnstilling, plus de voor- en nadelen hiervan. naar keuzehulp

Wat doen we?

Tijdens uw afspraak op de polikliniek Anesthesiologie krijgt u vragen over uw gezondheid, kunt u vragen stellen en krijgt u een lichamelijk onderzoek. lees meer

Wat doen we?

U heeft een gesprek met een anesthesioloog of met iemand die onder supervisie van een anesthesioloog werkt. 
Dit kan een anesthesioloog in opleiding, een arts-assistent niet in opleiding of een physician assistant/sedationist zijn.

We stellen o.a. vragen over:

  • uw gezondheid,
  • welke medicijnen u gebruikt,
  • of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen,
  • eerdere operaties en hoe u op de anesthesie reageerde.

Vaak kan dit gesprek telefonisch gebeuren maar soms is het nodig dat u langskomt voor een afspraak. Dan krijgt u een lichamelijk onderzoek met speciale aandacht voor hart en longen. Zo krijgen we een goede indruk van uw gezondheidstoestand.
Het kan nodig zijn om uw gezondheid te verbeteren voordat de ingreep plaats kan vinden. Denk hierbij aan het verlagen van een te hoge bloeddruk. Ook wordt er soms bloedonderzoek gedaan of een ECG (hartfilmpje) gemaakt.

Hierna bepaalt u samen welke vorm van anesthesie het beste bij de geplande ingreep, uw gezondheid en uw voorkeuren past.

Zorgpad anesthesie

Hier vindt u een overzicht van alle stappen die u doorloopt wanneer u een behandeling of onderzoek ondergaat waarbij anesthesie nodig is. bekijk de tijdlijn

Uw afspraak

Uw behandelend arts verwijst u door naar de polikliniek. Meld u voor uw afspraak aan bij de aanmeldzuil. U ontvangt dan een vragenlijst en een verwijzing naar de Check-in balie. lees meer

Uw afspraak

Uw behandelend arts verwijst u door naar de polikliniek. Meestal kan dit aansluitend aan de afspraak die u met uw arts heeft.

Aanmelden

U meldt zich op de afgesproken tijd bij balie B op het poliplein, nadat u zich eerst heeft aangemeld bij de aanmeldzuil. U ontvangt een vragenlijst en een verwijzing naar de Check-in balie waar we uw medicatie registreren en u een aantal screeningsvragen stellen. We verzoeken u een actuele medicijnenlijst van uw eigen apotheek mee te nemen. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld en ingeleverd, kunt u naar uw afspraak bij de anesthesioloog.

Na uw afspraak bij de anesthesioloog is het mogelijk dat u nog een intakegesprek heeft met de verpleegkundige.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie zijn er een aantal dingen die u ter voorbereiding moet doen. Denk hierbij aan nuchter blijven of medicatiegebruik.

lees meer

Voorbereiding

Voordat u een operatie of ingreep bij ons krijgt, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

  • Koorts of griep
    Heeft u een aantal dagen voor de ingreep koorts of griep, neem dan contact op met de opnameplanning.
  • Scheren / crème
    U mag 5 dagen voor de ingreep de plek waar u wordt geopereerd niet scheren. Ook vragen wij u om geen vette crème te smeren op de dag van de operatie.
  • Sieraden, make-up, brillen en lenzen
    U mag tijdens de operatie geen make-up, sieraden, contactlenzen, bril of gebitsprothese dragen. Als dit erg vervelend is voor u, overleg dit dan met de anesthesioloog. Het is tegenwoordig niet meer nodig om nagellak of kunstnagels voor een operatie of onderzoek te verwijderen.
  • Piercings
    Piercings op de plek waar u geopereerd wordt of die in de mond, lippen, tong of neus zitten, moeten vooraf verwijderd worden. Ook scherpe piercings, of piercings waar u op ligt moeten verwijderd worden. Andere piercings mogen blijven zitten. Overleg dit met uw anesthesioloog.
  • Medicijnen
    Uw behandelend arts bespreekt met u welke medicijnen u mag blijven gebruiken en welke u tijdelijk moet stoppen.
  • Roken
    U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw herstel en de kans op complicaties verkleinen door uw lichamelijke conditie te verbeteren, gezonde voeding te eten en te stoppen met roken. Om infecties te voorkomen, de genezing van de operatiewond te verbeteren en voor uw algehele gezondheid raden wij u zéér dringend aan ruim vóór de geplande ingreep te stoppen met roken. Voor hulp hierbij kunt u terecht bij uw huisarts. Rook in ieder geval niet op de dag van de ingreep.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u nuchter bent tijdens uw operatie of onderzoek. Dit betekent dat u van tevoren niets meer mag eten en drinken, zodat uw maag zo leeg mogelijk is. Zo kan er geen eten of drinken in uw luchtpijp of longen terecht komen tijdens uw operatie of onderzoek. Hieronder leest u welke regels hiervoor gelden.

Eten

  • Tot 8 uur voor uw operatie of onderzoek mag u normaal eten zoals u gewend bent. 
  • Vanaf 8 uur voor uw operatie of onderzoek mag u niets meer eten. 

Drinken

  • Tot 8 uur voor uw operatie of onderzoek mag u normaal drinken zoals u gewend bent. 
  • Vanaf 8 uur voor uw operatie of onderzoek mag u alleen nog waterige vloeistoffen drinken, zoals water, thee en koffie (zonder melk, suiker mag wel), limonade, frisdrank of sap zonder vruchtvlees. 
  • Vanaf 2 uur voor uw operatie of onderzoek mag u niets meer drinken. 
  • Tot 1 uur vóór uw operatie of onderzoek mag u wel een paar slokjes water drinken als u medicijnen moet innemen.

Keuzehulp anesthesie

Om de operatie goed te kunnen doorstaan, krijgt u ‘anesthesie’ (verdoving) en pijnstilling. In deze keuzehulp krijgt u uitleg over de verschillende vormen van anesthesie en pijnstilling, plus de voor- en nadelen hiervan.
Bekijk hier de keuzehulp anesthesie.

Voorbereiding op de afdeling

  • Kleding
    In verband met de hygiëne krijgt u een speciaal blauw operatiehemd aan. Op het operatiecomplex krijgt u een operatiemuts.
  • Premedicatie
    Ter voorbereiding op de anesthesie krijgt u vóór de ingreep vaak al enkele tabletten. Meestal zijn dit pijnstillers waardoor u na de ingreep minder pijn hebt. Soms gaat het om een middel dat angst of spanning vermindert.

Veiligheid

Rondom uw behandeling zijn diverse veiligheidsmomenten ingebouwd. Regelmatig wordt bijvoorbeeld naar uw naam, geboortedatum gevraagd. Vlak voordat de ingreep start vindt de zogenaamde ’Time out’ plaats. Hiermee verzekeren we dat u de juiste patiënt bent en dat u de juiste behandeling krijgt.

De behandeling (operatie, onderzoek of ingreep)

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatie- of behandelafdeling. Daar ziet u de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker. Één van beide is voortdurend bij u. Voordat u de verdoving krijgt toegediend, krijgt u:

  • elektrodes op de borst om uw hartslag te meten
  • een dopje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren
  • een bloeddrukband om uw arm om uw bloeddruk te meten
  • een infuus in uw hand of arm waarmee we vocht en medicijnen kunnen toedienen

Adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding

Bij ziekte, behandelingen, onbedoeld gewichtsverlies, grote wonden en/of operaties heeft ons lichaam (tijdelijk) extra eiwit (bouwstof) en energie (brandstof) nodig. lees meer

Naar huis

Bij veel operaties en ingrepen is het mogelijk om nog dezelfde dag naar huis te gaan. U moet dan een aantal zaken regelen. Zo mag u bijvoorbeeld niet zelf naar huis rijden. lees meer

Naar huis

Bij veel operaties en ingrepen is het mogelijk om nog dezelfde dag naar huis te gaan. Voordat u naar huis gaat moeten de volgende zaken geregeld zijn:
  • U wordt opgehaald en thuisgebracht door een volwassene.
  • U mag niet zelf rijden (de anesthesiemiddelen zijn nog niet volledig uitgewerkt).
  • De eerste 24 uur is er thuis iemand in de buurt.
Weer thuis is het verstandig om:
  • het rustig aan te doen,
  • goed voor uzelf te (laten) zorgen,
  • meer rust te nemen dan normaal,
  • licht verteerbaar voedsel te eten (zeker de eerste 24 uur).

Regionale verdoving van arm of been

Als u na de operatie weer naar huis gaat, en de verdoving is nog niet uitgewerkt, moet u extra voorzichtig zijn. Zonder dat u het voelt, kan u dit lichaamsdeel beschadigen. Bij een ingreep aan uw arm of hand is het verstandig een mitella te dragen.

Moe

Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afdeling Anesthesiologie

De afdeling Anesthesiologie houdt zich bezig met zorg voor, tijdens en na operaties.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet